Schrijfresidentie Parijs

Dit zijn de namen | 2014

Ontdek welke talenten deze zomer twee weken in het huis van de stichting Biermans-Lapôtre resideren.

Datum 10 november 2014

Voor de derde keer reist deBuren deze zomer met een schare jong schrijftalent uit de Lage Landen naar Parijs!

Twee weken lang zal het prachtige huis van de stichting Biermans-Lapôtre de uitvalsbasis vormen voor deze schrijvers, dichters, journalisten, essayisten en woordkunstenaars om de grootstad te ontdekken en aan nieuw materiaal te werken. De deelnemers leren over de grenzen heen elkaars werk kennen en gaan in gesprek met prominente figuren uit het literaire veld en het medialandschap.

Dit jaar gaan mee: Ann Overbergh, Astrid Haerens, Baptiste Erpicum, Bernke Klein Zandvoort, Flor Declercq, Guido van Eijck, Heleen Debruyne, Jürgen Vandewalle, Karel Geeraedts, Lars Dellemann, Lies van Gasse, Lize Spit, Marieke Lucas Rijneveld, Michiel Leen, Saskia Naafs, Sebastiaan Andeweg, Simon(e) van Saarloos, Stéphanie Lepage, Stéphanie Tillieux en Yannick Dekeukelaere.
© Marianne Hommersom

Auteur Ann Overbergh (1978) werkte voor Kunstencentrum Vooruit, Festival van Vlaanderen Kortrijk, het productiehuis voor muziektheater LOD, en BAM Instituut voor beeldende, audiovisuele en mediakunst.deed in 2014 mee aan de schrijfresidentie in Parijs. In 2019 begon ze als algemeen directeur van Kunstenpunt.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Astrid Haerens (1989) behaalde een Master Drama-Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen. Ze schrijft, speelt en doceert ze in Brussel en ver daarbuiten. In 2014 deed ze mee aan de schrijfresidentie in Parijs. September 2017 verscheen haar debuutroman Stadspanters bij uitgeverij Polis. Diezelfde maand lanceerde ze ook de online poëzieplattegrond Stadsklanken.be. Ze schreef onder andere voor Deus ex Machina, Gierik&NVT, De Gidsen en Hard//hoofd.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Schrijver en journalist Baptiste Erpicum (1988) nam in 2014 deel aan de schrijfresidentie in Parijs. Hij studeerde filosofie en communicatie. In 2013 won hij de 'Prix de la meilleure contribution en presse écrite' van Belgodyssee, een wedstrijd waarin jonge Waalse en Vlaamse reporters samenwerken.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Bernke Klein Zandvoort (1987) is schrijver en beeldend kunstenaar. Na haar studie aan de Gerrit Rietveld Academie debuteerde ze in 2013 met de dichtbundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert bij uitgeverij Querido. In 2014 was ze een van de residenten die meeging naar Parijs. . Ze publiceert poëzie en literaire essays, werkt met film en fotografie, en componeert live video-essays. Daarnaast werkt ze als adviseur en redacteur, stelt ze boeken en programma's samen.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Schrijver Flor Declercq (1985) houdt zich bezig met poëzie, theater en literatuur. Hij nam in 2014 deel aan de schrijfresidentie in Parijs. In 2022 behoorde Declercq tot de finalisten van de poëziewedstrijd Vers van het Mes.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Guido van Eijck (1987) is freelance onderzoeksjournalist. Zijn stukken verschenen onder meer in De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, het Financieele Dagblad en Die Zeit. Hij studeerde Geschiedenis aan de University of California Los Angeles en aan de Universiteit Utrecht, waar hij ook colleges Moderne Geschiedenis gaf. In 2014 was hij een van de Parijsresidenten.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Heleen Debruyne (1988) is schrijver, journalist en radiomaker. Ze ging in 2014 mee naar de schrijfresidentie in Parijs. Debruyne werkte voor onder andere Klara, de Morgen, Knack en Radio 1. In 2016 bracht ze haar debuutroman De plantrekkers uit.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Jürgen Vandewalle (1986) architect en schrijver. Hij was eerder werkzaam als gemeenteraadslid en is nog steeds betrokken bij verschillende politieke organisaties. In 2014 nam hij deel aan de schrijfresidentie in Parijs Zijn interesse gaat uit naar alles wat naar geschiedenis, politiek en architectuur ruikt.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Karel Geeraedts (1993) studeerde wiskunde en natuurkunde aan de Universiteit van Edinburgh. Daarnaast leest hij graag en speelt hij piano. Tussen de bedrijven door oefent hij in stilte zijn pen. In 2014 ging Karel mee op schrijfresidentie in Parijs.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Lars Dellemann (1991) studeerde politicologie en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en de Sabancı Universiteit in Istanboel. Hij werkte als persvoorlichter bij het Aidsfonds en als journalist en redacteur voor onder meer NOS op 3, Spunk, VICE, VPRO en De Correspondent. In 2014 nam hij deel aan de schrijfresidentie in Parijs.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Lies Van Gasse (1983) is dichter, beeldend kunstenaar en leraar. Ze wordt gewaardeerd als dichter, maar publiceerde ook de graphic poems Sylvia, Waterdicht, Exodus en Zand op een zeebed. Met Annemarie Estor werkte ze jarenlang aan Het boek Hauser, een gedicht in woord, film en postkaart. Samen met Peter Theunynck maakte ze de grafische biografie Nel, een zot geweld, over Rik Wouters en Oma is kwijt, een jeugdboek over dementie. Haar meest recente wapenfeit is Een held, waarin ze op een speelse manier het oeroude verhaal van Gawein en de Groene Ridder hervertelt in woord en beeld, in een voorleesboek voor jong en oud. Van Gasses werk valt op door de haast natuurlijke brug tussen tekst en beeld, die op fascinerende wijze gemixt worden. In 2016 werd ze daarvoor bekroond met de Dirk Martensprijs.  

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Auteur, collumnist en docent Lize Spit nam in 2014 deel aan de schrijfresidentie. Haar werk verscheen in verschillende literaire tijdschriften. Ze won de publieksprijs en de juryprijs van Write Now! in 2013 en debuteerde in 2016 met haar roman Het smelt. Sindsdien is ze niet meer weg te denken uit het literaire veld. Ze is mede-initiatiefnemer van RAW, die werkruimte ter beschikking stelt aan jonge filmmakers en schrijvers, en is gast-docent Schrijven op de LUCA School Of Arts in Brussel. Je vindt meer van haar werk op https://www.lizespit.be/

Alles bekijken
© Shody Careman

Lucas Rijneveld (1991) is een Nederlandse schrijver, dichter en oud-schrijfresident. Eerder publiceerde hij onder de naam Marieke Lucas Rijneveld. In 2015 verscheen Rijnevelds eerste dichtbundel Kalfsvlies - met daarin een aantal gedichten geschreven tijdens zijn deelname aan de schrijfresidentie in 2014 - en in 2019 Fantoommerrie. Hij publiceerde in 2018 zijn debuutroman De avond is ongemak, waarvoor hij met vertaler Michele Hutchison de International Booker Prize won. Naast zijn bestaan als schrijver werkte hij op een melkveebedrijf. Zijn tweede roman droeg de titel Mijn lieve gunsteling (2020).

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Journalist en redacteur Michiel Leen (1987) studeerde Nederlands, Engels en Westerse literatuur in Leuven en volgde de journalistiekopleiding aan de Antwerpse Lessius-Hogeschool. In 2014 ging Leen mee naar de schrijfresidentie in Parijs.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Saskia Naafs (1984) is freelance journalist en onderzoeker. Naafs houdt zich bezig met alles wat met steden te maken heeft. Ze schreef voor o.a. de Groene Amsterdammer en het Parool. Ze studeerde sociologie en internationale ontwikkelingsstudies in Amsterdam en volgde de postacademische opleiding dagbladjournalistiek in Rotterdam. 

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Sebastiaan Andeweg (1989) studeerde redacteur/editor in Amsterdam. In de overige tijd schrijft, tekent, programmeert en speelt hij. Hij was redacteur bij Op Ruwe Planken en Das Magazin en heeft zijn eigen blog. In 2014 nam hij deel aan de schrijfresidentie in Parijs.

Alles bekijken
© Ashley Rottjers

Simon(e) van Saarloos (1990, Summit, New Jersey) is schrijver en filosoof. Van Saarloos publiceerde meerdere boeken, waaronder een roman en een columnbundel. In Enz. Het Wildersproces (2018) deelt Van Saarloos een feministisch en queer verslag van de rechtszaak tegen politicus Geert Wilders. In Het monogame drama, bekritiseert hen het monogame denken, dat niet alleen bepaalt hoe we romantisch leven, maar ook hoe we over bezit, hiërarchie en veiligheid denken. De Engelse vertaling, Playing Monogamy, werd geprezen door internationale auteurs zoals Jack Halberstam, Mona Eltahawy en Leni Zumas.
Hun laatste boek, Herdenken herdacht (2019) is een essay over queer vergeetachtigheid, wit herinneren en belichaamd herdenken. Van Saarloos cureert samenwerkingen tussen kunstenaars, activisten en academici en verschijnt zelf ook regelmatig op het podium als spreker, interviewer en performer. 

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Stéphanie Lepage studeerde Journalistiek aan de ULB en werkt als journalist voor RTBF, Télébruxelles, La Libre Belgique en Belga News Agency. Ook werkt ze als beeldreporter, gespecialiseerd in Afrika. Haar reportages en documentaires over diverse landen werden uitgezonden in Reflets sud op RTBF en TV5 Monde. Daarnaast is ze actrice, behaalde ze een diploma Woordkunst aan het Conservatoire Royal de Liège, en schreef ze onder andere het stuk Minute papillon

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Stéphanie Tillieux (1984) schrijft om te vergeten dat ze van alles onthoudt en om te onthouden dat ze veel mag vergeten, maar vooral schrijft ze omdat ze graag wil geloven dat onze verbeelding -mits aangesproken- (vaak) echter is (en ons dichter bij een waarheid brengt) dan de werkelijkheid zelf. Ze is communicatie- en informatiewetenschapper, toneelschrijver, ex-barvrouw en spinning- instructrice.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Yannick Dekeukelaere (1987) is schrijver en televisiemaker bij Woestijnvis. Hij studeerde Taal- en letterkunde aan de Universiteit Antwerpen en was hoofdredacteur van studentenblad dwars. Kortverhalen van hem werden gepubliceerd in Vice, Hard gras en in Print is dead – Nieuwe schrijvers uit Vlaanderen. In 2014 nam hij deel aan de schrijfresidentie in Parijs.

Alles bekijken

De Schrijfresidentie 2014 is een talentontwikkelingstraject van deBuren in samenwerking met stichting Biermans-Lapôtre.