Over deBuren

deBuren is een Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat, gelegen in hartje Brussel. In juni 2019 bestaat deBuren vijftien jaar. We kiezen er voor om niet nostalgisch terug te blikken, maar ons integendeel de vraag te stellen: waar zullen we over vijftien jaar staan? Dit doen we binnen het thema Toekomst in zicht.
 

 

Onze missie

deBuren wil de culturele en maatschappelijke samenwerking en uitwisseling bevorderen tussen Vlaanderen en Nederland door te presenteren, te produceren, te inspireren en te verbinden.

deBuren presenteert

 

We organiseren een honderdvijftigtal activiteiten per jaar in twee seizoenen. Het programma-aanbod maken we bekend via een halfjaarlijkse brochure waarop je je kan abonneren en communiceren we via een wekelijkse nieuwsbrief en themaspecifieke nieuwsbrieven. Blijf op de hoogte!

 

Op de programmapagina vind je altijd het meest actuele aanbod.

 

 

 

deBuren produceert

 

Naast culturele activiteiten, debatten en lezingen werkt deBuren ook aan brede, langdurige projecten. Zo is er onder andere de jaarlijkse schrijfresidentie in Parijs, CELA, citybooksRadioboeken en Bibi van deBuren.

 

 

 

deBuren verbindt

 

Het fonds Grensverleggers ondersteunt een driejarige programmalijn die de culturele en artistieke samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Nederland wil versterken.  In opdracht van en met financiële ondersteuning van de Nederlandse provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland maken we tot en met december 2020 samen jaarlijks ruim 200.000 euro beschikbaar voor nieuwe projecten.

 

Het Overleg Literaire Organisatoren (OLO) verenigt de ruim 170 literaire organisaties en organisatoren in heel Vlaanderen: van grote instellingen tot individuele curatoren. Het OLO behartigt de belangen van deze spelers en brengt hen samen tijdens inspiratiedagen.

 

 

deBuren inspireert

 

Kennisknooppunt zoekt antwoorden op vragen die leven binnen de Vlaamse en Nederlandse cultuursectoren en het maatschappelijke middenveld. Dat gebeurt systematisch in partnerschap met relevante partijen en experten.

 

Programma binnen het project Kennisknooppunt, communiceren we onder de categorie cultuurbeleid in onze kalender.

 

 

 

 

 

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren ontvangt subsidies van Nederland en Vlaanderen op basis van een Beheerovereenkomst. De Vlaamse minister van Cultuur, de Nederlandse minister van OCW en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken maken het mogelijk dat deBuren een rol kan spelen:

 

  • in de presentatie van schoonheid en wijsheid uit de Lage Landen;
  • in een permanent debat over cultuur, politiek en maatschappij;
  • in een reflectie over datgene wat Vlaanderen en Nederland bindt en datgene waarin accenten kunnen verschillen;
  • in de verbinding van Nederland en Vlaanderen met elkaar en met Europa.