De abortuswetgeving vroeger en nu

Met Prof. Dr. Marleen Temmerman, Prof. Dr. Gily Coene, Basti Baroncini en Carina Van Cauter
© Lectrr

Is abortus een ontegenzeggelijk recht van de zwangere vrouw? Heeft de partner zeggenschap? En wat met gewetensbezwaren van artsen?

Abortus beroert al decennia lang het ethische en juridische debat overal ter wereld. Volgens sommigen is het een recht van de zwangere vrouw, in andere landen is het nog steeds verboden. In België is abortus sinds 1990 wettelijk geregeld. Toch ging die wettelijke regeling volgens velen niet ver genoeg, omdat abortus toch nog in het Strafwetboek stond. Als dan niet aan de wettelijke voorwaarden was voldaan, dan konden de arts en de zwangere vrouw gestraft worden.

 

In 2018 keurde de Kamer van Volksvertegenwoordigers een nieuwe wet goed. Abortus werd na 30 jaar uit het strafrecht gehaald. Toch blijven verschillende vragen overeind. Wij nemen daarom deze nieuwe Belgische wet onder de loep, en bekijken hoe we het doen vergeleken bij Nederland en andere landen in de wereld. 

 

Met Prof. Dr. Marleen Temmerman (Aga Khan Universiteit Nairobi), Prof. Dr. Gily Coene (VUB) en Basti Baroncini (auteur van het boek Man & abortus). Situering door Carina Van Cauter (Open VLD), medeopsteller van de nieuwe abortuswettekst. Moderator: Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad).


Tickets: 5 euro basisprijs | 3 euro reductieprijs -26/65+/werkzoekenden.

Studenten VUB gratis (vooraf inschrijven)!

Over de spekers 

Marleen Temmerman

Marleen Temmerman is gynaecoloog en hoogleraar aan de Aga Khan Universiteit in Nairobi. In het verleden was zij werkzaam bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Voor haar inzet voor de rechten, gezondheid en emancipatie van de (zwangere) vrouw kreeg zij diverse prijzen in binnen- en buitenland.  

Gily Coene

Gily Coene is professor aan de Vrije Universiteit Brussel en directeur van het RHEA-onderzoekscentrum Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit. In 2013 schreef zij (met Sophie Bollen) het boek Nog altijd baas in eigen buik? Een kritische doorlichting van de Belgische abortuswetgeving- en praktijk.

Basti Baroncini

Basti Baroncini is journalist en werkt voor verschillende tijdschriften en radiozenders. Enkele jaren geleden maakte hij zelf een abortus mee, wat voor hem aanleiding was om het boek Man & abortus te schrijven.

Carina Van Cauter

Carina Van Cauter is federaal parlementslid voor Open Vld. Zij lag met drie anderen aan de basis van de nieuwe abortuswet.

Liesbeth Van Impe

Liesbeth Van Impe is hoofdredacteur van het Nieuwsblad en gastdocent Politieke journalistiek aan de Erasmushogeschool Brussel en aan de KU Leuven.

Organisatie: deBuren en De Debatten/VUB
Wetenschap & geschiedenis
Politiek & samenleving

dinsdag 15 oktober 2019

19:30 - 21:00

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Ik koop mijn ticket!
Dit event maakt deel uit van het thema:

Toekomst in zicht

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! dinsdag 15 oktober 2019 19:30 - 21:00