Dag van de Literatuurkritiek

Nascholing voor middelbareschooldocenten Nederlands

Op 7 november organiseren deBuren en literair-kritisch platform deReactor voor de vierde keer de Dag van de Literatuurkritiek, een nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands.

De Dag van de literatuurkritiek, een rijkelijk gevulde nascholingsdag voor docenten Nederlands in het middelbaar onderwijs, is dit jaar aan zijn vierde editie toe. Hokjes en hoe we die kunnen openbreken vormen deze keer de rode draad.

 

Hoe eenzijdig zijn de literaire teksten en de beschouwingen waarmee we leerlingen confronteren? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het literatuuronderwijs leerlingen met nieuwe invalshoeken en gezichtspunten in contact brengt? En wat met leerlingen die zelf om een of andere reden in een hokje worden geplaatst? Hoe overtuig je je leerlingen dat er met literatuur een wereld te winnen valt?

 

Zes sprekers, onder wie Murat IsikMaaike Meijer, Ruth Lasters, Matijs Lips, Iduna Paalman en Mustafa Kör openen het debat met korte plenaire statements, waarna ze in kleinere groepen met de aanwezige docenten aan de slag gaan. Samira Saleh neemt na de middag het podium in met haar krachtige podiumgedichten.

Tussendoor trakteren we de aanwezige docenten op een overheerlijke lunch en aan het einde van de dag gaan ze naar huis met een rijkelijk gevulde goodiebag vol lesbrieven en inspiratie.

 

Programma:

 

09:30 > 10:30 – Onthaal met koffie en koekjes 10:30 > 10:35 – Welkom door Willem Bongers-Dek 10:35 > 11:10 – Plenaire statementsMaaike Meijer Ruth Lasters Matijs Lips11:10 > 12:25 – Parallelprogramma Workshops/interactieve sessies docenten 12:25 > 13:15 – Lunch 13:15 > 13:40 – Performance slam poet Samira Saleh 13:40 > 14:15 – Plenaire statementsMurat Isik Iduna Paalman Mustafa Kör14:15 > 15:30 – Parallelprogramma Workshops/interactieve sessies docenten 15:30 > 16:30 – Borrel met een hapje

 

Geprikkeld?

Bekijk het fotoverslag van de Dag van de Literatuurkritiek 2018.

Lees het statement van Surinaams-Nederlands schrijver Karin Amatmoekrim over literatuur en diversiteit.

Deze nascholing richt zich met name op docenten Nederlands, maar docenten kunst en beeldende vorming, ckv en moderne vreemde talen zijn ook van harte welkom.

Tickets kosten €105 voor docenten en €20 voor studenten, inclusief koffie, thee, koekjes, lunch en een feestelijke borrel achteraf.

 

Vind je op deze pagina geen antwoord op je vraag? Stuur een mailtje naar DVDL@deburen.eu.

Wat vonden de aanwezige docenten van de vorige editie van de Dag van de Literatuurkritiek?

 

‘Ik ben positief verrast door het niveau en de vertaling naar het onderwijs.' ‘Je wordt aan het denken gezet over de lessen die je nu geeft.’ ‘De kleine groepjes maken de interacties des te prettiger.’ ‘Jullie mogen meer reclame maken! Volgens mij kan deze dag nog succesvoller worden.’ ‘Een vorm van herbronning, een ijkpunt, een inspiratiebron.’

Meer over de sprekers

© Liselore Chevalier

Murat Isik is een Nederlands schrijver van Zaza-Turkse afkomst. hij debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond, die tot op heden tien drukken beleefde. Zijn debuut oogstte veel lof en werd vertaald naar het Duits, Zweeds en Turks. In 2017 verscheen Wees onzichtbaar, bekroond met de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2018 en de Boekhandelsprijs 2018. De roman werd uitgeroepen tot Boek van het jaar 2017 bij NRC Handelsblad en bol.com.  

Matijs Lips is een docent met een missie. Al enkele jaren is hij op het Dr. Nassau College in Beilen bezig met het aantrekkelijk maken van het vak Nederlands. In zijn curriculum daagt hij zijn leerlingen uit om hun taalgrenzen te verleggen door onder andere veel in te zetten op literatuur en poëzie. In 2018 werd hij uitgeroepen tot beste docent Nederlands van Nederland en Vlaanderen. Uit het juryrapport: 'Hij brengt literatuur tot leven.'

 

© Koen Broos

Ruth Lasters schrijft proza, poëzie en opiniestukken over de complexiteit en de schoonheid van haar job als leerkracht in het middelbaar onderwijs. Ze staat inmiddels bijna twintig jaar voor de klas en werkte ook als gelijkekansencoördinator. Voor haar roman Poolijs ontving ze de Debuutprijs. Haar dichtbundel Lichtmeters werd genomineerd voor de VSB-poëzieprijs en bekroond met de Herman de Coninckprijs. In september 2019 verschijnt haar langverwachte nieuwe roman Vin bij Polis.

Irwan Droog

Iduna Paalman schrijft poëzie, proza en toneelteksten én is docente Duits. Haar werk verscheen onder andere in De Gids, Revisor, Het Liegend Konijn en NRC Handelsblad. Ze is vaste columnist voor het platform Hard//hoofd. Afgelopen zomer verbleef ze twee weken met deBuren in Parijs voor de schrijfresidentie. Haar poëziedebuut De grom uit de hond halen verschijnt in het najaar van 2019 bij uitgeverij Querido. 

© Gemma Rameckers

Maaike Meijer is emeritus-hoogleraar genderstudies aan de Universiteit van Maastricht en schreef de veelgeprezen biografie M. Vasalis, over het leven en werk van een van Nederlands bekendste dichteressen. In 2018 publiceerde ze Hemelse mevrouw Frederike, de biografie van F. Harmsen van Beek. Ze werkt als auteur, onderzoeker en spreker. Haar interessegebieden zijn de Nederlandse literatuur, en dan vooral poëzie, populaire cultuur, cultuur en migratie en de analyse van vormen van representatie in het algemeen. 

© Jimmy Kets

Mustafa Kör (1976) is schrijver en dichter. Bekend is hij onder meer van zijn roman De Lammeren. In 2008 was Mustafa Kör een jaar lang stadsdichter van de stad Genk. Zijn werk werd bekroond met de twee jaarlijkse cultuurprijs van Maasmechelen, De El Hizjra literatuurprijs en De Groene Waterman publieksprijs.  Zijn poëziedebuut Ben jij liefde kreeg veel lof en werd genomineerd voor de Theater aan zee-debuutprijs. 

(c) Serge Ligtenberg

Samira Saleh is een spoken word/performance artieste, spreker, workshopgever, curator, organisator en host. Ze gebruikt de belangrijke uitlaatklep Spoken Word als een instrument voor zelfempowerment sinds ze voor het eerst op het fenomeen stuitte. Ze wisselt tussen serieuze en grappige teksten zonder probleem, dit alles zonder de wil in gevaar te brengen om een oprechte boodschap te delen. Hoe licht het gedicht ook mag lijken, Samira haar werk zal altijd een dieper betekenis hebben voor het luisterend oor. Ze was deel van het winnende Team -Zuid in het ‘Slam ’t Stad’ Slam Poetry toernooi in Antwerpen. Ze heeft reeds opgetreden over heel België, Nederland, Birmingham, Belgrado, Londen en Caïro voor verschillende projecten zoals de Tashweesh Festival, Shubbak Festival, Apple’s and Snakes Hit The Ode, Stand & Deliver en Urban Woorden Jazz n’ Words. In 2016 werd zij Slambassadrice voor België in het internationale uitwisselingsproject Next Generation Speaks waarvoor ze naar Youth Speaks in San Francisco reisde en werd winnares van de BILL-award in de categorie Spreken. Haar werk is te zien geweest in Scene Arabia, The Bulletin, Metro en De Morgen. Ook vind je haar achter de schermen terug als mede-organisator van Mama's Open Mic. Keep an eye out for this badass poets upcoming work! The revolution will not be televised, she will be heard!