Tot iemand mij overtrekt - Lucas Rijneveld

Datum 5 april 2018

Op vraag van deBuren en BOZAR, schreef Lucas Rijneveld een gedicht bij een tekening van Hugo Claus. Het gedicht werd voorgedragen door Willem Bongers-Dek tijdens de literaire avond 'Voor Claus, met liefde', die op 19 maart 2018 plaatsvond in BOZAR.

Nadat Hugo Claus op woensdag 12 februari 2003 in Leuven tijdens een publieksavond verward van het podium stapte, verbleef hij enkele weken in het ziekenhuis. Jan Vanriet gaf hem een boekje en een pen. Claus vulde het boekje met 109 wonderbaarlijke tekeningen, maar voegde er geen tekst aan toe.

 

deBuren en BOZAR LITERATURE vroegen vier hedendaagse dichters deze absentie te vullen. De dichters kregen de vrije hand en benutten deze vrijheid om verschillende aspecten van Claus te belichten. 

 

In het gedicht van Lucas Rijneveld treft de liefhebber van Claus enkele oude getrouwen aan. De moeder, de zusters en de zee gaan hier een vervreemdend verbond aan dat de lezer niet in de koude kleren gaat zitten. Onder dreiging van de jager (de dood?) is iedereen een prooi, behalve misschien als je ook schrijver bent en de jager met een streek van je pen kan doen verdwijnen.

Het gedicht van Lucas Rijneveld werd, samen met de gedichten van Dominique De Groen, Dean Bowen en Paul Bogaert, gepubliceerd in het boekje Tot iemand mij overtrekt, dat gratis wordt verdeeld bij de tentoonstelling 'Hugo Claus, con amore'.

De tentoonstelling loopt nog tot 27 mei 2018 in BOZAR. Het boekje met de 109 tekeningen die Claus maakte, maakt deel uit van deze tentoonstelling.

 

(c) Marianne Hommersom

Lucas Rijneveld (1991) is een Nederlandse schrijver, dichter en oud-schrijfresident. Eerder publiceerde hij onder de naam Marieke Lucas Rijneveld. Hij debuteerde in 2015 met de dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. In de Volkskrant werd hij vervolgens uitgeroepen tot literair talent van het jaar. Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht. Naast zijn bestaan als schrijver werkt hij op een melkveebedrijf. In 2018 verscheen zijn debuutroman De avond is ongemak, die lovend werd ontvangen.