Man zijn in tijden na #MeToo

Een gesprek met Katrien Van der Heyden, Koen Dedoncker, Rashif El Kaoui en Jozefien Daelemans

De #MeToo-beweging maakte seksueel overschrijdend gedrag en machtsmisbruik bespreekbaar. Tegelijkertijd zorgde het ook voor veel vragen en onrust. Vooral bij mannen dan. 

Hoe vangen we dit onbehagen op en hoe zetten we online activisme om in een daadwerkelijke en breed gedragen gedragsverandering? We praten met sprekers uit de academische, socioculturele en kunstensector over man-zijn in tijden van grensoverschrijdend gedrag. Hoe doorbreken we genderstereotyperingen en hoe voeden we onze jongens op?

 

Journalist Jozefien Daelemans (Charlie Magazine) gaat in gesprek met socioloog en genderexpert Katrien Van der Heyden (Is bont en blauw een mannenkleur? Man-zijn in tijden van grensoverschrijdend gedrag), Koen Dedoncker (De Beweging tegen geweld – vzw Zijn en Men Engage Vlaanderen) en theatermaker Rashif El Kaoui (De Man Is Lam). 


Dit evenement is gratis, maar reserveren (aanbevolen) kan binnenkort via www.festivalgelijkheid.be.

Katrien Van der Heyden

Katrien Van der Heyden is socioloog en genderexpert. Ze deed jarenlang kwalitatief onderzoek naar mannelijkheid en combineert een academische achtergrond met consulting, training en coaching. In haar boek Is bont en blauw een mannenkleur? Man-zijn in tijden van grensoverschrijdend gedrag (Witsand Uitgevers 2018) brengt ze dat alles samen. Ze stelt indringende vragen over het soort mannelijkheid dat onze samenleving promoot. Katrien Van der Heyden is bovendien actief als ondervoorzitter in het MenEngage-netwerk België.

Koen Dedoncker

Koen Dedoncker is stafmedewerker bij de Beweging tegen Geweld - vzw Zijn, gespecialiseerd in preventieacties, -campagnes en -projecten voor iedereen die wordt geconfronteerd met familiaal en seksueel geweld. Hij is momenteel ook voorzitter van het Vlaams Men Engage netwerk. Dit netwerk is geïnspireerd op en gelieerd aan de internationale beweging Men Engage alliance. Het Vlaams netwerk staat voor het kritisch in vraag stellen en openbreken van genderstereotypen en het vergroten van de mogelijkheden en vrijheden van zowel mannen als vrouwen. Het netwerk brengt organisaties samen die dit onderschrijven en ook willen uitdragen.

 

Op dit moment werkt vzw Zijn, binnen de Men Engage filosofie, ook aan een Europees project met adolescente jongens en meisjes rond gendergelijkheid, diversiteit, relaties en geweldspreventie.

© Arjan Benning

Rashif El Kaoui

Acteur, theatermaker en docent Rashif El Kaoui speelde in 2015-2016 in het stuk Reizen Jihad en in 2016-2017 was hij te zien in Malcom X en Odysseus bij de KVS in Brussel. Samen met Lucas De Man en Ahmet Polat maakte Rashif in 2016 De Man Is Lam, een zoektocht via theater, beeld en geluid naar man-zijn anno nu. De voorstelling is ook dit najaar en in het voorjaar van 2019 te zien in verschillende theaters in Vlaanderen en Nederland.

Jozefien Daelemans

Jozefien Daelemans werkte 10 jaar als art-director in de wereld van de vrouwenbladen en besloot in 2014 zelf een magazine op te richten: Charlie Magazine. Beeldvorming in de media en gendergelijkheid zijn haar stokpaardjes. Ze meent dat hoe we vrouwen (en mannen) in beeld brengen ontzettend veel impact heeft op hoe we naar onszelf kijken. Het is haar missie om met realistische rolmodellen en eerlijke beeldvorming ons zelfbeeld ten goede te veranderen.

Organisatie: deBuren en Curieus
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op zaterdag 15 december 2018

Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent

Dit event maakt deel uit van het thema:

deBuren in opstand

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Reserveer je gratis ticket! zaterdag 15 december 2018 13:30 - 15:00