Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De Nacht van de Fiets

Met o.a. Marijn de Vries, Lieselot Decroix, Frank Heinen, fietsflik David Stevens en muziek van Sioen en PJDS

Een informatieve en plezierige avond ter lering en vermaak over de wielrijderij in de Lage Landen aan de vooravond van Le Grand Départ in Brussel.

Moderatie en animatie: Jeroen Dirks en Bieke Purnelle.

Live muziek door fietsfanaten Sioen en PJDS (Pieter-Jan De Smet).

Deuren open om 19:00 voor een drankje, het programma start om 19:30.

 

TIP! Om 18:30 is er een Apéro Vélo in Muntpunt: (gratis) rondleiding tentoonstelling Velomusuem on Tour.

 

1) De fiets verovert de wereld: fietsgeschiedenis en fietsverhalen, met Ruth Oldenziel (auteur van Cycling Cities en experte fietsculturen), Frank Heinen (schrijver, columnist), Mike Carremans (Vélomuseum) en David Stevens (Brusselse Fietsbrigade).

 

Wat is de rol van de fiets in de Vlaamse en Nederlandse samenleving? Wanneer is fietsen sportief, wanneer ‘gewoon’ een manier om naar je werk te gaan? Het loopt soms naadloos in elkaar over. Bij harde wind is gaan fietsen met een kind een heldhaftige prestatie. Wereldfietsers zijn tanige super getrainde mensen die zichzelf niet als sporter zien. Aan de andere kant zijn échte sporters zoals Peter Sagan groot fan van recreatief en zelfs stads-fietsen. Een gesprek over fietservaringen en fietsverhalen.

 

2) Het fietsbeleid. Wat gaat er goed en wat niet? Steeds meer mensen fietsen. Hoe reageren beleidsmakers? Met Wies Callens (Fietsersbond), Jef Vandamme (schepen Molenbeek) en Eva Van Eenoo (Cosmopolis, VUB).

 

Fietsinfrastructuur die op elkaar aansluit, fietssnelwegen, de helm, boetes op appen maar ook de verregaande nadruk op de 'sociale stad' waar fietsers vriendelijke mensen zijn. Het imago van de fietser hoort ook nadrukkelijk onder dit kopje thuis. België en Nederland verschillen. Wat kunnen we van elkaar leren? Wat zijn de best practices? Waar te beginnen?

 

3) Vrouw en fiets. Met o.a. Marijn de Vries (ex-profwielrenster, publicist), Lieselot Decroix (ex-wielrenster en koerscommentator Sporza) en Griet Langedock (organisator G-W en lid vd commissie vrouwenwielrennen) en Madam Vélo (fietscommunity voor vrouwen).

 

Fietsen en wielrennen is en blijft het imago houden van de stoere sport voor mannen. Althans in België, in Nederland lijkt dat inmiddels een ander verhaal. Soms staat het hele podium van wielerwedstrijden voor vrouwen vol met Nederlandse vrouwen. Hoe zit dat met imago? Met geld? Hoe spreek je Nederlandse én Belgische meisjes aan?

 

Liefhebbers, kenners en/of bicibeten kunnen zich om 18.30 voor een Apéro Vélo aansluiten bij de (gratis) rondleiding van Johan Van Win over een speciale tentoonstelling van het Velomuseum in Muntpunt. Die expo behandelt de roemruchte historie van de Tour de France, Johan kent de details. Meer info via www.muntpunt.be.


Tickets: 5 euro basisprijs | 3 euro reductieprijs -26/65+/werkzoekenden.

Organisatie: Velomuseum, AMVB, RoSa, deBuren, Muntpunt, VGC-sportdienst en de Nederlandse Ambassade
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op vrijdag 5 juli 2019

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Tickets vrijdag 5 juli 2019 19:30 - 22:30