De constitutie van Rusland

Het machtssysteem van Poetins Rusland

Al bijna twintig jaar domineert een selecte elite rond Poetin de economische rijkdommen en het militaire arsenaal van het meest uitgestrekte land ter wereld. 

Toch zegt de Russische Grondwet iets totaal anders. Op papier zijn er verkiezingen, controleert de rechterlijke macht de uitvoerende en is er een subtiel evenwicht tussen President, Regering en Parlement. Waarom raakt de democratie maar niet van de grond in Rusland? Wat zijn de woorden van de grondwet eigenlijk waard als ze omgebogen en genegeerd kunnen worden? En hoe moeten Nederland en België omgaan met een de jure democratisch land dat tegelijkertijd betrokken is bij vliegtuigrampen en moordaanslagen? 

 

Debat met Lien Verpoest (docent Oost-Europakunde KULeuven), Marc Jansen (gastonderzoeker Oost-Europakunde aan de Universiteit van Amsterdam) en Jan Balliauw (specialist internationale relaties en Rusland bij de VRT). Floris Akkerman (BNR, Perestrojkast) modereert. Gabriela Styka, student rechten aan de VUB, schets de historische context van de grondwet van Rusland voorafgaand aan het debat. 

Tickets: 5 euro basisprijs I 3 euro reductieprijs -26/65+/werkzoekenden.

Studenten VUB gratis (vooraf inschrijven).

Over de sprekers

Lien Verpoest is docent Oost-Europakunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Haar interesses gaan voornamelijk uit naar de relaties tussen Europa en Rusland, de Oost-Europese politiek en de Russische geschiedenis. Ze geeft daarover geregeld duiding op de Belgische en Nederlandse televisie en in de geschreven pers.  Als geen ander voelt ze de melancholische Slavische ziel aan. 

Marc Jansen is gastonderzoeker Oost-Europakunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij woonde in Moskou en maakte tal van reizen doorheen Rusland en Oost-Europa. Hij was als verkiezingswaarnemer van de OESO aanwezig bij verkiezingen in Rusland, Oekraïne, Georgië en Kazakhstan. Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar zowel de geschiedenis van de Sovjet-Unie als naar actuele politieke ontwikkelingen. Hij verschijnt daarover vaak in de media. 

Jan Balliauw ging na zijn opleiding rechten aan de slag als journalist. Eerst als onafhankelijk correspondent voor VPRO-radio, later werd hij specialist internationale relaties en Rusland bij de VRT. In die hoedanigheid beleefde hij onder meer de woelige jaren waarin het communisme onder Gorbatsjov ten einde kwam. 

Michail Gorbatsjov, Jaap ter Haar en Jules Verne wakkerden de liefde en interesse in Rusland aan bij Floris Akkerman. Na zijn studie journalistiek volgde hij Oost-Europese studies aan de Universiteit van Amsterdam. In 2009 werd hij freelance correspondent in Rusland voor onder andere De Standaard, het ANP en het Reformatorisch Dagblad. In 2013 keerde hij terug naar Nederland, maar reist als journalist nog geregeld naar Rusland en andere Oost-Europese landen. Akkerman heeft bij radiozender BNR een podcast over Midden- en Oost-Europa: Perestrojkast

Gabriela Styka is een eerstejaarsstudent rechten aan de VUB. Negen jaar geleden verhuisde ze van Polen naar België met haar familie, waar ze op korte termijn beide landstalen moest aanleren. Haar levensmotto is 'nooit opgeven en doelen bereiken die men voor ogen heeft'. Gabriela is verzot op reizen en het begrijpen van andere culturen en samenlevingen. Daarnaast is ze een fervent dierenliefhebster en steunt ze talrijke organisaties die zich inzetten voor het dierenwelzijn.