Worstelen met God: Het jodendom

Gelovigen in gesprek over hun worstelingen

Wat biedt religie gelovigen, waar worstelen zij mee en waar vinden ze elkaar?

Een inleidende lezing door Anya Topolski (Radboud Universiteit Nijmegen). Reflecties door publiek theoloog dr. Janneke Stegeman, Nawal Mustafa (Vrije Universiteit Amsterdam) en Paul van der Velde (Radboud Universiteit Nijmegen). Nadia Dala modereert. Live muziek door Bert Vos en Erica Roozendaal (The Klezmer Society).


Tickets: www.deroma.be. €5,-

Ik vind het zonde dat mensen die niet in een God geloven vaak meewarig doen over religie. Religie verdwijnt heus niet en lijkt hier zelfs opnieuw opgang te maken. Kunnen we dan niet beter open en nieuwsgierig met elkaar in gesprek gaan om te kijken wat ons bindt?

 

- Ann Overbergh, programmator

 

 

 Meer over de sprekers

Dr. Anya Topolski is assistent professor in de Politieke Filosofie en Politieke Theorie aan de Radboud universiteit Nijmegen. Zij is geboren in Canada maar heeft haar roots in Polen. Haar grootouders ontsnapten als enigen van haar familie aan deportatie uit Polen en brachten WOII als ballingen in Rusland door. Waar haar ouders hun religieuze identiteit liever stil hielden beleeft zij haar religie als progressief-joodse voluit. In haar columns spreekt Anya zich uit tegen verschillende vormen van onderdrukking en behandelt ze onderwerpen als racisme, Judaïsme, seksisme, Europese identiteit, diversiteit, fascisme, Israël-Palestina en feminisme. Ze is oprichtster van de Joodse organisatie Een andere Joodse Stem (www.eajs.be).

Janneke Stegeman (Woudenberg, 1980) is publiek theologe. Van juni 2016 tot september 2017 was ze Nederlands Theoloog des Vaderlands. Ze promoveerde met een proefschrift over de rol van conflict in de ontwikkeling van religieuze traditie (VU). Ze interesseert zich voor bevrijdingstheologie, postkoloniale theologie en Indecent Theology: dat analyseert machtsmisbruik en uitsluiting op basis van lichamelijke en seksuele eigenschappen. In juli 2017 verscheen ‘Heb Je Hem Weer, 24 preken voor sceptici en andere gelovigen’, waarin ze op zoek gaat naar verrassende hoeken en gaten in de bijbel, om met nieuwe, speelse lezingen tevoorschijn te komen. In september 2017 verscheen ‘Alles Moet Anders. Bevrijdingstheologie voor Witte Nederlanders.’

Nawal Mustafa (Mogadishu, 1985) groeide op in asielzoekerscentra in Nederland. Later studeerde zij rechten en internationaal recht en promoveert momenteel aan de VU (Amsterdam). Eerder werkte zij voor Amnesty International. Op haar vijftiende koos zij bewust voor de islam. Haar geloof, in vrijheid beleefd, stimuleert haar zich in te zetten voor mensenrechten en tegen racisme. De islam motiveert haar ook een goed mens te zijn. In overgave aan Allah, de god die haar verbeelding te boven gaat en die ze een ‘being’ noemt. Wat goed dan is? Liefde, rechtvaardigheid, vrede - en de balans vinden tussen wat je zelf wil en wat je een ander gunt. ‘Wat voor mij bevrijdend is, hoeft dat voor jou niet te zijn. Ook ideeën over emancipatie kunnen verschillen.’

Paul van der Velde is hoogleraar Aziatische religies verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij studeerde Sanskrit en promoveerde de esthetica rond de god Krishna. Hij doceert onder andere de vakken Hindoeïsme en Boeddhisme, en de religie en filosofie van Azië. Zijn meest recente boek is De Oude Boeddha in een Nieuwe Wereld (2015), waarin hij toont hoe het boeddhisme onze Westerse cultuur doordrenkt. Veel moderne westerlingen voelen zich aangetrokken tot het Boeddhisme omdat het vreedzamer zou zijn dan met name het Christendom of de Islam. Voor die assumpties is Van der Velde erg kritisch: in het Boeddhisme vinden dezelfde rechtvaardiging van geweld als in het christendom. In beide gevallen gaat het om universele religieuze systemen die de aanhangers heil en redding, hoe verschillend die ook mogen worden geïnterpreteerd, beloven.

Organisatie: deBuren en De Roma
Worstelen met God
Filosofie & religie

dinsdag 20 november 2018

20:00 - 22:00

De Roma, Turnhoutsebaan 286, Borgerhout

Dit event maakt deel uit van het thema:

Worstelen met God

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Koop je ticket! dinsdag 20 november 2018 20:00 - 22:00