De vrije markt beperken om klimaatverandering te bestrijden?

Debat met Jonathan Holslag, Peter van Bergeijk en Johan Eyckmans

Steeds meer producten – van fruit en groenten tot kleding en smartphones – vervoeren we over lange afstanden. Schepen en vliegtuigen produceren acht procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en in 2050 tweeënhalf keer zoveel, als het zo doorgaat. Bovendien stoten landen als China en India veel CO2 uit om aan de vraag van consumenten hier te voldoen.

Bestaat vrijhandel nog over vijftien jaar als we catastrofale klimaatverandering willen voorkomen? Is het hoog tijd dat appels uit Chili en boontjes uit Kenia uit de schappen van de supermarkt verdwijnen? Moet de vrije markt worden beperkt om klimaatverandering tegen te gaan? Of biedt een open internationale economie juist kansen voor innovatie die het bestrijden van klimaatverandering efficiënter maakt?


Hierover gaan we in debat met politicoloog Jonathan Holslag (VUB), macro-econoom Peter van Bergeijk (Erasmus Universiteit Rotterdam) en milieueconoom Johan Eyckmans (KU Leuven) Moderator is Piet Depuydt (De Tijd).

 

Over de sprekers:

Jonathan Holslag

Jonathan Holslag (1981) is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen. Hij is tevens bijzonder adviseur van de eerste vicepresident van de Europese Commissie Frans Timmermans. Holslag is een veelgevraagd expert, beleidsadviseur en opiniemaker in binnen- en buitenland. Hij schreef eerder het veelgeprezen De kracht van het paradijs, een diepgravende analyse van Europa’s recente geschiedenis, en Onmogelijke vrede, over China’s moeizame opmars in Azië. In 2015 schreef hij Onmogelijke vrede en Vlaanderen 2055. Zijn meest recente boek Vrede en oorlog. Een wereldgeschiedenis verscheen in het najaar van 2018. 

Peter van Bergeijk

Peter van Bergeijk (1959) is hoogleraar Internationale Economische Betrekkingen en Macroeconomie aan het in Den Haag gevestigde Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit (ISS). Hij was eerder werkzaam in het internationale bankwezen en in diverse beleidsfuncties (DNB, Ministerie van Economische Zaken, NMa). In zijn nieuwste boek Deglobalization 2.0 beargumenteert Van Bergeijk dat één van de risico’s van minder openheid van de wereldeconomie is dat de doelmatigheidswinst van internationale specialisatie verloren gaat. Buitenlandse handel en investeringen kunnen belangrijke bouwstenen zijn van duurzaamheid. Van Bergeijk ook actief als lithograaf.

Johan Eyckmans

Johan Eyckmansis als hoogleraar milieueconomie verbonden aan de KU Leuven, campus Brussel. Hij studeerde economie aan de Universiteit van Antwerpen en de Katholieke Universiteit Leuven. In 1997 rondde hij aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven zijn doctoraat af over de drijfveren van landen om internationale milieuovereenkomsten te sluiten. Hij doet onderzoek naar de economische aspecten van klimaatverandering en afval- en materialenbeleid, de circulaire economie, geïntegreerde beoordelingsmodellen en evaluatie van milieubeleid.

(c) Thibault Grégoire

Piet Depuydt (moderator)

Piet Depuydt is een gereputeerd financieel-economisch journalist. Hij was hoofdredacteur van Trends, richtte het magazine Bizz op en schreef enkele spraakmakende boeken. Na een tussenstop bij de Nederlandse kwaliteitskrant NRC Handelsblad is hij vandaag redacteur bij De Tijd. Piet Depuydt studeerde politieke wetenschappen in Gent en bedrijfseconomie in Leuven. Hij is bestuurslid bij Journalismfund.eu.  

It's the economy stupid!
Politiek & samenleving
Economie

Dit evenement vond plaats op dinsdag 12 maart 2019

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Dit event maakt deel uit van het thema:

Toekomst in zicht

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! dinsdag 12 maart 2019 19:30 - 21:00