Schrijfresidentie Parijs

Dit zijn de namen | 2016

Ontdek welke 18 talenten deze zomer twee weken in het huis van de stichting Biermans-Lapôtre resideren.

Datum 10 november 2016

Voor de vijfde keer reist deBuren deze zomer met een schare jong schrijftalent uit de Lage Landen naar Parijs!

Twee weken lang zal het prachtige huis van de stichting Biermans-Lapôtre de uitvalsbasis vormen voor deze schrijvers, dichters, journalisten, essayisten en woordkunstenaars om de grootstad te ontdekken en aan nieuw materiaal te werken. De deelnemers leren over de grenzen heen elkaars werk kennen en gaan in gesprek met prominente figuren uit het literaire veld en het medialandschap.

Dit jaar gaan mee: Anneleen Van Offel, Carmien Michels, Davy Verbeke, Emma Lesuis, Emma Ringelding, Gertjan Willems, Hannah De Meyer, Heleen Debeuckelaere, Jelko Arts, Lien Annicaert, Linda Carolien Veldman, Lisa Weeda, Marjolijn van de Gender, Merlijn Kerkhof, Nikki Dekker, Persis Bekkering, Pete Wu en Tiemen Hiemstra.
© Marianne Hommersom

Anneleen Van Offel (1991) schrijft met woorden en geluid, in tekst en radioverhalen. Ze behaalde haar master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Ze publiceerde verhalen en poëzie in o.a. de Revisor, Kluger Hans, De Optimist en op Hard//hoofd en schreef gastcolumns voor De Morgen en de Standaard. Daarnaast is ze bezieler van Instagrannies (@_instagrannies), een initiatief van Bond zonder Naam op Instagram waarvoor ze in gesprek gaat met ouderen over hun levenswijsheid. Sinds 2018 maakt ze deel uit van de redactie van Deus Ex Machina en is ze stalmeester van De Sprekende Ezels in Gent. Op het podium is ze vaak te vinden als performer, als gastvrouw of als interviewer. In de literaire podcast De Zin van Mijn Leven, die ze maakt in samenwerking met Curieus en Confituur Boekhandels, houdt ze de koetjes en kalfjes op stal om het te hebben over jawel: de zin van het leven. Als bestuurslid van PEN Vlaanderen ijvert ze voor de vrijheid van het woord, zodat die geen dode letter wordt. Ze houdt ervan om als curator mensen samen te brengen in prikkelende programma's, en deed dit al voor het Memento Woordfestival in Kortrijk en Het Betere Boek in Gent. Voor haar debuutroman Hier is alles veilig (Lebowski, 2020) reisde ze vier keer langdurig naar Israël en Palestina, waar ze in gesprek ging met soldaten en hun familie. Over de ontmoetingen die leidden tot dit boek, schreef ze in 2015-2016 columns voor deBuren.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Carmien Michels (1990) danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Ze debuteerde in 2013 met de roman Wij zijn water (De Bezige Bij). Haar tweede roman Vraag het aan de bliksem verscheen in 2015 bij Uitgeverij Polis. In 2016 won ze het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam en ze werd derde op het Wereldkampioenschap. In november 2016 werd ze Europees Kampioen Poetry Slam. In 2017 kwam ook haar poëziedebuut We komen van ver uit bij Polis. Sommige van die gedichten vonden hun oorsprong tijdens de Schrijfresidentie met deBuren. Haar verhalenbundel Vaders die rouwen verscheen bij Querido in 2021.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Davy Verbeke (1989) studeerde Geschiedenis en Engels in Gent, Parijs en Brussel. Hij schrijft kortverhalen over herinneringen – individuele en collectieve – en andere zaken die het verdwijnen van de dingen uitdagen. Als publiekshistoricus hield hij een MO*-wereldblog bij over koloniale monumenten in Kinshasa en werkte hij voor het AfricaMuseum in Tervuren. Voor spottedbylocals.com schreef hij over zijn favoriete plaatsen in Brussel.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Emma Lesuis (1988) studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Ze maakte televisiedocumentaires voor Vranckx op Canvas over een Zuid-Afrikaanse wijnboerderij, over fans van Stromae in Rwanda en in 2018 maakte ze mijn land, mi gron een zoektocht over haar eigen (verzwegen) slavernijgeschiedenis in Suriname. De theatrale versie hiervan, genaamd Aardappelbloed, was in 2019 te zien op onder meer Oerol en Het Theaterfestival waar ze in 2018 de Roel Verniersprijs won. Bij deBuren stond ze o.a. op het podium met de theaterdocu 'Op die plaas' en 'Ode aan de reislust'. Naast het maken van documentaires schreef ze onder andere bij Rekto:Verso en De Correspondent en selecteerde ze in de zomer van 2019 woordkunstenaars voor Theater Aan Zee.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Emma Ringelding (1991) tekent en schrijft. Ze studeerde Comic Design in Zwolle en Nederlandse literatuur en cultuur in Nijmegen en Utrecht. Als stripmaker en illustrator tekende ze voor onder andere de Volkskrant, Zwijsen, Oerol, FNV, Eppo Stripblad, Ambo|Anthos uitgevers, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Strip 2000, Uitgeverij Dwarsligger, het Veteraneninstituut, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, Uitgeverij Loopvis en de Boekenkrant. Haar werk sierde de najaarsbrochure van deBuren in 2016. Ze zoekt naar literatuur in strips en strips in literatuur.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Gertjan Willems (1987) is sinds 2018 docent film- en mediastudies aan de departementen Literatuur en Communicatiewetenschappen van UAntwerpen. Daarnaast is hij gastprofessor aan de UGent. Hij verricht historisch en hedendaags onderzoek naar het filmgebeuren in de Lage Landen, Europese modernistische cinema, filmbeleid, filmadaptaties en de relatie tussen media en natievorming. In 2017 publiceerde hij het boek Subsidie, camera, actie! Filmbeleid in Vlaanderen. Lezen en schrijven ziet hij als een manier van reizen, maar liever nog reist hij ook echt om te lezen en te schrijven. Eerder was hij dan ook als gastonderzoeker of docent verbonden aan de universiteiten van Rotterdam, Amsterdam, York, Paris 2 Panthéon-Assas, Saint-Louis Bruxelles en het Belgisch Historisch Instituut te Rome.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Hannah De Meyer (1988) studeerde in 2015 af aan de Performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht met het exhibitionistische Solace waarmee ze de TAZ-Jong Theaterschrijfprijs en de Artes Jongtheaterschrijfprijs won. Nadien maakte ze Vast glowing empty page en in 2016, samen met Jesse Vandamme, ÜBERDRAMATIK. Andere producties waren Levitations (2017) en hi Baubo bij het Toneelhuis in 2020. Hannah deed ondertussen stage bij Ivo van Hove (Kleine zielen) en bij Amanda Pina (Danzas Climáticas). Haar werk omvat performances, publicaties en happenings waarin sci-fi verbeelding, ecologisch bewustzijn, storytelling, archeologie en transformerende lichamen centraal staan. Ze versmelt tekst en beweging tot een eigenzinnige, hybride theatertaal.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Heleen Debeuckelaere (1988) is een historicus van opleiding (Universiteit Gent) en een activist van overtuiging. Ze woont en werkt in Brussel, waar ze schrijft over het leven en lijden van de afro-diaspora in België en Europa. Ze publiceerde tot op heden in De Correspondentrekto:verso en op verschillende Engelstalige online media. Ze schreef een bijdrage aan Zwart (2018, Atlas Contact), een bundel verhalen van negentien zwarte schrijvers uit Nederland en België, samengesteld door Vamba Sherif en Ebissé Rouw. In 2021 werd ze projectcoördinator bij Globe Aroma en binnenlandredacteur bij De Standaard.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Jelko Arts (1991) had ooit een cabarettrio, maar staat inmiddels als schrijver op het podium. Hij schrijft en tekent. Jelko is oprichter van literair festival Boek op de Bank en de eerste helft van schrijversduo Arts & Lentes. In 2015 behaalde hij een eervolle vermelding in de finale van Write Now!. Hij nam deel aan het Slow Writing Lab 2016-2017, het talentenprogramma van het Nederlands Letterenfonds. Zijn teksten en tekeningen verschenen onder andere in De TitaanTrouwDe Gelderlander, Hard//hoofd, poëzietijdschrift Awater, De Optimist, dagblad De Gelderlander en tijdschrift PLUK. In 2018 debuteert hij met de stripnovelle Hoe bijen de ruimte vullen. Als host/performer/moderator was Jelko te zien op festivals als Go Short, Crossing Border, JAFA filmfestival, Mooie Woorden en Geen Daden Maar Woorden. Hij interviewde op verschillende literaire podia Herman Koch, Connie Palmen, Jaap Robben en anderen. Sinds 2019 treedt hij door het hele land op met het enige schrijverscollectief met danspasjes: BOYBAND, de literaire boyband. 

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Lien Annicaert (1986) is master in de theaterwetenschappen en studeerde in 2013 af als dramadocent/regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Haar fascinatie voor de subtiele structuren en patronen waarin mensen hun alledaagse leven proberen te vatten, loopt als een rode draad doorheen haar werk als docent en maker.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Linda Carolien Veldman (1989) studeerde filosofie en cultural analysis in Amsterdam en Berlijn. Sindsdien schippert ze tussen beide steden. Ze is directeur van Stichting Perdu en organiseerde in 2014 het ReVersed Poëzie Film Festival. Ze schrijft poëzie, vaak in meerdere talen tegelijk. Haar teksten verschenen in onder andere Hard//hoofd.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Van haar derde tot haar zesde woonde Lisa Weeda (1989, Rotterdam) in Duitsland. Ze doorliep het Johan de Witt-gymnasium en studeerde Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Weeda studeerde in 2015 in Arnhem af aan ArtEZ in Creative Writing. Haar werk verscheen onder meer in Das Magazin, op De Optimist en Hard//hoofd. Ze was onderdeel van het Slow Writing Lab 2015-2016, het talentenprogramma van het Nederlands Letterenfonds. In 2016 verscheen haar chapbook De benen van Petrovski (Literair Productiehuis Wintertuin), een literaire weerslag van haar reis naar Oekraïne, het land waar haar grootmoeder vandaan komt en nog een groot deel van haar familie woont. Met Nienke Huitenga-Broeren maakte ze de VR-ervaring 'Rozsypne' waarin je tussen de zonnebloemvelden Nina volgt in haar dagelijks routine, een oude dame die probeert te overleven in de Oost-Oekraïense oorlogszone van 2014, met de brokstukken van de MH17-crash nog vers in haar tuin. Weeda werd uitgeroepen tot literair talent van het jaar 2022 in de Volkskrant. Aleksandra (De Bezige Bij) is haar debuutroman. Het boek werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2022 en won de De Bronzen Uil.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Marjolijn van de Gender (1994) studeerde Taalwetenschap en Nederlandse Taal en Cultuur. Ze stond drie keer in de finale van schrijfwedstrijd Write Now! en werd derde in 2018. Ze ging in 2015 op zomerkamp met Das Magazin en werd geselecteerd voor Talent op Tilt, een ontwikkelingstraject voor schrijvers. Ze is co-auteur van de verhalenbundel Korte verhalen uit de Oudheid (2017) en op Hard//hoofd verscheen haar kortverhaal 'Vrijdagavond'. Daarnaast hield ze een blog bij: Inhoudsloos gezwam.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Merlijn Kerkhof (1986) is schrijver, was muziekjournalist voor NRC, muziekredacteur van de Volkskrant en columnist van nrc.next. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn eerste boek, Alles begint bij Bach, een inleiding tot de klassieke muziek, verscheen in september 2016 bij uitgeverij Thomas Rap. In maart 2019 kwam Oude Maasweg kwart voor drie uit, het boek over zijn vaders band The Amazing Stroopwafels. Hij houdt ook van reizen, voetbal en biggetjes en woont in Utrecht.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Nikki Dekker is schrijver en radiomaker. Ze publiceerde onder meer in Tirade, Hard//hoofd, De Gids en De Revisor, en trad op tijdens Lowlands en Dichters in de Prinsentuin. In 2018 verscheen bij Wintertuin een voorwerp dat nog leeft, een bundeling essays en gedichten op het snijvlak van het persoonlijke en het politieke. Met haar radiodocumentaire 'De oppas en ik' werd Dekker genomineerd voor de Prix Europa. Haar debuutroman diepdiepblauw verscheen in 2022 bij de Bezige Bij en werd lovend ontvangen.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Persis Bekkering (1987) schrijft over literatuur en klassieke muziek voor onder andere de VolkskrantTheatermakerHarper’s Bazaar, De GidsMister Motley en De Nederlandse Boekengids en is literatuurcriticus voor NRC Handelsblad. Daarnaast interviewt ze (internationale) schrijvers op literaire festivals en organiseert ze leesclubs voor onder meer De Balie in Amsterdam. In 2018 debuteerde ze met de roman Een heldenleven (Prometheus) die werd genomineerd voor de ANV Debutantenprijs. Ze schreef een bijdrage voor V: van vulva tot vagina (2019, Uitgeverij Pluim) en haar tweede roman Exces verscheen in 2021 bij Prometheus.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Pete Wu (1985) is journalist, schrijver en programmamaker. Hij studeerde mediafilosofie, Amerikanistiek en crossmedia-journalistiek in Amsterdam, Florida en Utrecht. In 2016 ging hij mee met de Schrijfresidentie van deBuren en publiceerde hij vervolgens proza in De Gids, DIG en de eerste Sampler van uitgeverij Das Mag in 2018. In oktober 2019 debuteerde hij bij Das Mag met De bananengeneratie: over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu. In juni 2020 verscheen zijn eerste documentaireserie bij VPRO, Pete en de bananen, over liefde en daten als westerling van Chinese komaf. Eerder schreef hij voor de Volkskrant, International Film Festival Rotterdam, VICE en NOS. Verder werkt hij als eindredacteur voor online journalistieke platform Brandpunt+ en is hij ambassadeur voor Pride Amsterdam en adviescommissielid voor Literatuur Vlaanderen. In 2023 was hij ambassadeur van de Week van het Nederlands.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Tiemen Hiemstra (1991) is schrijver van fictie en essays. Hij werd in Groningen geboren en groeide daar ook op. In 2015 studeerde hij af aan de afdeling Woordkunst van het Antwerpse conservatorium. Na zijn studie verhuisde hij naar Leipzig waar hij schreef, niets deed en postbode was, voor hij weer naar Antwerpen verhuisde. Hij publiceerde in tijdschriften en internetplatforms als nY, Tirade en Hard//hoofd en haalde de finale van wedstrijden als Write Now! en de VPRO Bagagedrager. In 2023 verscheen zijn debuut W. bij Das Mag.

Alles bekijken
Aan de selectie werkten dit jaar mee: Frank Tazelaar, Lotte Loncin, Marianne Hommersom, Willem Bongers-Dek, Wim Vanseveren.

De Schrijfresidentie 2016 is een talentontwikkelingstraject van deBuren in samenwerking met stichting Biermans-Lapôtre.