Virtual reality van een vergeten oorlog: preview

Datum 21 maart 2019

Stap mee in het verhaal van Nina, die ondanks de zware gevechten in het Oost-Oekraïnse dorpje Rozsypne is blijven wonen. ‘Van een oorlog verschijnen in kranten en nieuwsuitzendingen vaak een paar iconische beelden. Wat je niet ziet, is hoe het leven in zo’n gebied verder loopt. En net dat fascineerde ons,’ aldus Studio ZZZAP. 

ROZSYPNE van STUDIO ZZZAP

Het verhaal achter de schermen 

 

Om het verhaal van het alledaagse leven in oorlogsgebied te vertellen, moest Studio ZZZAP het perspectief van de Westerse verslaggeving uitbreiden. Voor de realisatie van ROZSYPNE reisde het team af naar het platteland rondom Kiev, waar zij de leefomgeving van lokale bewoners vastlegden en digitaal in kaart brachten. Ze werkten daar samen met jonge Oekraïners, die het land als geen ander kennen, deden uitgebreid achtergrond- en beeldonderzoek en gebruikten daarnaast materiaal van familieleden van Lisa Weeda, die in het oorlogsgebied zelf wonen. Rozsypne, zo ontdekten de makers tijdens hun research, is niet alleen de naam van een dorp, maar betekent ook veelzeggend ‘verstrooid’ in het Oekraïens.

 

Het resultaat is een vijftien minuten durende virtual reality-ervaring die je, letterlijk, de kans geeft om mee te stappen in het huishouden van Nina. Weeda: ‘In onze installatie kan je rondlopen en interageren met fysieke objecten. Nina spreekt je aan, praat met je, vraagt je soms te helpen. Oorlog en thee zetten wisselen elkaar af.’ 

Het verhaal van een vergeten oorlog 

 

Zomer 2014. In Oost-Oekraïne barst geweld uit tussen separatisten en het Oekraïense leger. In de eerste hete zomer van het conflict stort vlucht MH17 onder meer neer nabij het dorp Rozsypne. Lichamen van inzittenden en delen van het vliegtuig vallen in Oekraïense velden, door daken van huizen, in tuinen. Niemand overleeft.

 

Studio ZZZAP laat je de complexe realiteit en het dagelijkse leven in Oost-Oekraïne aan de vooravond van de tragische crash beleven met het virtual reality-verhaal van de oude Nina. Ondanks de steeds zwaardere gevechten blijft ze in Rozsypne, het dorp waar ze altijd gewoond heeft. ‘Van een oorlog verschijnen in kranten en nieuwsuitzendingen vaak een paar iconische beelden. Wat je amper ziet in de verslaggeving is hoe het leven in zo’n gebied verder loopt. Hoe de mensen mogelijkheden zoeken, boodschappen doen, hoe ze eten, slapen, leven. En net dat fascineerde ons,’ aldus Lisa Weeda.