Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd | Alles over Taal

Met Rachael Moore, Raf Njotea, Vivien Waszink, Maartje Luif, Anne-Sophie Ghyselen en Selma Franssen

Tijdens de Week van het Nederlands geven specialisten antwoord op actuele en prangende taalvragen.

Rachael Moore (RainbowHouse Brussel) legt uit waarom genderneutrale taal belangrijk is en scenarist Raf Njotea vertelt waarom we onze taal moeten dekoloniseren. Taalkundige Vivien Waszink (INT) geeft aan waarom taal soms zo irritant is en auteur Maartje Luif gaat het hebben over de Vlaamse en Nederlandse taalverschillen en -verwarringen. Tot slot vertelt taalkundige Anne-Sophie Ghyselen over haar onderzoek naar de verschuivingen tussen standaardtaal, tussentaal en dialecten. Selma Franssen modereert.

Tickets: 5 euro basisprijs | 3 euro reductieprijs ( -26/65+/werkzoekenden)

Rachael Moore werkte jarenlang in het Europees Parlement. In 2018 werd zij de coördinator van RainbowHouse Brussels. Begin 2019 richtte ze met een paar vrienden Rainbow Nation Brussels op, met als doel om zwarte mensen en mensen van kleur meer zichtbaarheid geven binnen de LGBT+ community.

© VRT | Sofie Silbermann

De van huis uit taal- en letterkundige Raf Njotea werkt als scenarist, journalist en moderator. Hij schreef twee jaar voor Familie, werkte o.a. mee aan het tweede seizoen van één-reeks Dertigers en buigt zich over een documentairereeks voor Canvas. Njotea schrijft ook opiniestukken en spreekt op workshops en debatten, veelal over diversiteit, identiteit en taal.

Vivien Waszink is taalkundige en studeerde ooit af op de betekenis van het woord leuk. Vivien werkt op het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) mee aan het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW), doet onderzoek naar woordvorming en vertelt en schrijft graag over nieuwe woorden, hiphoptaal en jongerentaal. In 2018 verscheen Kids, koffietjes & comfortzone waarin zij samen met Laura van Eerten onderzoek doet naar de grootste taalergernissen van Vlamingen en Nederlanders.

Maartje Luif is schrijfster, columniste, redactrice, eindredactrice, journaliste, docente journalistiek en schrijfcoach. Ze vertrok in 2006 vanuit haar geboorteplaats Amsterdam naar het Belgische Leuven om het dagelijks leven te delen met haar geliefde. Sindsdien werkt ze als zelfstandige op het snijvlak van journalistiek, literatuur, onderwijs en cultuur. Zo schreef ze voor De Standaard, Radio 1, Volkskrant Magazine, Canvas, VPRO, MTV en Taalunie. En gaf ze les aan onder anderen de School voor Journalistiek in Utrecht, de VUB en de Schrijversacademie in Antwerpen.

Taalkundige Anne-Sophie Ghyselen werkt aan de Universiteit Gent, waar zij onderzoek doet naar taalvariatie en taalverandering in het Nederlandse taalgebied. Ze promoveerde in 2016 met een onderzoek naar de relatie tussen standaardtaal, tussentaal en dialect in Vlaanderen. Op dit moment werkt ze aan een onderzoek naar het Surinaams-Nederlands.  

© Sarah Van Looy

Selma Franssen is freelance journalist. Haar werk verscheen onder meer bij Charlie MagazineOneWorldDe MorgenDe StandaardThe New StatesmanVPRO en Vice. Ze volgde het postgraduaat Internationale Onderzoeksjournalistiek, ontving een beurs van het Fonds Pascal Decroos voor haar werk en presenteert de journalistieke lezingenreeks Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd. In 2018 nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. In het voorjaar verscheen haar boek Vriendschap in tijden van eenzaamheid bij uitgeverij Houtekiet.