Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Nacht van de dictatuur

Documentaire 'On Air' gevolgd door debat
Bob Rugurika voor het gebouw van zijn radiozender.

De Nacht van de Dictatuur is een jaarlijks terugkerend festival in verschillende Nederlandse steden.

deBuren organiseert samen met het Amsterdamse debathuis de Balie een vertoning van de Vlaamse documentaire On Air. Daarna volgt een debat over Nederlandse en Belgische activiteit in Afrikaanse landen waar dictatuur en corruptie heerst.


Tickets: www.debalie.nl

Nederlandse première On Air

 

In aanwezigheid van Bob Rugurika & Manno Lanssens

Onze hoofdgast is de Burundese onderzoeksjournalist Bob Rugurika. De strijd voor mensenrechten is zijn missie; door het onthullen van wat er in zijn land écht gebeurde riskeerde hij welbewust zijn eigen leven. De Vlaamse documentairemaker Manno Lanssens volgde hem en zijn onafhankelijke radiostation Radio Publique Africaine tijdens de onrustige presidentsverkiezingen van 2015 waarin Burundi in rap tempo veranderde in een dictatuur. Bob en zijn radio steunden de bevolking die op straat kwam om haar fundamentele grondrechten op te eisen. Door het regime uit te dagen werd Rugurika vijand nummer één. Tijdens de Nacht van de Dictatuur zal de Nederlandse première van On Air plaatsvinden en gaan we in gesprek met Bob Rugurika, die speciaal overkomt uit Rwanda, waar hij nu in ballingschap leeft. Regisseur Manno Lanssens is ook aanwezig.


Debat Nederlandse en Belgische invloed op dictatoriale regimes

 

Met: Mirjam Tjasssing, Alphonse Muambi, Alwin van den Boogaard. Moderator: Ama van Dantzig. Bio's van de sprekers: zie onderaan deze pagina.

Vredesmissies, handel en ontwikkelingshulp, Nederland en België zijn vaak betrokken bij projecten in Afrikaanse landen met corrupte of dictatoriale regimes. Goede bedoelingen pakken lang niet altijd goed uit. Zo leidde de Mali-missie volgens critici tot nog meer terreur, bleken Nederland en België de financiers van gewelddadige politie en omstreden verkiezingen in Burundi en werken België en andere Westerse landen in Congo samen met een regime dat democratische spelregels aan zijn laars lapt. Corrupte of dictatoriale regimes stellen hulpverleners, vredesmachten en ontwikkelingswerkers voor lastige keuzes en maken vooruitgang moeilijk. Waar liggen de grenzen? In hoeverre kun of moet je samenwerken met dergelijke machthebbers? Hoe gaan betrokkenen om met die dilemma’s? Wat is de juiste weg vooruit? Is er überhaupt een manier om zuivere hulp te bieden in een conflictlanden?

 

Programma

19:00 > 20:20 | Filmvertoning On Air
20:20 > 20:45 | Nagesprek met Bob Rugurika & Manno Lanssens
20:45 > 21:00 | Pauze
21:00 > 22:15 | Debat Nederlandse en Belgische invloed op dictatoriale regimes

 

Meer over de sprekers

Alwin van den Boogaard

Luitenant-kolonel b.d. Alwin van den Boogaard was onder meer militaire waarnemer van de VN in Angola (UNAVEM) tijdens de verkiezingen in 1992. Van 2006-2014 nam hij deel aan de VN-missie in Burundi (ONUB). Hij was strategisch adviseur van de Burundese Minister van Defensie en hij leidde Peace Buildings projecten, onder meer gericht op het gedrag van de National Defence Force, door opleidingen in mensenrechten, gender, leiderschap en discipline.

Ama van Dantzig (moderator)

Ama van Dantzig woont en werkt in Nederland en Accra (Ghana). Ze is sociaal ondernemer en co-founder van innovatiestudio Dr. Monk, waar ze samen met Lynn Zebeda in 2011 mee startte. Dr. Monks veld is sociale en duurzame innovatie, gebaseerd op de overtuiging dat alles wat we nodig hebben voor een groene, diverse en rechtvaardige wereld al in ons zit.

(c) Fonds Pascal Decroos

Manno Lanssens

Manno Lanssens is een Belgische documentairemaker. Hij studeerde economie en filosofie aan de Universiteit van Antwerpen. Vervolgens koos hij voor een audiovisuele opleiding aan Luca School of Arts in Brussel. Hij combineert televisiewerk met persoonlijke projecten als onafhankelijke documentairemaker. Voor 'On Air' maakte hij nog twee andere goed ontvangen films: de fictiefilm 'Avant la nuit', een verhaal over stedelijke eenzaamheid en 'Epilogue', een documentaire over het einde van het leven die hij maakte na de dood van zijn grootmoeder. 

(c) Alphonse Muambi

Alphonse Muambi

Alphonse Muambi is auteur, kritisch opiniemaker en lobbyist uit DR Congo. Daarnaast is hij schrijver van het boek Democratie kun je niet eten. Hij woont in Den Haag, maar blijft nauw betrokken bij de politieke ontwikkelingen in DR Congo. In 2006 en 2011 trad hij daar namens Nederland op als internationale verkiezingswaarnemer. 

 

Bob Rugurika

Bob Rugurika is de directeur van Radio Publique Africaine (RPA), het populairste onafhankelijke radiostation in Burundi. Als onderzoeksjournalist is hij ook een voorloper van de strijd voor vrijheid van meningsuiting in zijn land, bereid om zijn leven te riskeren om de waarheid bloot te leggen. In 2015 zat hij twee maanden in de gevangenis omdat hij verslag had gedaan van de moord op drie Italiaanse nonnen. Hij woont en werkt anno 2019 in ballingschap in Kigali, Rwanda.

Mirjam Tjassing

Mirjam Tjassing is Afrika-expert en een voormalige Nederlandse diplomaat. Na het publiceren van haar boek Mali, een kaartenhuis (2018), een persoonlijk verslag van de crisis in Mali, werd ze landvertegenwoordiger voor het Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD) in Mali. Daar werkt ze aan projecten die de democratisering van het land ondersteunen.  Voorheen woonde en werkte ze in Tanzania en Burkina Faso.

Organisatie: deBuren & De Balie.
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op donderdag 12 september 2019

De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! donderdag 12 september 2019 19:00 - 23:00