Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Overleg Literaire Organisatoren

Het Overleg Literaire Organisatoren (OLO) verenigt de ruim 170 literaire organisaties en organisatoren in heel Vlaanderen: van grote instellingen tot individuele curatoren. Het OLO behartigt de belangen van deze spelers en brengt hen samen tijdens inspiratiedagen.

Van april 2018 tot juni 2020 is onze adjunct-directeur Willem Bongers-Dek − vanuit zijn functie bij deBuren − voorzitter van deze koepelorganisatie. Culturele diversiteit, talentontwikkeling en internationale samenwerking zijn speerpunten in zijn beleidsperiode. Bovendien vertegenwoordigt hij als voorzitter het literaire middenveld in het BoekenOverleg: een overlegplatform waarin alle relevante Vlaamse partijen inzake boeken, literatuur en lezen samenkomen.

Elk verhaal telt

 

Op maandag 17 september vond de internationale conferentie Elk verhaal telt - samen voor een inclusieve boekensector plaats, een initiatief van het Vlaams Fonds voor de Letteren, Iedereen Leest en de KVS. Siena Parker, head of corporate responsibility bij Penguin Random House (UK), verzorgde de keynote en biedt een inkijk in een bedrijf dat investeren in diversiteit als een commerciële opportuniteit en als een maatschappelijke urgentie beschouwt.

© Rianne Zijderveld

Namens het OLO gaf Dean Bowen, programmaleider van het Amsterdamse literatuurpodium Perdu, een workshop geven over diversiteit in de literaire sector. Bowen is de laatste jaren een van de drijvende krachten achter de indrukwekkende transformatie die Perdu doormaakt en die vooral gericht is op een inclusievere benadering van de literaire programmering.

 

Bekijk hieronder het filmverslag!

BoekenOverleg presenteert Memorandum en inclusiecharter

 

Op maandagnamiddag 1 april vond in het Vlaams Parlement de zevende editie van de Staat van het Boek plaats, een tweejaarlijks sectormoment voor het boekenvak. Jos Geysels, voorzitter van het BoekenOverleg, presenteerde een Memorandum met 10 prioriteiten voor de komende vijf jaar beleid. Zo pleit de boeken- en letterensector voor een stijging van de middelen, inzet op leesbevordering en een betere ondersteuning van het geïntegreerd letterenbeleid, het literair erfgoed en de bibliotheken. OLO werkte mee aan het Memorandum en ondertekende het inclusiecharter.

 

BoekenOverleg presenteert Memorandum en inclusiecharter
 


Voor vragen over OLO kan je contact opnemen met Willem Bongers-Dek: willem@deburen.eu.

Vertel het verder: