Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De staat van het theater

Een blik op het hedendaags theater in Marokko

Tijdens dit programma werpen we een blik op het hedendaags theater in Marokko.

Met twee korte tekstlezingen en een gesprek zoomen we in op de ontwikkeling van de afgelopen decennia en de actuele staat van het theater. Acteurs Dounia Mahammed en Khalid Koujili El Yakoubi lezen fragmenten uit twee markante theaterstukken waar een tijdspanne van dertig jaar tussen zit. Aan de hand van voordrachten van tekstfragmenten uit deze theaterstukken gaan schrijfster en regisseur Maha Sano en Yassin Adnan met elkaar in gesprek.


Tickets: readmyworld.nl.

Meer over de avond

 

Deze avond bestaat uit twee delen, het eerste deel is een inleiding en twee korte tekstlezingen in het Darija en Nederlands. Het tweede deel is een gesprek over de staat van het theater in Marokko in het Frans en Engels.

 

Acteurs Dounia Mahammed en Khalid Koujili El Yakoubi lezen fragmenten uit twee markante theaterstukken waar een tijdspanne van dertig jaar tussen zit. De befaamde theaterauteur en regisseur Tayeb Saddiki schreef het stuk Abu Hayyan in 1983 en bijna 30 jaar later, in 2012 schreef Maha Sano het ophef makende stuk Dialy. Het eerste stuk is filosofisch en gaat over de onderdrukking van de intellectueel, en het tweede vertelt over vrouwelijke seksualiteit in de Marokkaanse samenleving.

 

Aan de hand van voordrachten van tekstfragmenten uit deze theaterstukken gaan schrijfster en regisseur Maha Sano en Yassin Adnan met elkaar in gesprek. Vanuit verschillende invalshoeken kijken zij naar uiteenlopende generaties van theatermakers, naar het engagement en de rol van de kunstenaar in de Marokkaanse samenleving en naar de variëteit van het zeer diverse theaterlandschap. Het gesprek zal worden geleid door Myriam Sahraoui.

 

 

Deze avond maakt deel uit van een reeks rond het werk van Tayeb Saddiki die we in maart 2020 verderzetten in samenwerking met Moussem, Read My World en Perdu.

 

Dit project is een samenwerking tussen Moussem, deBuren en Read My World.
Cultuurbeleid
Podium & muziek

Dit evenement vond plaats op zaterdag 12 oktober 2019

Tolhuistuin, Ijpromenade 2, Amsterdam

Vertel het verder:
Tickets via Read My World! zaterdag 12 oktober 2019 20:00 - 22:00