Workshops creatief schrijven

Drie auteurs geven workshops tijdens Passa Porta Festival

Sinds 2017 zijn Passa Porta en deBuren lid van Connecting Emerging Literary Artists (CELA), een Europees netwerk dat jong literair talent ondersteunt. Tijdens het Passa Porta Festival delen ze hun kennis met het Belgische publiek. 

10:00-12:00 Found in Translation met Livia Franchini

Wie behoort taal toe? Kan poëzie ons helpen communiceren over culturele en nationale grenzen heen? Is vertaling een literaire daad, of is literatuur een vertaaldaad?

 

Found in translation is een praktijkgerichte workshop die het idee van een scheiding tussen creatief schrijven en vertalen betwist, en de kloof overbrugt via experimentele groepsoefeningen en literair spel. Deze cursus, die de spot drijft met het idee van de schijver als ‘eenzaam genie’, zet je gezamenlijk aan het schrijven in tal van tekstuele talen om de manieren te verkennen waarop schrijvers, vertalers en lezers kunnen samenkomen in taal, en diversiteit kunnen huldigen in een wereld die almaar meer bedreigd wordt door de meedogenloze handhaving van nationale grenzen.

 

(Behalve een goede praktische kennis van het Engels zijn geen specifieke taalvaardigheden vereist om deze cursus te volgen.)

11:00-13:00 Language and Music met Simone Atangana Bekono

Muziek is essentieel bij het vertellen van verhalen: de meest culturen hebben een traditie waarbij verhalen of geschreven poëzie overgeleverd worden met behulp van muziek. Ook vandaag nog zit er muzikaliteit in teksten: ritme, melodie en herhaling bijvoorbeeld, helpen je een tekst te onthouden, op te nemen, om van de woorden te genieten niet alleen als een vorm van informatieoverdracht maar ook als iets dat taal als instrument overstijgt: muzikaliteit verandert taal in kunst.

 

Aan de hand van schrijfoefeningen op verschillende soorten muziek proberen we te experimenteren met deze mindset.

14:00-16:00 The Fifth Story met José Gardeazabal

The Fifth Story, naar een kortverhaal van Clarice Lispector, is een twee uur durende workshop over schrijven en herschrijven. Tijdens deze sessie lezen, interpreteren, bediscussiëren, schrijven en herschrijven de deelnemers om zo de smaak te pakken te krijgen voor het proces, het ritme en het plezier van het fictie schrijven.


Deelname aan deze workshops is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt. Om een plaats te reserveren, stuur een mailtje naar alyssa.saro@passaporta.be.

CELA
Literatuur

Dit evenement vond plaats op vrijdag 29 maart 2019

Muntpunt, Munt 6, Brussel

Vertel het verder:
Reserveren via mail vrijdag 29 maart 2019 10:00 - 16:00