Stemrecht voor 16-jarigen in België: voorbeeld voor Nederland?

Met o.a. Anna Roos (Vlaamse Jeugdraad), Ruben Bals (DWARS), Jeroen Bergers (Jong N-VA) en Gijs Schumacher (UvA)

deBuren organiseert in de reeks deBuren.EU drie avonden in de aanloop naar de Europese verkiezingen. Na het debat over de vraag of er genoeg toezicht is op de Europese instellingen gaan we nu in gesprek over stemrecht voor zestien- en zeventienjarigen, nu die groep in België bij de Europese verkiezingen voor het eerst naar de stembus mag. Zou Nederland dit voorbeeld moeten volgen?

Op 9 juni 2024 gaan jongeren van zestien en zeventien in België voor het eerst stemmen. Ze mogen dan meedoen aan de Europese verkiezingen. Sterker: omdat België in tegenstelling tot Nederland een opkomstplicht heeft moéten ze zelfs gaan stemmen, al belooft de regering dat jongeren die niet bij het stemhokje komen opdagen geen boete zullen krijgen. Voor de Vlaamse, Brusselse, Waalse en federale verkiezingen blijft de stemgerechtigde leeftijd vooralsnog 18 jaar.

In Nederland kijken onder meer jongerenorganisaties belangstellend naar de zuiderburen. Hoe zit dat eigenlijk in Nederland: wordt daar ook overwogen de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar 16 jaar en zo ja hoe concreet is dat? Wat zijn argumenten voor en tegen? Hoe denken Vlaamse jongerenorganisaties zelf over stemrecht vanaf 16 jaar en de koppeling daarvan aan opkomstplicht? Hoe kan de belangstelling voor politiek bij jongeren worden gestimuleerd, zodat die ook van hun stemrecht gebruik willen maken? Welke initiatieven zijn er nu bijvoorbeeld genomen om Vlaamse jongeren te interesseren voor de werking van het Europees parlement?  

Over deze en andere vragen organiseren we een discussie met Jeroen Bergers (voorzitter Jong N-VA), Anna Roos (voorzitter Vlaamse Jeugdraad), Ruben Bals (bestuurslid DWARS, jongerenorganisatie van de Nederlandse partij GroenLinks) en Gijs Schumacher (Universitair Hoofddocent Politicologie, Universiteit van Amsterdam). Moderator: Anne Vanrenterghem (VRT NWS).

In samenwerking met de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden.

Over de sprekers

Anna Roos (19) studeert Rechten en Politieke Wetenschappen aan de KU Leuven en werd onlangs verkozen als voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. In haar vrije tijd werkt ze als vrijwilliger in een centrum voor mensen met een beperking. Haar ervaringen daar zorgden ervoor dat ze zich extra wil inzetten voor meer en betere inclusie en representatie van mensen met een (on)zichtbare beperking in de samenleving en in de media. Daarnaast wil Anna, samen met de nieuwe Vlaamse Jeugdraad, ook blijvend werk maken van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren.

Jeroen Bergers (2000) is nationaal voorzitter van Jong N-VA. Hij studeert rechten aan de KU Leuven. Voor zijn nationale functie was hij niet alleen oprichter, maar gedurende vijf jaar ook voorzitter van Jong N-VA Vilvoorde. Daarnaast was hij actief als actieverantwoordelijke in de studentenafdeling Jong N-VA Leuven en regiocoördinator. Zo stond hij mee aan de wieg van heel wat Jong N-VA-afdelingen in de Vlaamse Rand. Hij schrijft regelmatig voor Doorbraak en werkt er mee aan de podcast. In zijn vrije tijd kan je hem terugvinden in Catalonië, het Baskenland of in Aquitaine als surfmonitor.

Ruben Bals (20) is algemeen bestuurslid bij DWARS, de landelijke jongerenorganisatie van GroenLinks. Hij is daar verantwoordelijk voor o.a. Internationale politiek. Daarnaast is hij burgerlid voor de fractie van GroenLinks in de gemeente Bergen op Zoom. Eerder was hij o.a. Lid van de JongerenOnderwijsraad, Jongerenambassadeur bij het College voor de Rechten van de Mens, Jongerenambassadeur bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en lid van een lokale Jeugdraad.

Gijs Schumacher (1982) is Universitair Hoofddocent Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek gaat over politiek gedrag van kiezers en van elites. In het specifiek richt hij zich op emoties, partij organisaties, vertegenwoordiging, populisme en persoonlijkheid. Hij is tevens co-directeur van het Hot Politics Lab, co-directeur van de onderzoeksgroep Challenges to Democratic Representation en medeoprichter van de landelijke politicologenwebsite www.stukroodvlees.nl. Schumacher is betrokken bij een langlopend Europees onderzoek naar adolescenten en hun rol, interesse en functioneren in de politiek.

Alles bekijken

Anne is een van de gezichten van VRT NWS voor politiek nieuws. Je kan haar aan het werk zien in het VRT NWS Journaal of het duidingsprogramma Terzake. Ze studeerde Rechten aan de Universiteit Gent, en behaalde ook een Master Journalistiek aan de Vrije Universiteit Brussel.