Onderwijsdebat | Bidden op school?

Met Othman El Hammouchi, Mieke Van Hecke, Gert Jan Geling en Tamarah Benima

Is er vandaag ruimte voor religie in onze seculiere superdiverse samenleving? Behoort het voorzien van een gebeds- of bezinningsruimte tot een taak van het onderwijs? En hoe zou die ruimte er dan moeten uitzien?

Een debat dat steeds meer leeft binnen de scholengemeenschap, en dat wij voeren met filosoof Othman El Hammouchi, Mieke Van Hecke (CD&V), Gert Jan Geling (Haagse Hogeschool, Liberales) en journaliste en liberaal rabbijn Tamarah Benima. Journalist Nico de Fijter (Trouw) modereert.

Organisatie: Pilar en deBuren.

Tickets: 5 euro basisprijs | 3 euro reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden).

Gert Jan Geling (1987) studeerde geschiedenis, theologie, Arabische taal & cultuur, internationale betrekkingen, American studies en Middle East & Mediterranean Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht, de University of Wisconsin-Madison, King’s College London en de London School of Economics.

 

Hij is docent Integrale Veiligheidskunde aan de Haagse Hogeschool en promovendus in de Encyclopedie van de Rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek gaat over ex-moslims, het verlaten van de islam en horizontale godsdienstvrijheid in Nederland. 

 

Ook is hij als kernlid verbonden aan de  denktank Liberales, en schrijft hij als publicist voor diverse kranten en online media in Nederland en België over onderwerpen die gerelateerd zijn aan thema's als religie, de multiculturele samenleving en het Midden-Oosten.

Mieke Van Hecke is geboren en getogen in Gent, waar ze Letteren en Wijsbegeerte, Criminologie en doctoreerde in de Rechten aan de UGent studeerde. Van 1995 tot 2004 was Mieke Vlaams Parlementslid en de tien jaar die daarop volgde was ze de Directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholieke Onderwijs. Ze is voorzitter van o.a. Universitair Centrum Sint Ignatius Antwerpen, Vlaams Vredesinstituut en de Beweging van Mensen met een Laag Inkomen en Kinderen vzw.

Othman El Hammouchi is opgegroeid in Vilvoorde als kind van orthodoxe moslims van Marokkaanse afkomst. Al op jonge leeftijd toonde hij interesse in geschiedenis, filosofie, wetenschap en alles wat naar het academische neigt. Sinds 2016 publiceert hij regelmatig opiniestukken voor onder andere De Standaard, Knack, De Morgen en VRT. Hij is auteur van het boek 'Lastige waarheden

Rabbijn Tamarah Benima (1950, Amsterdam) studeerde aan het Robert A. Levisson Instituut te Amsterdam, waarvan zij in 2008 haar bevoegdheid kreeg. Zij is rabbijn van twee joodse gemeenten: de Progressief Joodse Gemeente Noord-Nederland (synagoge in Zuidlaren, Drenthe) en de onafhankelijke joodse gemeente Beit Ha’Chidush te Amsterdam. Deze hebben allebei leden van Vlissingen tot Appingedam.

Daarnaast leidt zij eens per maand een Open Synagogedienst: een vrijdagavonddienst ergens in het land (kerken, feestzalen, etc.), bedoeld voor iedereen die een keer een sjoeldienst wil meemaken. Zes keer per jaar organiseert zij een Meditatieve Dienst, ook open voor iedereen. Verder geeft zij regelmatig lezingen en cursussen over Jodendom.

 

Sinds 1980 is Benima journalist, columnist en commentator (radio en tv). In 2015 publiceerde zij haar derde boek: Joodser dan dit krijgt u het niet. De levenskunst van de Joodse Beschaving (uitgeverij Juwelenschip), en werd een reeks hoorcolleges uitgegeven: De Joodse Beschaving. Een cultuurgeschiedenis van het Jodendom (uitgeverij Home Academy). Zij was jarenlang redacteur en hoofdredacteur van het Nieuw Israelietisch Weekblad. Nu schrijft zij wekelijks een column voor dit oudste opinieweekblad van Nederland. Tevens is zij columniste van het Friesch Dagblad, eveneens wekelijks. Verder is Benima regelmatig medewerker van het radioprogramma over geschiedenis OVT.