Dag van de Literatuurkritiek

Nascholing voor middelbareschooldocenten Nederlands
Karin Amatmoekrim op de Dag van de Literatuurkritiek 2018 © Bart Grietens

Op 7 november organiseren deBuren en literair-kritisch platform deReactor voor de vierde keer de Dag van de Literatuurkritiek, een nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands.

De Dag van de literatuurkritiek, een rijkelijk gevulde nascholingsdag voor docenten Nederlands in het middelbaar onderwijs, is dit jaar aan zijn vierde editie toe. Hokjes en hoe we die kunnen openbreken vormen deze keer de rode draad.

 

Hoe eenzijdig zijn de literaire teksten en de beschouwingen waarmee we leerlingen confronteren? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het literatuuronderwijs leerlingen met nieuwe invalshoeken en gezichtspunten in contact brengt? En wat met leerlingen die zelf om een of andere reden in een hokje worden geplaatst? Hoe overtuig je je leerlingen dat er met literatuur een wereld te winnen valt?

 

Zes sprekers, onder wie Murat IsikMaaike Meijer, Ruth Lasters, Matijs Lips en Warda El-Kaddouri openen het debat met korte plenaire statements, waarna ze in kleinere groepen met de aanwezige docenten aan de slag gaan.

 

Wat vonden de aanwezige docenten van de vorige editie van de Dag van de Literatuurkritiek?

 

  • ‘Ik ben positief verrast door het niveau en de vertaling naar het onderwijs.'
  • ‘Je wordt aan het denken gezet over de lessen die je nu geeft.’
  • ‘De kleine groepjes maken de interacties des te prettiger.’
  • ‘Jullie mogen meer reclame maken! Volgens mij kan deze dag nog succesvoller worden.’
  • ‘Een vorm van herbronning, een ijkpunt, een inspiratiebron.’

 

Geprikkeld?
Bekijk hier het fotoverslag van de Dag van de Literatuurkritiek 2018 of lees het statement van Surinaams-Nederlands schrijver Karin Amatmoekrim over literatuur en diversiteit.

Nu een gratis boek bij aankoop van je ticket!

Vroege vogels ontvangen bij aankoop van hun ticket vóór 31 augustus een exemplaar van Omega minor*, het magnum opus van de naar Amerika uitgeweken Vlaamse schrijver Paul Verhaeghen. 

 

deBuren en deReactor fêteerden het boek recent op een bijzondere literaire avond in Antwerpen. Naar aanleiding hiervan schreven Sofie Gielis, Gustaaf Peek en Matthijs de Ridder een kritische reflectie voor deReactor over de roman.

 

*Zolang de voorraad strekt.

Ik koop nu mijn kaartje, inclusief boek!

Nieuwsbrief Dag van de literatuurkritiek

 

Je kan ook intekenen op de nieuwsbrief van de Dag van de literatuurkritiek. We sturen je relevante informatie en volgend jaar krijg je als eerste de kans om je opnieuw in te schrijven voor de volgende editie!


Deze nascholing richt zich met name op docenten Nederlands, maar docenten kunst en beeldende vorming, ckv en moderne vreemde talen zijn ook van harte welkom. Tickets kosten €105 voor docenten en €20 voor studenten, inclusief koffie, thee, koekjes, lunch en een feestelijke borrel achteraf.

 

Vind je op deze pagina geen antwoord op je vraag? Stuur een mailtje naar DVDL@deburen.eu.

Dag van de Literatuurkritiek is een organisatie van deBuren en literair-kritisch platform deReactor
Cultuurbeleid
Literatuur

donderdag 7 november 2019

09:30 - 17:00

de Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam

Ik koop nu mijn ticket en ontvang een gratis boek!
Dit event maakt deel uit van het thema:

Keurslijf/keuslijf

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Ik koop nu mijn ticket en ontvang een gratis boek! donderdag 7 november 2019 09:30 - 17:00