Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Belgische Vrouwendag in Antwerpen

Met Camille Barbagallo en Khadija Hyati

De Belgische vrouwendag is de vaste afspraak voor iedereen die wil netwerken en debatteren over gendergelijkheid en intersectioneel feminisme.

De 48ste Nationale Vrouwendag op 11 november 2019 vindt dit jaar plaats in ‘t Werkhuys in Borgerhout. Het programma is een mix van interactieve workshops, lezingen en debatten met sprekers uit Vlaanderen, Nederland en daarbuiten. De keynote speaker is Camille Barbagallo. Als onderzoekster en activiste verdiept zij zich in reproductieve arbeid of al het zorgende en huishoudelijke werk dat de samenleving draaiende houdt. Barbagallo onderzoekt hoe sekse, ras en klasse de organisatie van deze arbeid bepalen en organiseert mee de vrouwenstaking in Groot-Brittannië.

 

In de namiddag kan je je verdiepen in workshops over bondgenootschap, mannen en feminisme, stereotypen op de arbeidsmarkt en dekolonisering. Daarnaast zijn er tal van doorlopende activiteiten: zeefdruk je eigen feministische t-shirt, netwerking, film, fototentoonstelling én een feministisch boekenforum met literatuur van De Groene Waterman. Uiteraard is er ook kinderopvang voor kinderen van 3 tot -12 jaar.


Tickets: aan de deur. 5 euro basisprijs, 3 euro voor werkzoekenden, studenten en kleine inkomens. Kinderen gratis. Vooraf inschrijven is niet nodig.

GREEP UIT HET PROGRAMMA

Lezing Camille Barbagallo en interview Khadija Hyati

11:00 > 12:15 | Theaterzaal

 

Camille Barbagallo (Universiteit Leeds, Vrouwenstaking UK) opent de Vrouwendag met een lezing over reproductieve arbeid. Dat is al het zorgende en huishoudelijke werk dat de samenleving draaiende houdt. Het is werk dat vaak niet of weinig betaald wordt. Barbagallo onderzoekt hoe sekse, zogenaamd ras en klasse de organisatie van deze arbeid bepalen.

 

Het Antwerpse 8 maars comité, dat de vrouwenstaking in Antwerpen organiseert, interviewt de Nederlandse activiste Khadija Hyati. Zij werkt 40 uur per week als schoonmaakster. Toch komt ze moeilijk rond. Als kaderlid van de vakbond strijdt ze voor betere rechten voor schoonmakers (v/x/m). Khadija Hyati werd onlangs herverkozen als president van het Nederlandse schoonmakersparlement.

Interactief panelgesprek Mannen en feminisme

14:00 > 15:30 en 16:15 > 17:45 | Danszaal

 

Het interactief panelgesprek mannen en feminisme stapt over de binariteit v-m en zoekt naar voorwaarden voor bondgenootschap in de strijd tegen uitsluiting. Zoek je met ons mee? We werken eraan met Carlien Coppieters (Vrouwenraad en platform Vrij Spel, kinderen kiezen wel), Aaron Van Parys (GenderFlux), Eric Niyibizi Cyuzuzo (Rainbow Nation Brussels) en Henk De Smaele (Historicus, UAntwerpen). Rachael Moore (Rainbowhouse Brussels) leidt het gesprek in goede banen.

Film op de Vrouwendag

16:15 > 18:15 | Theaterzaal

 

Het Antwerps feministisch filmcollctief Girls On Film screent de film La Source des femmes van Radu Mihaileanu. Een knap staaltje van vrouwensolidariteit.

Expo

10:30 > 16:15 | Balletzaal

 

De tentoonstelling Feminisme en Fotojournalistiek in Latijns-Amerika van het Latijns-Amerika centrum Mundana verbeeldt vrouwen zo divers als het continent. Vrouwen die allen actie voeren tegen seksueel geweld.

 

De Antwerpse fotografe Brigitte Boffin maakt van de diversiteit van mensen haar handelsmerk en portretteerde portretteerde vrouwen in al hun verscheidenheid. Antwerpen telt meer dan 170 verschillende nationaliteiten en staat daarom ook bekend als een Belgische multiculturele stad. Het is een aanzienlijke culturele en economische verrijking om andere culturen te ontmoeten zonder te moeten reizen. Eenmaal men de andere kent, hebben we minder schrik van die andere.

Organisatie: Furia in samenwerking met een platform van Antwerpse (vrouwen)organisaties en deBuren met steun van Gelijke Kansen Vlaanderen.
Who´s afraid of the F-word?
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op maandag 11 november 2019

't Werkhuys, Zegelstraat 13, Antwerpen

Dit event maakt deel uit van het thema:

Keurslijf/keuslijf

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Tickets aan de deur! maandag 11 november 2019 10:30 - 19:00