De abortuswetgeving vroeger en nu

Met Prof. Dr. Marleen Temmerman, Prof. Dr. Gily Coene, Basti Baroncini en Carina Van Cauter

Het recht op abortus ligt ogenschijnlijk onder vuur. Recent draaiden enkele Amerikaanse staten – daarin bijgetreden door de huidige president – de klok flink terug. Ook in Europa gaan stemmen op om dit basisrecht op te geven.

In België staat het belang van dit recht buiten kijf. In oktober 2018 lichtte de wetgever abortus daarom uit het strafwetboek. Toch blijven enkele werkpunten overeind. Zo kwam de Belgische wetgever niet tegemoet aan de wijdverbreide verzuchting om abortus ook toe te staan na de twaalfde week na de bevruchting. In Nederland is abortus mogelijk tot de 24ste week. Tijdens dit debat bekijken we hoe goed we het doen vergeleken bij dit buurland en andere landen in de wereld.

 

Met Prof. Dr. Marleen Temmerman (Aga Khan Universiteit Nairobi), Prof. Dr. Gily Coene (VUB) en Basti Baroncini (auteur van het boek Man & abortus). Situering door Carina Van Cauter (Open VLD), medeopsteller van de nieuwe abortuswettekst. Moderator: Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad).


Tickets: 5 euro basisprijs | 3 euro reductieprijs -26/65+/werkzoekenden.

Studenten VUB gratis (vooraf inschrijven)!

Over de spekers 

Marleen Temmerman

Marleen Temmerman is gynaecoloog en hoogleraar aan de Aga Khan Universiteit in Nairobi. In het verleden was zij werkzaam bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Voor haar inzet voor de rechten, gezondheid en emancipatie van de (zwangere) vrouw kreeg zij diverse prijzen in binnen- en buitenland.  

Gily Coene

Gily Coene is professor aan de Vrije Universiteit Brussel en directeur van het RHEA-onderzoekscentrum Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit. In 2013 schreef zij (met Sophie Bollen) het boek Nog altijd baas in eigen buik? Een kritische doorlichting van de Belgische abortuswetgeving- en praktijk.

Basti Baroncini

Basti Baroncini is journalist en werkt voor verschillende tijdschriften en radiozenders. Enkele jaren geleden maakte hij zelf een abortus mee, wat voor hem aanleiding was om het boek Man & abortus te schrijven.

Carina Van Cauter

Carina Van Cauter is federaal parlementslid voor Open Vld. Zij lag met drie anderen aan de basis van de nieuwe abortuswet.

Liesbeth Van Impe

Liesbeth Van Impe is hoofdredacteur van het Nieuwsblad en gastdocent Politieke journalistiek aan de Erasmushogeschool Brussel en aan de KU Leuven.

Organisatie: deBuren en De Debatten/VUB
Wetenschap & geschiedenis
Politiek & samenleving

dinsdag 15 oktober 2019

19:30 - 21:00

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Ik koop mijn ticket!
Dit event maakt deel uit van het thema:

Toekomst in zicht

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! dinsdag 15 oktober 2019 19:30 - 21:00