Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Muidhond | De worstelende mens

Gesprek met Patrice Toye, Inge Schilperoord, Ignaas Devisch en Minne De Boeck
© Marnik Boekaerts

In Muidhond – die de publieksprijs won op Film Fest Gent en zijn Brusselse première heeft op 23 januari (BE) in Bozar – vertelt regisseur Patrice Toye over de strijd van een man die worstelt met pedofiele gevoelens. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van forensisch psycholoog Inge Schilperoord.

Naar aanleiding van de film praten Patrice Toye en Inge Schilperoord met ethicus en medisch filosoof Ignaas Devisch en criminoloog Minne De Boeck over de worstelende mens en de zoektocht naar een menselijkere visie op een maatschappelijk zeer delicate en relevante kwestie. Linda Duits (sociaal wetenschapper en auteur) modereert.

 

Organisatie: deBuren in samenwerking met beGeesterd, deAuteurs en Luca School of Arts


Tickets: 5 euro basisprijs | 3 euro reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden).

Patrice Toye

Filmregisseur Patrice Toye studeerde film aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel, waar ze afstudeerde in 1982. Ze heeft diverse korte films, documentaires en televisieprogramma's geregisseerd. In 1990 realiseerde ze haar eerste kortfilm Tout ce qu'elle veut en in 1998 haar eerste langspeelfilm Rosie, die meteen een aantal prijzen haalde (Prix André-Cavens en prijs voor Beste Regie op het Film Fest Gent). Met haar vierde langspeler Muidhond – gebaseerd op het gelijknamige boek van forensisch psycholoog Inge Schilperoord – won zij in het najaar van 2019 op het Film Fest Gent de publieksprijs.

© Keke Keukelaar

Inge Schilperoord

Forensisch psycholoog en auteur Inge Schilperoord publiceerde o.a. in NRC Handelsblad, Psychologie Magazine en Crossing Border Magazine. Ze werkt als forensisch psycholoog bij onder andere het Pieter Baan Centrum. Van haar debuut Muidhond werden de Franse, Engelse, Italiaanse, Turkse, Noorse, Spaanse en Catalaanse vertaalrechten verkocht. Muidhond won de Bronzen Uil 2015 en stond op de shortlist van de ECI Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs 2016, de Fintro Literatuurprijs 2016, Opzij Literatuurprijs en de ANV Debutantenprijs. En in 2019 werd het boek verfilmd door Patrice Toye.

Linda Duits is auteur en werkt als onafhankelijk sociale wetenschapper. Ze geeft les aan de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. In 2010 richtte zij samen met Cem Gömüsay Diep Onderzoek op, een bureau gespecialiseerd in populaire cultuur. Daarnaast maakt zij de podcastseries Onder Mediadoctoren en Geeky Dingen. Duits publiceerde de boeken Seks op z´n Duits (2018), Meisjes Kijken (2013) en Dolle Mythes (2017) en schreef artikelen en opinies voor Folia, Brainwash, Wings, Het Parool, de Volkskrant en NRC Handelsblad. In een recente opinie op Brainwash pleitte zij voor een humanere visie op pedofilie, een standpunt waarop zij in de afgelopen jaren veel kritiek heeft gekregen.

Minne De Boeck

Criminoloog Minne De Boeck werkt sinds 2016 bij het Universitair Forensisch Centrum (UFC). Ze studeerde Criminologie aan de Universiteit van Gent en daarna volgde ze de Master Conflict en Development. Bij het UFC is zij de coördinator van de steunopdrachten in het kader van het Samenwerkingsakkoord Daders van Seksueel Misbruik. Minne vertegenwoordigt het UFC in verschillende beleidsorganen, is aankomend voorzitter van het NL-ATSA bestuur, een vereniging voor de preventie van zedendelicten, en is ook de projectverantwoordelijke van Stop it Now! Vlaanderen, een preventieproject in het kader van seksueel kindermisbruik.

© Hannah van de Wetering

Ignaas Devisch

Ignaas Devisch is professor in filosofie, medische filosofie en ethiek. Hij werkt als filosoof aan de Universiteit Gent en publiceert en spreekt regelmatig in binnen- en buitenland. Hij was 5 jaar gastonderzoeker aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Hij is regelmatig te gast op radio en televisie (De Wereld Vandaag, De Ochtend, De Afspraak, Terzake) om duiding te geven bij ethische en filosofische kwesties. Hij is vaste columnist bij De Standaard. Devisch schreef meerdere boeken en essays, waaronder Rusteloosheid: pleidooi voor een mateloos leven (2016), Het Empatisch teveel (2017) en in de lente van 2018 verscheen zijn essay De naakte waarheid.

Organisatie: deBuren in samenwerking met beGeesterd, deAuteurs en Luca School of Arts.
Politiek & samenleving

woensdag 5 februari 2020

19:30 - 21:00

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Ik koop mijn ticket!
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! woensdag 5 februari 2020 19:30 - 21:00