Deelnemende projecten

Benieuwd naar de projecten die Grensverleggers ondersteunt? Hier vind je alle deelnemende projecten op een rijtje.

Gonzo (circus) netwerkevents

Een nieuwe serie Vlaams-Nederlandse netwerkevents

 

Al sinds meerdere jaren organiseert het medium Gonzo (circus) het Vlaams-Nederlandse netwerkevenementen voor publiek en professionals. Doel is om Vlaams-Nederlandse netwerken te verstevigen en beter in het vizier brengen. Het geheel wordt ingebed in een aantrekkelijke dag met talks en discussies, afgesloten met een concert of performance.

 

Wanneer: verschillende events in de loop van 2018-2020
Waar: verschillende steden in Vlaanderen, Limburg, Noord-Brabant
Meer info: www.gonzocircus.com 
Organisatie: Gonzo (circus)

De wereldverbeteraars

Kan kunst de wereld beter maken?

 

Een van de terugkerende thema’s uit de selectie van Festival Cement 2018 is wereldverbeteraarschap. Welke inzet geeft een maker zijn of haar voorstelling mee? Welk voorstel doet een voorstelling? Hoe en waarom maakt kunst de wereld, al is het maar een klein beetje, beter? Festival Cement en Rekto:verso ontwikkelden een programma bestaande uit drie losse onderdelen: de dag dramaturgie, het schrijfverblijf en de festivalgast.

 

Wanneer: 23 en 24 maart 2018

Waar: Festival Cement, ‘s-Hertogenbosch

Meer info: www.festivalcement.nl 

Organisatie: Rekto:Verso en Festival Cement

Pan~

Reizende theatervoorstelling


Zwermers (voorheen Bouwjaar ’84) en LaPiratesse versterken elkaars kwaliteiten voor de eerste keer en werken samen aan Pan~ ((Grieks; onzijdig voorz.: ‘Alle~’ ), een performance in de vorm van een live concert, dat de normatieve kaders rondom vrouwelijkheid en mannelijkheid bevraagt. Deze voorstelling staat op Theater op de Markt in Hasselt en in de NWE Vorst.

 

Wanneer: vanaf mei 2018

Meer info: www.zwermers.nl

Organisatie: Zwermers en LaPiratesse

Radio Brugwachter

Radio Brugwachter is een nieuw radiostation

 

Jonge makers zijn nieuwsgierig naar water. Op eigen openhartige wijze interviewen ze allerlei mensen. Vanuit een lege brugwachtershuisjes, en soms op straat. Heb jij ook een waterverhaal? Laat het hen weten: radiobrugwachter@gmail.com

Het station werkt met een combinatie van een vaste programmering en deels open ruimte. Die open ruimte is bestemd voor aanvragen van dichters, kunstenaars, theatermakers en muzikanten met een eigen waterverhaal. En voor jouw waterverhaal!

 

Wanneer: live vanaf mei 2018

Meer info: www.radiobrugwachter.nl

Organisatie: Stichting Brugwachtershuisjes

© Kopf

De Blinden

Maurice Maeterlincks Les aveugles in een nieuw jasje

 

Sterke teksten hebben in alle tijden iets te zeggen. Meer dan een eeuw geleden schreef Maurice Maeterlinck Les Aveugles, een tekst die vandaag nog altijd leesbaar, zegbaar, zingbaar en beluisterbaar is. Josse De Pauw en Jan Kuijken bewerkten de tekst tot een voorstelling, met muziek van Jan Kuijken uitgevoerd door Collegium Vocale Gent en met Josse De Pauw, Gorges Ocloo en Taka Shamoto op scène. De opvoering tijdens Zeeland Nazomerfestival gebeurt met steun van Grensverleggers. 

 

Wanneer: Op tournee juli tot oktober 2018.

Meer info: www.lod.be

Organisatie: LOD muziektheater en Theaterproductiehuis ZEELANDIA.

Day Dream Space

Een combinatie van dans en architectuur

Dansperformer Audrey Apers en ontwerper Tim Scheffer maken Day Dream Space, een installatie die dans combineert met architectuur en met dagdromen als thema. Door te spelen met elementen als geluid, licht en het lichaam wil de installatie de realiteit van de bezoekers verschuiven. Tijdens het Zomerparkfeest in Venlo gaat deze 'bewoonde' installatie in première.

 

Wanneer: 9-12 augustus 2018

Meer info: www.viazuid.com

Organisatie: Audrey Apers en Tim Scheffer samen met Zomerparkfeest Venlo, VIA ZUID talentmakelaar en SALLY Dansgezelschap Maastricht

De ongehoorzaamheid van de gladde spier

Kunst en ambacht centraal

 

Kunst, ambacht, en de relatie tussen beide staat centraal in “De ongehoorzaamheid van de gladde spier.” Het gebeurt dat een maker zijn materiaal verkeerd heeft begrepen, of dat hij zijn idee en artistieke wens niet vertaald krijgt naar de materie. Net als de gladde spier bij mensen heeft materiaal zijn eigen wetmatigheden. Dit project, bestaande uit drie ontwikkeltrajecten, helpt jonge kunstenaars hier anticiperend en probleemoplossend over na te denken. Deeltrajecten zijn: een locatietentoonstelling, een internationaal kunstenaarsdorp en een symposium.

 

Wanneer: 9 tot 13 aug 2018
Waar: Eindhoven, meerdere plekken
Meer info: www.beeldenstorm.org 
Organisatie: Beeldenstorm/Daglicht en WARP

This is my letter to the world that never wrote to me

Brieven schrijven met onbekenden

 

Anouk van Kolfschoten en Lola Bogaert schrijven al 20 maanden brieven met mensen die ze niet kennen. Ze begeven zichzelf op het snijvlak van anonimiteit en intimiteit. Tot nu toe hebben ze zo'n 500 brieven ontvangen met allemaal persoonlijke verhalen. Van deze verhalen maken ze een voorstelling, een portret van de gewone mens met uitzonderlijke verhalen waarin eenzaamheid een grote rol speelt. De voorstelling beschrijft de stappen die ze namen in hun naïeve zoektocht naar contact, afgewisseld met de vaak ontroerende verhalen die ze in de brieven ontvingen.

 

Wanneer: première september 2018, tournee 2019-2020
Waar: residentie en meerdere toonmomenten in Nederlands-Limburg, première in De Velinx, Tongeren, tournee o.a. in Antwerpen,
Meer info: www.moment.tongeren.be 
Organisatie: MoMeNT (Tongeren) en Via Zuid. Met dank aan De Roovers, Monty Kultuurfaktorij en Saly Ndoye-Roozen

© Nick Bookelaar

Maarten Baas | Hide & Seek

 

Design Museum Gent

 

Hide & Seek, de eerste grote solotentoonstelling van designer/kunstenaar Maarten Baas, staat tot eind september in het Design Museum Gent. Naast humoristische en rebelse meubelreeksen toont de expo ook een reeks installaties die Baas maakt samen met ensemble De Kwekerij uit Tilburg, straattheaterfestival Miramiro en Refu-interim, dat zinvol vrijwilligerswerk zoekt voor nieuwkomers in België.

 

Wanneer: Te zien tot 30 september

Meer info: www.designmuseumgent.be

Organisatie: Design Museum Gent, Maarten Baas, Refu-interim en Miramiro.

De Brabantse Hoeders

Reizende fototentoonstelling

 

De Brabantse Hoeders zetten in nauwe samenwerking met VVLL-LECA en Brabant Collectie een reizende fototentoonstelling op rond alles wat het voormalige Groothertogdom Brabant te bieden heeft op het gebied van lopende en rijdende volkscultuur. De expo start in Bergen op Zoom en daarna door het voormalige grootherdogdom Brabant zal trekken. Ze zal ook in Antwerpen, Leuven en Brussel te zien zijn.

 

Wanneer: vanaf 9 september 2018
Waar: o.a. Den Bosch, Leuven, Antwerpen, Brussel
Meer info: www.brabantstoet.eu
Organisatie: Brabantse Hoeders met VVLL-LECA en Brabant Collectie

Lage Landenlijst 2018

top-100 van Nederlandstalige nummers sinds 1945

 

De Lage Landenlijst is een top-100 van Nederlandstalige nummers sinds 1945. Sinds 2016 wordt de Lijst jaarlijks uitgezonden door de Vlaamse zender Radio 1. Dit jaar gebeurt dit vanuit het Zeeuwse Zoutelande, ons allen bekend sinds het gelijknamige liedje van Bløf. Hiervoor slaat Radio 1 de handen ineen met de regionale omroepen van Zeeland, Noord-Brabant en Nederlands-Limburg.

 

Breng online je stem uit en help de lijst samen te stellen!

 

Wanneer: 22 september van 9u tot 18u

Meer info: www.radio1.be

Organisatie: VRT, Omroep Brabant, Omroep Zeeland en L1 (Limburg).

Film by the Sea

Jongerenjury

 

Film by the Sea startte in 2011 met een jongerenjury en in 2014 met de International Student Jury. De 25 leden van de jongerenjury zijn tussen 15 en 23 jaar oud, en komen uit heel Nederland. Deze editie worden zij met steun van Grensverleggers vergezeld door tien Vlaamse deelnemers.

 

Wanneer: september 2018
Waar: CineCity, Vlissingen en Terneuzen
Meer info: www.filmbythesea.nl
Organisatie: Film by the Sea

© Caroline Keman

De Grens, Opera Zuid

Kameropera over historische gebeurtenissen met weerklank vandaag

 

De Grens reflecteert op thema’s uit De Groote Oorlog die ook nu nog volop in onze samenleving spelen. De opera is gecomponeerd door Jan-Peter de Graaff en wordt uitgevoerd door het ensemble But What About. Een tragikomedie die fris, modern en toegankelijk klinkt. Er wordt in het Duits en het Nederlands gezongen. Een klinkende Nederlandse bijdrage aan het herdenkingsjaar van het einde van de Groote Oorlog.

 

Wanneer: De première vindt plaats op 25 september | Tournee: 2018-2019

Meer info: www.viazuid.com

Organisatie: Stichting Leonore, Opera Zuid en VIA ZUID.

De Dodendraad Leeft

Ooit een elektrische versperring, straks een bloemenlint en fietsroute

 

De Dodendraad Leeft is een project rondom de elektrische grensversperring die de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog aanlegden langs de Nederlands-Belgische grens. Organisaties aan beide kanten van de grens slaan de handen ineen voor de aanleg van een landkunstwerk in de vorm van een wit krokuslint op het traject waar de Dodendraad liep. Daarnaast creëren ze een fietsroute langs de hele grens, die reconstructies van de Dodendraad en andere monumenten van WOI aaneenrijgt.

 

Wanneer: Verschillende data in oktober

Meer info: www.verhalis.nl

Organisatie: Stichting Verhalis.

© Joke van Leeuwen

Het is al lang

40 jaar Joke van leeuwen

 

Een overzichtstentoonstelling van het werk van Joke van Leeuwen. Tijdens de afgelopen 40 jaar was zij erg actief als auteur, illustrator, acteur en cabaretière, maar ook als sociaal geëngageerd voorvechter van de mensenrechten. Al die facetten worden in beeld gebracht in deze expo, die zal focussen op het thema 'taal'. Van Leeuwen is namelijk een ware taalacrobaat. De bezoekers zullen kennis maken met de rijkdom van taal in al haar vormen, én met de bevlogenheid van een kunstenares die nog lang niet is uitverteld.

 

Wanneer: 7 oktober 2018 - voorjaar 2019
Waar: bibliotheek Genk
Meer info: www.bibliotheekgenk.be 
Organisatie: Stad Genk – Bibliotheek

Het Brute Nationaal Geluk

Multimediale voorstelling

 

Het Brute Nationaal Geluk is een eclectische multimediale voorstelling over de paradox van het geluk in de hedendaagse maatschappij. Onderhevig aan de heersende economische wetten is de zoektocht naar geluk een dwingend gebod geworden. Om gelukkig te zijn moeten we goederen afnemen, ons her en der verplaatsen, leuke momenten doorbrengen met anderen en die aan nog meer anderen laten zien... Maar wanneer 's nachts het doek valt over de tastbare en virtuele wereld, blijven we verweesd achter. Hoe harder we achter dit geluk aanlopen, hoe sneller het in onze handen verbrokkelt.

 

Wanneer: vanaf 11 oktober 2018
Waar: o.a. Temporary Art Centre, Eindhoven en CC De Ververij, Ronse
Meer info: www.facebook.com/degelukszoekers 
Organisatie: Mathijs Duyck, Arnoud Rigter, Jelle Meys en Pieter Servranckx

© Sandman

UN-retained

Zweven in een stadscentrum

 

Je staat in een rumoerig stadscentrum en kijkt omhoog. Zo’n tien meter boven je zweeft een lichaam op een scherm: gewichtloos, tijdloos. Ruimte en tijd vallen weg en als vanzelf adem je mee op het ritme van dit lichaam, in een bubbel van zorgeloosheid. UN-retained is een mapping-installatie van choreograaf Sabine Molenaar, multimedia-artiest Gertjan Biasino en componist Jochem Baelus. Een verstild verhaal van menselijkheid en een spektakel van kalmte en ingetogenheid in de publieke ruimte.

 

Wanneer: Première: van 10 t/m 17 november 2018 | Festival Glow in Eindhoven

Meer info: www.kosmonautproduction.org

Organisatie: Kosmonaut production i.s.m. DansBrabant en GLOW Eindhoven, en met dank aan Abyss school of Apnea, Lites Film Studios/Cinediving, Beamsystems en Fonds Podiumkunsten.

© Sacha Ruland

Currents #6 Maastricht

Internationale tentoonstelling met werk van jonge kunstenaars

 

Marres Maastricht en Z33 Hasselt presenteren Currents #6, een jaarlijkse groepstentoonstelling met werk van recent afgestudeerde kunstenaars van academies in België, Duitsland en Nederland. De tentoonstelling wordt ingebed in een ruimer begeleidingstraject waarin training, netwerk en professionalisering centraal staan.

 

Wanneer: 14 december 2018 > 10 februari 2019

Meer info: www.marres.org

Organisatie: Marres Maastricht en Z33 Hasselt.

© Moon Saris

Winter Nights Maastricht

Een kijkje in de koker van atypische kunstenaars

 

Winter Nights Festival toont work in progress van makers wier werk zich niet laat vatten door de geijkte disciplines. Met de keuze voor transdisciplinair en hybride werk wil Winter Nights een springplank zijn voor makers die een nieuwe vormentaal ontwikkelen, waarbij de schotten worden opgeheven tussen performance, installatiekunst, dans en theater.

 

Wanneer: 20 - 22 december 2018

Meer info: www.viazuid.com

Organisatie: VIA ZUID, SoAP en C-TAKT.

Landrovers

Concertreeks in België en Nederland

 

Muziekclub N9 (Eeklo) en De Spot (Middelburg) organiseren in 2019 en 2020 een concertreeks van acht avonden: vier in België en vier in Nederland. Daarbij staat zowel (Zuid-)Nederlands als Belgisch, jong en gevestigd muzikaal talent centraal.

 

Wanneer: 2019-2020
Waar: Eeklo en Middelburg
Organisatie: Muziekclub N9 en De Spot

Relay

Nummer drie van de Big Data Trilogie

 

RELAY  is het derde luik van de Big Data Trilogie van het kunstenaarscollectief playField. De trilogie bestaat uit de voorstellingen #1 HOLLOW, #2 BIAS en #3 RELAY. Doorheen de drie delen dringen de makers steeds dieper door in de verschillende lagen van informatica. Er wordt ruimte gecreëerd om stil te staan bij de impact van digitalisering in een samenleving waarin technologie steeds sneller evolueert.

 

Wanneer: premiere op 4 april 2019 te C-Mine, Genk
Waar: Genk, Heerlen (Cultura Nova) (o.v.) Theaterfestival Boulevard, (o.v.) festival Cement, (o.v.) Zeeland Nazomer Festival, (o.v.) Cultuurhuis Heerlen
Meer info: www.playfield.be 
Organisatie: playField, C-TAKT, Kopergietery, De Grote Post, Cultura Nova festival en VIA ZUID

MolenNetwerk KempenBroek

Fietsroutes door molenlandschap Kempenbroek

 

MolenNetwerk KempenBroek verbindt de windmolens en watermolens in Kempenbroek via een viertal thematische fietsroutes. Met als overkoepelend thema “Molens Vertellen Verhalen” wordt de Molen Erfgoed App ontwikkeld: informatie over erfgoed, in dit geval de molens in de grensstreek, kunnen zo op een snelle, eenvoudige en aantrekkelijke wijze via smartphone worden gedownload.

 

Wanneer: vanaf zomer 2019
Waar: BE/NL-Limburgse grensstreek
Meer info: www.kempenbroekmolens.org 
Organisatie: MolenNetwerk KempenBroek en FARO

KONT 03

Platform voor makers buiten het grotere kunstdiscours

 

Schrijver/kunstenaar/curator Griet Menschaert gaat voor KONT03 in dialoog met kunstenaar-curator Bart Van Dijck. Van Dijck is bezig met een onderzoek naar de verhouding tussen rituelen en kunst. Diezelfde themaʼs zullen als vertrekpunt dienen voor de publicatie KONT 03. Er wordt een platform geboden aan gepassioneerde makers die doorgaans buiten het grotere kunstdiscours vallen. Vijftien in Eindhoven en vijftien in Antwerpen opererende makers maken ʻwerkʼ voor én met elkaar.

 

Wanneer: lancering publicatie augustus 2019
Meer info: www.kontmagazine.nl 
Organisatie: Stichting Opia 55

Expo: geluidskunst uit Vlaanderen en Nederland

Geluidstentoonstelling

 

Een tentoonstelling met werk van ervaren geluidskunstenaars, jonge talenten, én met een Nederlandse en een Vlaamse creatie. De tentoonstelling zal eerst in Kortrijk (Wilde Westen) en vervolgens in Den Bosch (November Music) te zien zijn. Tijdens het openingsweekend worden rondleidingen en twee performances van geluidskunstenaars gepresenteerd.

 

Wanneer: oktober-november 2019
Waar: ’s-Hertogenbosch, Kortrijk
Organisatie: Wilde Westen en November Music

Organisatie Grensverleggers: deBuren, Provincie Limburg, Provincie Zeeland en Provincie Noord-Brabant

Aan dit overzicht wordt gewerkt.

Vertel het verder: