Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Wie wint Het Rode Oor 2020? Finale Amsterdam

Met gastheer Lucas De Man, Corine Koole als speciale gast en muziek door Jaouad Alloul
© Mathias Hannes

deBuren is een huis dat drijft op openheid en verbeelding, maar we zien ons nu genoodzaakt de harde realiteit te omarmen en voor langere tijd de deuren te sluiten. We annuleren al onze publieksactiviteiten tot en met eind april 2020. Iedereen die een kaartje kocht, krijgt binnenkort het geld teruggestort.
 

Een avond vol erotiek en live muziek met Lucas De Man als gastheer en Corine Koole als speciale gast. Hanneke Last, Tijs Huys, Elsa May Averill en Bas van Rijnoever lezen de acht beste verhalen die voor, die geselecteerd zijn door een vakkundige jury. Het publiek in Amsterdam en Antwerpen kiest samen een winnaar. Voor de uitreiking maken we een live-verbinding met Rashif El Kaoui in Antwerpen. Jaouad Alloul zorgt voor muzikale intermezzo´s.

 

De jury van Het Rode Oor 2020 bestaat uit Corine Koole (journalist en auteur), Simon(e) van Saarloos (filosoof en auteur), Anaïs Van Ertvelde (historicus en auteur), Rashif El Kaoui (theatermaker en auteur), Y.M.P. (woordkunstenaar), Debbie Marbus (oprichter Het Rode Oor) en Lucas De Man (theatermaker). 

deBuren, Lucas De Man (Stichting Nieuwe Helden) en De Nieuwe Liefde gaan opnieuw op zoek naar het beste literaire erotische kortverhaal van 2020.


Tickets binnenkort beschikbaar:  13 euro basisprijs, 10,50 euro kortingstarief (inclusief drankje).

Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde en VPRO Mondo i.s.m. Zuiderpershuis. Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden in co-productie met deBuren en in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Compagnietheater, Marres Maastricht en HKU.

Lucas De Man (programmamaker en gastheer)

Lucas De Man studeerde in 2004 af in Germaanse Talen aan de KU Leuven. Aansluitend studeerde hij regie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en won de Matthijs Prijs voor jong talent van Artemis en de Jong Talent Prijs van Theater aan Zee, nog voor hij afstudeerde in 2008. Naast zijn werk als artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden is hij werkzaam als (freelance) regisseur, acteur en conceptontwikkelaar.

© Robin De Puy

Corine Koole (jurylid en spreker)

Corine Koole is journalist en schrijver en bekend van haar interviews in Volkskrant Magazine, LINDA. en De Morgen waarin ze ‘gewone’ mannen en vrouwen het hemd van het lijf vraagt over hun dagelijkse ervaringen met de liefde. Eind januari 2018 verscheen haar nieuwste boek, De zeven wetten van de liefde, een liefdesbijbel waarin ze alle opgedane inzichten over de liefde beschrijft.

Rashif El Kaoui (jurylid en gastheer finale Antwerpen)

Rashif studeerde in 2014 af als Master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en is sindsdien acteur, theater- en audiomaker en schrijver. In 2016 won hij de El Hizjra Literatuurprijs in de categorie proza. Hij werd reeds gepubliceerd in het literaire tijdschrift Das Magazin en de Sampler 2018 van Das Mag.

© Marianne Hommersom

Simon(e) van Saarloos (jurylid)

Filosoof en auteur Simon(e) van Saarloos publiceert literaire kritieken, interviews, essays, opiniestukken en fictie in diverse media. Ze publiceerde onder meer Het monogame drama (2015), de roman De vrouw die (2017) en het rechtbankverslag Enz. Het Wildersproces (2018). In 2019 verscheen de vertaling Playing Monogomy en schreef zij Herdenken Herdacht.

Y.M.P (jurylid)

Y.M.P oftewel YoungMichPoetry, is een talentvolle ondernemer en woordkunstenaar uit Rotterdam-Zuid. Zijn hart voor taal ontdekte hij op het dieptepunt van zijn leven: in de gevangenis. Hij is gaan schrijven om negatieve ervaringen vanuit het verleden om te zetten in positieve gebeurtenissen voor de toekomst. Zijn vurige en diepgaande teksten zijn voorzien van ritmische invloeden. Het hiphopbloed pompt door zijn lichaam. Maar ook invloeden van klassieke muziek stromen door zijn optredens heen. Daarnaast is Y.M.P ook programmamaker en zakelijk en artistieke leider van Productiehuis FLOW. Daarbij begeleidt hij jongeren dagelijks bij het maken van kunst en theater.

© Romain Menke

Anaïs Vanertvelde (jurylid)

Historica, schrijfster en podcastmaker Anaïs van Ertvelde onderzoekt de geschiedenis van sociale bewegingen in relatie tot lichaam, handicap en gender aan de Universiteit van Leiden. In november 2017 publiceerde ze samen met Heleen Debruyne Vuile lakens. Een hedendaagse visie op seksualiteit. Zij maken samen ook een podcast over seks en gender onder dezelfde naam. Anaïs is columniste bij de De Morgen.

Elsa May Averill (voordracht)

Maakster van theater, performatieve acties en collaboratieve collages met (on)beperkte mensen, schrijfster van gedichten, verhalen en theaterteksten.  Performer in theater, actrice in film,  Kok. Moeder.

Hobbytekenaar.

Hanneke Last (voordracht)

Hanneke Last speelt, zingt en schrijft liedjesteksten. Ze studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sinds 2008 speelde ze in verschillende (muziek)theaterproducties als Intouchables, Bint, Onder de Groene Hemel, Hij gelooft in mij en De Gravin van Parma. Hanneke speelde ook in verschillende film- en televisieproducties als Het Klokhuis, Mannenharten, Retour Uruzgan en Papadag.

Tijs Huys (voordracht)

Na zijn opleiding aan de Theaterschool in Amsterdam volgde Tijs Huys de Mime-opleiding in Amsterdam en de master muziektheater T.I.M.E. aan het Conservatorium van Den Haag. Hij is oprichter en vaste speler bij het Stadsgezelschap PSĒ€theater in Leiden. Daarnaast is hij werkzaam bij Stichting Nieuwe Helden, Toneelmakerij, Bonte Hond, Zuidelijk Toneel, Tryater en Milieubende. Ook geeft hij les aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en de Amsterdamse Theaterschool.

Bas van Rijnsoever (voordracht)

Bas is mede-oprichter van Stichting Nieuwe Helden en is lid van het kernteam. In 2008 studeerde hij af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten als acteur gespecialiseerd in mime. Hij werkt als acteur en maker voor verschillende internationale gezelschappen en collectieven. Hij geeft les aan een aantal theater- en kunstacademies. Deze kwaliteiten en ervaring zet hij ook in tijdens de creatie van projecten bij Nieuwe Helden. Momenteel werkt hij aan The Village en is hij hoofd van New Heroes Academy.

Het Rode Oor
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op dinsdag 31 maart 2020

De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, Amsterdam

Vertel het verder:
GEANNULEERD dinsdag 31 maart 2020 20:00 - 22:00