Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Blijf-in-uw-kotcast

Het coronavirus dwingt je enkele weken in je kot te blijven. Tot je daar weer uit mag, bundelen wij, bij wijze van wachtverzachter, een reeks aanstekelijk materiaal om naar te luisteren.
Door deBuren op 23 mrt 2020
Podcast
Blijf-in-uw-kotcast

#8 gEDACHTENspoRt 


Door een stad dwalen zonder uit je kot te komen: het kan via citybooks waarin bekende schrijvers je een verhaal lang meenemen in een stad. Nieuw in deze collectie luisterverhalen: LaTasha N. Nevada Diggs' portret van Leeuwarden. Ze verrast je met de reeks gedichten THOUgHT spoRtS, nu ook naar het Nederlands vertaald als gEDACHTENspoRt, waarin ze de grenzen van de taal aftast. 

#7 'In quarantainetijden vind je schoolkantines gewoon in de keuken'

 

Ze ging normaal gezien een gesprekstafel leiden over mentale gezondheid tijdens het Repairdiner, door de coronamaatregelen werd dat gesprek een poëtisch bericht vanuit ballingschap. Woordkunstenaar Lisette Ma Neza gaat recht naar je hart vanuit haar kot. 

Lisette Ma Neza over thuis zijn in tijden van corona

# 6  Onderstroom


In november stuurde deBuren oud-schrijfresident Amarylis De Gryse 10 dagen op residentie in Leeuwarden voor het project Nieuwe Werelden. Daar bouwde zij samen met audiomaker Tristan Visser en videomaker Sam van Zoest een onderwaterkoepel als audiovisuele installatie. 'En ik wil niet enkel aangeraakt worden door geweekte handen die een wak spoor op mijn lijf nalaten. Ik wil het gladder en zachter en natter.' Laat je meedrijven door Onderstroom.

#5  Radioboeken 


Radioboeken zijn kortverhalen van ongeveer 30 minuten die nergens te lezen zijn. Wel te beluisteren, want ze werden op ons verzoek geschreven en ingesproken door bekende Vlaamse en Nederlandse auteurs. 

#4 De beste erotische verhalen

 

Begin maart gingen we een nieuwe lading erotische verhalen op je los laten waaruit we eind maart een winnaar zouden kiezen. Ondertussen stak het coronaverhaal daar een stokje voor en verschuiven we de finale van de Het Rode Oor 2020 naar het najaar. Toch hoef je niet tot dan te wachten om een erotisch verhaal te horen te krijgen: bij wijze van wachtverzachter verzamelden wij het beste van vier jaar Het Rode Oor in één afspeellijst. Hou het veilig!

#3 Jongerenarmoede in Antwerpen en Rotterdam

 

Wij nodigden Michiel Grauss, Rotterdams wethouder voor armoede en schuldenaanpak, en Tom Meeuws, Antwerps schepen bevoegd voor sociale zaken en armoedebestrijding, uit in De Roma om het te hebben over de armoedeproblematiek in hun steden. Zij gingen het gesprek aan met de jongeren van J100: 'Je zegt dat je als politicus zichtbaar wil zijn voor kwetsbare jongeren, maar dit is de eerste keer dat ik je zie.' 

#2 Gloria Wekker over witte onschuld

 

‘Het koloniale verleden houdt het racisme vandaag in stand.’ Die stelling verdedigde en expliciteerde Gloria Wekker in de lunchreeks 'Vraag en antwoord'. Ze liet zich in haar betoog leiden door vragen van het publiek dat zich onder andere afvroeg of ze de recente inspanningen rond inclusie van culturele instellingen au sérieux neemt, hoe je als enige persoon van kleur in een witte werkomgeving overleeft, en of het onderwijs geen andere rol kan spelen. 

 

 

# 1 De Besmetting van Hannah Roels

 

Voor de eerste #blijfinuwkotcast blijven we meteen on topic. Al worden de personages in Hannah Roels' portret van Brugge door net iets anders aangestoken dan ziektekiemen: ‘Het begint bij een raam.' Benieuwd waar het eindigt? 


ALLE BLIJF-IN-UW-KOTCASTS

BLIJF-IN-UW-KOTCAST
Vertel het verder: