Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Weemoed

Literaire avond met Radna Fabias, Joke Hermsen en Astrid Haerens

Deze activiteit was oorspronkelijk gepland op donderdag 23 april, maar kon niet op de geplande wijze doorgaan wegens de coronacrisis.

© Koos Breukel © Koen Broos © Wouter le Duc

Weemoed of melancholie is een zacht-treurige stemming van het gemoed (Van Dale). Het is zwarte gal (Claudius Gallenus), een volle ziel (Zadie Smith) en de honger die geen ellende stillen kan (Emil Cioran). 

 

Het is verdriet dat licht geworden is (Italo Calvino), het geluk van verdrietig zijn (Victor Hugo), de zoet bijtende balsem waarmee de wijsheid wonden geneest (A.M. De Jong). Het is het gevoel dat niemand kan verklaren, en dat des avonds komt, wanneer men slapen gaat (Willem Elsschot).

 

Gastheer Korneel De Clercq (Wonderland, Radio 1) praat met filosofe Joke Hermsen en dichters Astrid Haerens en Radna Fabias over de melancholie die de wereld zalft en verzwelgt. Verwacht wervelende pleiooien, prachtige poëzie en een dosis aanstekelijke weemoedigheid.


Tickets: €5 euro via Muntpunt, Literair Salon S1

 

Meer over de sprekers:

© Koos Breukel

Joke J. Hermsen

Joke J. Hermsen is een Nederlandse schrijfster en filosofe. Voor de Maand van de Filosofie in 2017 schreef ze het essay Melancholie in tijden van onrust, over de noodzaak om de melancholie 'gezond' te houden. De homo melancholicus heeft weet van verlies en vergankelijkheid. Dit besef probeert hij om te buigen tot hoop. Maar als het tij tegenzit, kan melancholie omslaan in depressieve gevoelens. 

© Wouter le Duc

Radna Fabias

Radna Fabias is een Nederlandse dichteres met wortels in Curaçao. Na jaren dichten in de schaduwrand, trad ze in 2018 naar voren met haar bijzondere debuut Habitus. Meer dan 10 jaar sleutelde ze aan de gedichten – hard werk dat beloond werd met o.a. de Cees Buddingh'-prijs voor beste debuut, de Herman de Coninckprijs en de Grote Poëzieprijs.

© Koen Broos

Astrid Haerens

Astrid Haerens schrijft proza en poëzie. Haar debuutroman Stadspanters verscheen in 2017 bij uitgeverij Polis. Haar nieuwste project, Iedereen Dichter, is een poëzieplattegrond van de weemoedige Westhoek. Aan de hand van publieke interventies en open schrijfsessies ging ze op zoek naar de hartslag van de streek, om deze in poëzie te gieten. Ze woont en werkt in Brussel.

Filosofie & religie
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op vrijdag 13 maart 2020

Muntpunt, Munt 6, Brussel

Vertel het verder:
MEER INFO vrijdag 13 maart 2020 20:00 - 22:00