Marion van San: De onvoorspelbare terrorist

Hoe het deradicaliseringsbeleid niet werkt: nieuw rapport & debat

Socioloog en criminoloog Marion van San onderzoekt radicalisme en extremisme vanuit pedagogisch perspectief. In een nieuw rapport over preventie van (islamitisch) radicalisme, verschenen bij denktank Itinera, fileert ze het huidige antiradicaliseringsbeleid. Dat is in haar ogen gebaseerd op los zand, omdat er geen enkele preventieve of deradicaliserende aanpak bestaat die aantoonbaar werkt. Van San presenteert haar bevindingen en gaat vervolgens in debat met twee sprekers die in het veld actief zijn op het gebied van deradicalisering en preventie van radicalisering.De gastsprekers zijn:

 

Cherif El Farri, directeur en medeoprichter van het Centrum voor Expertise en Advies inzake Preventie en Interventie met betrekking tot Radicalisme en Extremisme (CEAPIRE), gevestigd in Antwerpen. Maarten van de Donk, senior adviseur en trainer op het gebied van radicalisering bij Radar Advies te Amsterdam Moderator is Kristof Clerix (Knack).

Biografieën van de sprekers:

Ilja Keizer

Dr. Marion van San studeerde sociologie en criminologie aan de Vrije Universiteit Brussel. In 1998 promoveerde zij aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over geweldsdelicten bij Curaçaose jongens. In de jaren onderzocht ze criminaliteit, geweld, prostitutie en andere grootstedelijke vraagstukken. Sinds 2009 houdt ze zich bezig met onderzoek naar radicalisering en deradicalisering. Tegenwoordig is zij als senior-onderzoeker verbonden aan het RISBO (Erasmus Universiteit Rotterdam).

Maarten van de Donk werkt als senior adviseur en trainer op gebied van radicalisering bij Radar Advies te Amsterdam. In Nederland en België heeft hij diverse trainingen verzorgd en ontwikkeld op het gebied van signaleren van en omgaan met radicalisering voor onder andere gemeenten, welzijnswerk, onderwijs en gevangenissen. Daarnaast maakt hij deel uit van het Centre of Excellence  van het Radicalisation Awareness Network, een project dan de Europese Commissie dat uitwisseling van kennis op het gebied van radicalisering onder uitvoerende professionals en tussen lidstaten wil bevorderen. Hierbinnen is Van de Donk actief in de werkgroepen over exit (deradicalisering, disengagement en resocialisatie) en gevangenissen & reclassering.  

Cherif El Farri is islam- en deradicaliseringsdeskundige. Hij studeerde Islamitische theologie in Marokko, Noorwegen, Turkije, England en België. Voorheen werkte hij als systeemingenieur, maar tegenwoordig is hij actief als Coach Interculturele Interactie aan de Erasmus Hogeschool Brussel en als executive director van CEAPIRE (Centrum voor Expertise en Advies inzake Preventie en Interventie met betrekking tot Radicalisme en Extremisme), gevestigd in Antwerpen. CEAPIRE trainde ruim 15.000 professionals in de Benelux, uit verschillende sectoren, en ontwikkelde een eigen interventiemethodiek gericht op deradicalsering en preventie van radicalisering.

Kristof Clerix is onderzoeksjournalist en schrijft sinds 2016 voor het Vlaamse opinieblad Knack. Hij begon zijn carrière bij De Morgen en stapte vervolgens over naar MO* Magazine, waar hij zich specialiseerde in inlichtingendiensten. Nationale en internationale media doen regelmatig beroep op hem om spionageaffaires te becommentariëren. Clerix schreef twee boeken over spionage in het hart van Europa en is lid van het International Consortium of Investigative Journalists.