Eigen Volk

Met Carl Devos, Tinneke Beeckman, Geerten Waling & Kemal Rijken

De Europese Verkiezingen zijn achter de rug. In sommige landen maakte het rechts-nationalisme flinke winst (Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, België), in andere landen bleef de verwachte victorie uit. De Groenen en de liberalen zijn de grootste winnaars. Wat bekent dit voor de toekomst van Europa? Hoe moeten we de resultaten in Nederland en Vlaanderen interpreteren?

De Nederlandse politicoloog Kemal Rijken nam met de titel van zijn onlangs verschenen boek een voorschot op de uitkomst van de Europese verkiezingen: Eigen Volk: hoe het rechts-nationalisme Europa veroverde. Die titel lijkt dus wat voorbarig. Toch is de forse groei van eurosceptisch rechts in verschillende lidstaten reden tot grote ongerustheid bij voorstanders van de EU.Zullen eurosceptische en nationalistische partijen zich verenigen of blijven ze verdeeld? Is het straks weer business as usual in Brussel of zal er iets veranderen? Wat betekent de groei van nationalisisch rechts? Is het vooral verzet tegen gecentraliseerd Europees gezag, zoals Thierry Baudet zegt? Of laat de kiezer zich leiden door nationalisme en verzet tegen immigratie? Hoe moeten de machthebbers binnen de Europese Unie omgaan met de toegenomen kritiek en verdeeldheid?

Deelnemers debat

Over deze en ander vragen debatteren we met Kemal Rijken, de Vlaamse hoogleraar politicologie Carl Devos (UGent), de Nederlandse historicus en Elsevier-columnist Geerten Waling (Universiteit Leiden) en filosofe Tinneke Beeckman (Door Spinoza's lens, Macht en onmacht). Moderator: Ann Peuteman (journaliste bij Knack).

Tickets: 5 euro basisprijs | 3 euro reductieprijs -26/65+/werkzoekenden.

Foto © Bob Van Mol

Tinneke Beeckman (1976) is filosoof. Ze heeft de afgelopen jaren bekendheid verworven met de stukken die ze schreef voor De Standaard, De Morgen, De Tijd en NRC Handelsblad. Ze geeft ook lezingen over filosofie voor een breder publiek. Voor haar boek Door Spinoza’s lens kreeg ze de Liberales-prijs. In 2015 verscheen Macht en onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de verlichting. 

Carl Devos (1970) is een Belgisch politicoloog. Hij is hoogleraar aan de faculteit politieke en sociale wetenschappen van de Universiteit Gent en hoofdredacteur van het maandblad Samenleving en Politiek. Hij is regelmatig te gast in (politieke) debat- en actuaprogramma's op de Vlaamse radio en televisie.

Kemal Rijken (1980) is schrijver, politicoloog en historicus. Hij publiceert onder andere in De Groene Amsterdammer, Binnenlands Bestuur en NRC Handelsblad. Van zijn hand verschenen eerder de boeken Roma, De Westermoskee en Van der Laan, een biografie van de betreurde Amsterdamse burgemeester.

Geerten Waling (1986) is historicus en auteur van meerdere boeken en onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Thema’s: democratie, politieke cultuur en legitimiteit, liberalisme en humanisme. Daarnaast schrijft hij een column in Elsevier Weekblad, was hij columnist voor Volkskrant.nl (2016-2018), en schrijft hij voor de Nederlandse Boekengids.

Ann Peuteman (1973) studeerde Germaanse filologie aan de UGent en ging daarna meteen aan de slag bij de krant Het Volk. In 1999 vertrok ze daar, om vervolgens gedurende een jaar als woordvoerder voor het kabinet-Verhofstadt te werken. Sinds 2000 werkt ze voor het opinieblad Knack, nu als redacteur en columnist.