Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Burn-out: symptoom van een ziekmakende marktmaatschappij?

Lezing & debat met Wilmar Schaufeli, Hans Maertens en Charlotte Lambreghts

Wilmar Schaufeli is hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie in Utrecht en Leuven. Hij presenteert nieuw onderzoek over burn-out en gaat in discussie met Hans Maertens (gedelegeerd bestuurder werkgeversorganisatie VOKA) en Charlotte Lambreghts (arbeidsarts en coördinator van het onderzoek 'Opnieuw aan het werk bij burn-out'). Moderator: Piet Depuydt (de Tijd).

Wat is een burn-out precies? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en Vlaanderen? Hoe voorkomen we dat burn-outs over vijftien jaar nog steeds een probleem vormen?

Resultaten uit nieuw onderzoek met een vragenlijst die aan de KU Leuven is ontwikkeld – de Burn-out Assessment Tool (BAT) – bieden antwoorden op deze vragen. Wilmar Schaufeli presenteert zijn onderzoek in avant-première; de officiële presentatie vindt een dag later plaats aan de KULeuven. Vervolgens discussie. Welke verantwoordelijkheden hebben werkgevers én werknemers omburn-out te voorkomen?

 

Meer over de sprekers:

Wilmar Schaufeli

Prof. dr. Wilmar Schaufeli is hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en onderzoekshoogleraar aan de KU Leuven. Zijn belangrijkste onderzoeksveld is de psychologie van arbeid en gezondheid en hij geldt internationaal als een expert op het gebied van burn-out en workaholism. In 2014 ontving hij van Thomson Reuters de onderscheiding ‘Highly Cited Researcher’; hij behoort tot de top 1% van meest publicerende vakgenoten op het gebied van psychologie/psychiatrie. Schaufeli is fellow van de European Academy of Occupational Health Psychology, geregistreerd arbeids- en organisatiepsycholoog en werkt part-time als organisatie consultant (www.3ihc.nl).

Hans Maertens

Hans Maertens is gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie VOKA, het Vlaams netwerk van ondernemingen. Hij studeerde rechten en communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. Sinds 2010 werkt Maertens voor VOKA, daarvoor had hij een lange carrière in de journalistiek. Hij was journalist, hoofdredacteur en CEO van De Tijd, maar ook als directeur magazines bij Roularta Media Group. 

Charlotte Lambreghts

Dr. Charlotte Lambreghts behaalde haar master of medicine in de arbeidsgeneeskunde in 2011. Zij werkte als arbeidsarts bij Arista en IDEWE, externe diensten voor preventie en bescherming op het werk. Sinds 2016 werkt zij als doctoraatsstudente op de afdeling Omgeving en Gezondheid van de KU Leuven. Het onderzoeksproject 'Opnieuw aan het werk na burn-out' maakt deel uit van haar doctoraat. Het onderzoek is een samenwerking tussen het RIZIV (Kenniscentrum arbeidsongeschiktheid Dienst uitkeringen) en de KU Leuven (Centrum Omgeving en Gezondheid).

(c) Thibault Grégoire

Piet Depuydt (moderator)

Piet Depuydt is een gereputeerd financieel-economisch journalist. Hij was hoofdredacteur van Trends, richtte het magazine Bizz op en schreef enkele spraakmakende boeken. Na een tussenstop bij de Nederlandse kwaliteitskrant NRC Handelsblad is hij vandaag redacteur bij De Tijd. Piet Depuydt studeerde politieke wetenschappen in Gent en bedrijfseconomie in Leuven. Hij is bestuurslid bij Journalismfund.eu.  


Tickets: 5 euro basisprijs | 3 euro reductieprijs -26/65+/werkzoekenden.

It's the economy stupid!
Politiek & samenleving
Economie

Dit evenement vond plaats op dinsdag 19 maart 2019

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Dit event maakt deel uit van het thema:

Toekomst in zicht

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! dinsdag 19 maart 2019 19:30 - 21:00