Wit is ook een kleur

Sunny Bergman over racisme en witte privileges

Sunny Bergman wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme en witte privileges gaat. Vooralsnog worden in het racismedebat de problemen gemakshalve neergelegd bij immigranten. Of bij lager opgeleide proteststemmers omdat zij er racistische denkbeelden op nahouden. Maar wat kleurt de blik van witte hoger opgeleiden, die het morele gelijk denken te hebben en menen dat kleur er niet toe doet? Slagen zij erin om hun kinderen 'kleurenblind' op te voeden? Tijdens het Festival van de Gelijkheid organiseren we samen met Curieus een vertoning. Na de vertoning gaat Dalilla Hermans (Charlie Magazine) met Sunny Bergman in gesprek.

 

Sunny Bergman is documentairemaker, activist en schrijver. In haar werk houdt ze zich bezig met onderwerpen als stereotypering, emancipatie, vooroordelen en seks en cultuur. In 1994 komt ze bij de Nederlandse omroep VPRO terecht. Ze maakt korte reportages voor het programma Waskracht! en bijdragen voor compilatieprogramma's als Het Geluk van Nederland en De Toekomst, films waar haar grote maatschappelijke betrokkenheid uit blijkt.

 

Soms laat ze zich bij haar documentaires inspireren door haar eigen leven. In haar omstreden documentaire Beperkt Houdbaar (2007) zet ze scherpe kanttekeningen bij het huidige schoonheidsideaal, waarin plastische chirurgie steeds gewoner wordt. In Sletvrees (2013) onderzoekt ze waar het negatieve waardeoordeel over de vrouw als slet vandaan komt.

 

Een recent voorbeeld van Bergmans activistische werk is Zwart als roet (2014), de spraakmakende documentaire over Zwarte Piet. Die film maakte veelal onuitgesproken racisme hoorbaar, en onzichtbaar racisme zichtbaar. In de film stelt ze de vraag of Zwarte Piet een beledigend stereotype is waar we van af moeten of een onschuldige traditie waar we aan mogen vasthouden.

 

In haar laatste documentaire Wit is ook een kleur onderzoekt ze haar eigen etniciteit. Ze wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme gaat. Tegelijk met haar nieuwe film verscheen onder dezelfde titel een jaar geleden een bundeling van Bergmans beste columns die zij voor de VPRO schreef.

Eerder die dag organiseren we samen met Curieus een boekpresentatie met nagesprek rond Hallo witte mensen van Anousha Nzume. De presenatie zal plaatsvinden om 13:00 in de Vooruit. Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

 

Al meer dan 22.000 mensen verzamelden zich de afgelopen jaren in Gent voor het Festival van de Gelijkheid. Het is een viering van onze verschillen in een programma bomvol debatten, Festivalbabbels, expo's, documentaires, performances, geef- en ruilinitiatieven, voorleessessies en boekenclubs.

´Real equality isn’t possible, if we don’t celebrate our differences´

 

Hokjes overboord gooien en gelijkheid in het licht zetten, dat is de motor voor het Festival van de Gelijkheid sinds 2013. Op 14,15 en 16 december 2017, wanneer de eerste winterprik zich laat voelen, palmt Curieus Gent in voor het vijfde Festival van de Gelijkheid.

 

deBuren organiseert dit jaar samen met Curieus een boekpresentatie & gesprek rond Hallo witte mensen van en met Anousha Nzume en een vertoning van Wit is ook een kleur van Sunny Bergman.

 

Ontdek het programma op www.festivalgelijkheid.be of via facebook: @festivalgelijkheid