Towards a radical Sisterhood

Statements, slam en debat met Fatma Arikoglu, For All Queens!, Sabrine Ingabire, Sarah El Massaoudi, Susu Aliy en Emma-Lee Amponsah

Voor het grootste gedeelte van de geschiedenis van het feminisme, draaide de strijd voornamelijk om één type vrouw: de witte, heteroseksuele, cis-gender vrouw uit de (hoge) middenklasse. Inmiddels is dat voor een groot deel veranderd. Dankzij het intersectioneel denken erkennen veel feministische bewegingen de meerlagigheid van onze identiteit.

 

Maar de dekoloniale kritieken die overal opduiken wekken nieuwe vragen op: waarom denken we nog altijd in binaire tegenstellingen? Hoe transformeren we onze blik naar één die niet imperialistisch en eurocentrisch is? Hoe kunnen we vanuit onze verschillende identiteiten elkaars strijden versterken? En vooral: hoe pakken we dit aan in Vlaanderen en Nederland?

 

Een avond met statements & slam van Fatma Arikoglu (ella), For All Queens!, auteur & journalist Sabrine Ingabire, slampoet Susu Aliy en Sarah El Massaoudi (BOEH!). Na elk optreden gaat Emma-Lee Amponsah (Black speaks Back & UGent) met de sprekers in gesprek.


Tickets: 5 euro basisprijs | 3 euro reductieprijs  -26/65+/werkzoekenden.

Emma-Lee Amponsah

Emma-Lee Amponsah is één van de medeoprichters en het brein achter Black speaks Back. Ze is videoproducer en promoveert daarnaast aan de Universiteit van Gent in Kritische Media Studies. Haar activistische en academische werken werpen een kritische blik op dominante discoursen rond ras en racisme.

© Kristof Vadino

Fatma Arikoglu

Fatma Arikoglu heeft een master in de communicatiewetenschappen (UGent) en is sinds 2010 werkzaam binnen de feministische organisatie ella, kenniscentrum gender en etniciteit. Daarvoor heeft ze als onderzoeksmedewerker bij de Nederlandstalige Vrouwenraad in België gewerkt rond het thema gender, asiel en opvang. Haar voornaamste werkdomeinen zijn intersectionaliteit binnen diverse domeinen, feminisme en antiracisme.

Susu Aliy

Susu Aliy is een dichter en spoken-word artiest. Ze studeert media-, kunst- en architectuurgeschiedenis aan de vrije Universiteit Amsterdam. In haar werk verkent zij de grenzen van identiteit, biculturaliteit en migratie. In haar debuutdichtbundel re:fugees vertelt ze over haar ervaringen als jonge vluchteling. Al meer dan tien jaar gebruikt zij spoken word als uitlaatklep en als artiest stond ze de afgelopen jaren op verschillende grote podia in Nederland. Susu schreef poëzie voor verschillende films, waaronder de gelauwerde film Mind´s Eye (geproduceerd door Angelo Ormskerk) en Euphoria, de afrofuturistische musical van Black Speaks Back die ook een weg heeft gevonden naar een internationaal publiek.

© Jonathan Ramael

Sarah El Massaoudi

Sarah El Massaoudi is sociaal werker van opleiding en lid van BOEH! (Baas Over Eigen Hoofd), een feministisch platform dat al meer dan tien jaar strijd voor het recht op zelfbeschikking, vrije onderwijskeuze en godsdienstvrijheid voor meisjes en vrouwen door middel van campagnes, gesprekken en debatten. Concreet voert BOEH! actie tegen de hoofddoekenverboden die in het onderwijs, bij de overheid en op de werkvloer werden ingevoerd. Het platform verdedigt de keuzevrijheid van meisjes en vrouwen.

 

Naast haar engagement voor BOEH! is zij ook lid van Antwerp for Palestine en de Refugee Party. Verder zet zij zich in voor verschillende projecten die draaien rond sociale thema's en mensenrechten. 

© For All Queens!

FOR ALL QUEENS!

© Harmony Benegusenga

Sabrine Ingabire

Sabrine Ingabire is columnist, journalist, mensenrechtenactivist en public speaker. Ze studeert rechten in Brussel en is jongerenadviseur bij de Vlaamse Jeugdraad. Sabrine is geboren in Rwanda en naar België gevlucht toen ze vier was. Ze groeide op tussen Brussel en Vlaanderen. Sabrine schrijft al heel haar leven: ze schreef een boek op haar veertiende en leverde in 2018 een bijdrage aan de bloemlezing Zwart (Atlas Contact). In 2017 nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. Haar artikels en columns verschenen onder meer in De Morgen, MO*, Charlie Magazine en De Correspondent. Op dit moment werkt Sabrine voor NRC in Nederland.

Organisatie: deBuren, Furia en RoSa
Who´s afraid of the F-word?
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op dinsdag 2 april 2019

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Dit event maakt deel uit van het thema:

Toekomst in zicht

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! dinsdag 2 april 2019 19:30 - 21:00