Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Afghanistan 2007: een reis in beelden

Tot nog toe was bij deBuren al een selectie te bewonderen van de indrukwekkende beelden die de jonge fotograaf Pieter-Jan De Pue afgelopen zomer maakte tijdens zijn reis door Afghanistan.

Vanaf 9 april wordt de volledige reisreportage tentoongesteld. Het is moeilijk om níet stil te worden bij de prachtige portretten die De Pue meebracht van zijn bewogen tocht door de Afghaanse bergen. Zonder in exotiek te vervallen brengt hij de diversiteit van een land in beeld dat al te vaak wordt gevat in de clichés van vrouwen in blauwe boerka's, opiumrokende bebaarde mannen en patrouillerende NAVO-militairen.

Pieter-Jan De Pue (°1982) studeerde vorig jaar af aan het RITS in Brussel, richting filmregie. Hij ging in de zomer van 2007 voor vier maanden naar Afghanistan, waar hij fotoreportages maakte voor het Internationale Rode Kruis, Demining, Solidarité Afghanistan Belgique en Dutch Committee for Afghanistan.

De Pue trok samen met zijn tolk Gholam Hasan te voet en te paard door het Afghaanse Hindu Kush-gebergte via de Panjshir-vallei richting de Warghan Corridor en Pamir, op naar China. Het traject omvatte de oude Zijderoute die onder meer door Marco Polo werd gebruikt op zijn ontdekkingsreizen. Aangekomen op het 'dak van de wereld', het drielandenpunt Pakistan - Tadzjikistan - China, staken ze de grens over met China, waar ze gearresteerd werden door Chinese grenstroepen. Pieter-Jan en Hasan werden, na een kort verblijf in een legerkamp, een maandlang opgesloten in de gevangenis van Taxorghan in het uiterste noordwesten van China. Hasan werd er aanzien als een Taliban en opiumsmokkelaar; Pieter-Jan als een spion voor het Amerikaanse leger van de ISAF-legermacht in Afghanistan.

Na een maand gevangenis en talloze ondervragingen werden ze opnieuw vrijgelaten in de bergketens van Pamir, aan de grens met Afghanistan. De vrijheid was echter van korte duur: ze werden opgesloten door een Kirgizische gemeenschap die hen aanzag als leden van Al Qaeda.

deBuren stelt het reisverslag-in-beelden van Pieter-Jan De Pue tentoon. De wekenlange tochten door een gebied bevolkt door Kirgizische nomadenstammen, ontmoetingen met lokale krijgsheren, te gast bij opiumtrafikanten en edelsteensmokkelaars in een streek die rood ziet van de papavers en barst van de wapens om de oorlog in Zuid-Afghanistan aan de gang te houden.

www.pieterjandepue.be

Foto's

Dit evenement vond plaats van woensdag 9 april 2008 t/m vrijdag 30 mei 2008

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: