Schrijfresidentie Parijs

Dit zijn de namen | 2015

Ontdek welke talenten deze zomer twee weken in het huis van de stichting Biermans-Lapôtre resideren.

Datum 10 november 2015

Voor de vierde keer reist deBuren deze zomer met een schare jong schrijftalent uit de Lage Landen naar Parijs!

Twee weken lang zal het prachtige huis van de stichting Biermans-Lapôtre de uitvalsbasis vormen voor deze schrijvers, dichters, journalisten, essayisten en woordkunstenaars om de grootstad te ontdekken en aan nieuw materiaal te werken. De deelnemers leren over de grenzen heen elkaars werk kennen en gaan in gesprek met prominente figuren uit het literaire veld en het medialandschap.

Dit jaar gaan mee: Alma Mathijsen, An Vandermeulen, Celyna Demkers, Charlotte van den Broeck, Doruntina Islamaj, Fabienne Rachmadiev, Gemma Venhuizen, Helena de Groot, Jan de Deken, Jana Antonissen, Jente Hoogeveen, Jolien Paeleman, Len Buggenhout, Ruben Demasure, Sanne de Wilde, Sytske van Koeveringe en Tiffany Mestdagh.
© Marianne Hommersom

Alma Mathijsen (1984) schrijft korte verhalen, toneelstukken en romans. Ze studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing aan het Pratt Institute in New York. Ze schreef stukken voor onder meer Das Magazin, NRC Handelsblad, nrc.next, Het Parool en Playboy.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

An Vandermeulen (1985) schrijver en vrouw van de kunsten. Ze studeerde Germaanse Talen (Nederlands-Duits) in Gent en Berlijn. Nadien bekwaamde ze zich in het onvoltooien van de opleidingen vrije grafiek en theaterregie. Schrijven doet ze enkel als er geen uitstel aan te pas komt. In 2020 werd ze artistiek leider bij Globe Aroma.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Celyna Demkes (1991) is animator en schrijver. Haar korte films hebben op het Holland Animation Film Festival en Beeldbuis Festival gedraaid en daarnaast maakte ze onder meer werk voor de publieke omroepen en de Iraanse verkiezingen in 2013. Haar schrijfwerk bevat proza en poëzie. In de zomer van 2015 ging ze mee naar de schrijfresidentie in Parijs.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Charlotte Van den Broeck (Turnhout, België, 1991) behaalde een Master Engelse en Duitse Letterkunde aan de Universiteit Gent en een Master Drama (Woordkunst) aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen. Ze schrijft proza en poëzie, publiceerde de bundels Kameleon en Nachtroer, en tijdens haar voordrachten zoekt ze een performatieve benadering van tekst. Hierin zet ze de zegbaarheid en lichamelijkheid centraal. Eind 2019 kwam ze met haar prozadebuut Waagstukken, een essayistisch onderzoek naar dertien tragische architecten die uit het leven stapten na een fatale fout in een van hun ontwerpen.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Doruntina Islamaj (1989) is een onderzoeksjournalist en redacteur werkzaam bij de VRT. Ze werkte voor o.a.VRT Niuews, Terzake, Reyers Laat, Radio 1 en de Afspraak op Canvas. Voordat ze de journalistiek indook, onderzocht ze de Communicatiewetenschappen en werkte ze in het BELvue Museum. In de zomer van 2015 ging ze mee naar de schrijfresidentie in Parijs.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Fabiënne Rachmadiev (1985) schrijft gedichten, essays en kort proza en werkt graag samen met kunstenaars, bijvoorbeeld aan een geïllustreerde gids over Italiaans ijs. Ze studeerde kunstgeschiedenis en filosofie en volgde een opleiding tot literair vertaler (Russisch, Engels, Duits).

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Gemma Venhuizen (1985) studeerde geologie en werkt als journalist en biologieredacteur vij NRC. Ze bracht reeds een paar boeken uit. Vaak schrijft ze over natuur en reizen. Ze was een tijdje schaapsherder in Nieuw-Zeeland en houdt van tangodansen, hardlopen en improvisatietheater.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Helena de Groot (1983) is schrijver en freelance radiomaker. Ze heeft een MA In Russische Literatuur van de Universiteit Gent. Ze maakt schrijft essays, verhalen en maakt reportages. Daarnaast componeert ze de geluidsband voor theatervoorstellingen (‘t Arsenaal), audiogidsen (Museum M) en kunstinstallaties (BEssst). Ze ging in 2015 mee naar Parijs voor de schrijfresidentie. Daarnaast doceert ze radio aan het Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound (RITCS) in Brussel.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Nadat Jan De Deken (1985) een master internationale politiek aan de Universiteit Gent behaalde - hij had al een bachelor journalistiek op zak - kocht hij een enkeltje naar Zuid-Amerika en begon als freelancer reportages te maken over de Amerika’s. In opdracht van Trouw en Ché, ging hij naar erg diverse, vaak vergeten streken in zes continenten. In het najaar van 2017 verscheen zijn debuut Melk, honing, kerosine bij uitgeverij Querido.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Jana Antonissen (1992) studeerde Theater-, Film- en Literatuurwetenschappen en Engels in Antwerpen met een tussenstop Theaterwissenschaft in Berlijn, een stad waar ze met enige escapistische regelmaat naar blijft terugkeren. Haar werk werd o.a. gepubliceerd in De Morgen, Humo, Oogst Magazine, Hard//hoofd en De Titaan.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Jente Hoogeveen (1992) is schrijver, illustrator en ontwerper. is een ontwerper met een volle boekenkast. Ze studeerde politieke filosofie, cultuurtheorie en grafisch ontwerpen. Nu bouwt ze, als co-artistiek leider van Collectief Walden, zo groot mogelijke installaties in het landschap om vervolgens terug te keren naar de vierkante meter van haar tekentafel.  Ze schreef onder meer voor de-Gids.nl en De Titaan, maakte een serie beeldverhalen voor Passionate Platform en korte luisterverhalen voor Opium op 4.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Jolien Paeleman (1984) is lezer, schrijver, architect. Ze was eerst een blijmoedig en later melancholisch kind met een gelukkige jeugd, een moeder, een vader, een oudere zus. Ze veranderde één keer van middelbare school en één keer van ouderlijk huis. Ze ging alleen wonen toen ze ging studeren in Gent en heeft daar op zeven verschillende adressen onderdak gevonden. Van geen enkele heeft ze spijt. Van Gent ging het naar Rome, op drie plaatsen, slechts één daarvan bleek een slechte keuze. Vandaag zoals vroeger verblijft ze, soms zonder dit te beseffen, vooral in eigen hoofd.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Len Buggenhout (1987) is bio-ingenieur en volgde de masteropleiding Journalistiek aan de VUB. Dat laatste combineerde hij met zijn job als leerkracht wiskunde en wetenschappen aan een middelbare school in Brussel. Hij werkte voor voor De Standaard, De Morgen, MO*, Humo en Knack.be.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Ruben Demasure (1986) bedrijft freelance filmkritiek. Hij schreef onder meer voor Rekto:verso, MUBI, Filmmagie, De Filmkrant en DeWereldMorgen. Hij is redactieraadslid van de cinefiele platformen Photogénie en Sabzian. Hij is historicus en was vier jaar assistent Filmstudies & Visuele Cultuur aan de Universiteit Antwerpen.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Sanne De Wilde (1987) studeerde in 2012 af aan het KASK in Gent met het fotoboek The Dwarf Empire, waarmee ze meermaals in de prijzen viel. Ook haar portrettenreeksen van albino’s Snow White en Samoa Kekea werden bekroond. De British Journal of Photography selecteerde haar als een van ‘the best emerging talents from around the world'. Sinds 2013 werkt ze als fotograaf bij de Volkskrant. Voor deBuren fotografeerde ze een citybook over Gent.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Sytske van Koeveringe (1988) schrijft, maakt kunst en theater. In 2014 is ze afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld academie, richting beeld en taal. Ze is onderdeel van het Slow Writing Lab, het talentontwikkelingsprogramma van het Letterenfonds. Haar debuut, Het is maandag vandaag, verscheen bij De Bezige Bij. Meer verhalen zijn te lezen op de-Gids.nl, Hard//hoofd, Mister Motley, deFusie en Tijdschrift Ei.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Tiffany Mestdagh (1989) is een viertalige journaliste. Ze houdt van de wereld en van andere culturen. Ze werkt als freelancejournalist voor Le Courrier en werkte als stagiair en projectmedewerker bij de VRT. In 2014 won ze de prijs voor 'Beste geschreven artikel' van Belgodyssee.

Alles bekijken

De Schrijfresidentie 2015 is een talentontwikkelingstraject van deBuren in samenwerking met stichting Biermans-Lapôtre.