MO*talks | Migratie, klimaat en ongelijkheid bedreigen EU

Zijn er oplossingen?

Dat de Europese Unie onder druk staat, is hét understatement van het jaar. Brexit, diplomatieke hoogspanning tussen Italië en Frankrijk, sancties tegen Hongarije, en verdeeldheid alom. 

De Europese Parlementsverkiezingen van eind maart doen nog een stevige schep boven op alle impasses, onvrede en tegenstellingen. De gevestigde partijen en machtscentra proberen de moed erin te houden, de populistische uitdagers proberen de rug van de unie te breken onder hun (groeiende?) electorale gewicht. Intussen is er veel te weinig aandacht voor de thema’s die bij uitstek grensoverschrijdend en dus noodzakelijk Europees zijn. We focussen daarom op wat de EU doet of zou moeten doen op het vlak van sociaal beleid, klimaat en migratie. 

 

De drie sprekers op deze MO*talks vertrekken elk van een veel gehoorde kritiek op de EU, maar ze besteden minstens de helft van hun tijd aan het formuleren van stappen vooruit, inclusief aan de haalbaarheid ervan. 


Tickets 5 euro, te bestellen op www.mo.be 

Meer over de sprekers

Ferdi De Ville

'De economische integratie van Europa heeft de Europese welvaartstaten ondermijnd' 

 

Ferdi De Ville is docent Europese politiek aan de Universiteit Gent. Hij doet onderzoek naar en geeft les over de wisselwerking tussen politiek en economie in Europa, en specialiseert zich in Europees handelsbeleid in het bijzonder. Onlangs verscheen zijn boek Winnaars en verliezers. De politieke economie van Europese integratie waarin hij de crisis van de Europese Unie analyseert.

Leo Lucassen

'Nationalisme en falend vluchtelingenbeleid van de EU maken mensensmokkelaars rijk'

 

Leo Lucassen is professor arbeids- en migratiegeschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is hij ook directeur van het Internationaal Instituut van Sociale Geschiedenis (IISH).  Hij schreef onder meer de boeken Voorbij Fort Europa. Een nieuwe visie op migratie en Winnaars en verliezers. Een nuchtere balans van vijfhonderd jaar migratie.  Lucassen plaatst migratie in een breder historisch en geografisch perspectief. Hij geeft ook concrete alternatieven voor een duurzaam en rechtvaardig migratiebeleid. 

Lien Vandamme

'Europees klimaatbeleid moet ambitieuzer én rechtvaardiger'


Lien Vandamme is beleidsmedewerker Klimaat en Natuurlijke Rijkdommen bij 11.11.11. Zij volgt onder meer het Europees klimaatbeleid en weet waar de knelpunten zitten.

MO*talks
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op woensdag 6 maart 2019

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! woensdag 6 maart 2019 19:30 - 21:30