Battle of Ideas | Online hate speech

Met Yasmien Naciri, Thomas Smolders, Marloes van Noorloos en Naomi Firsht

Hoe groot is het probleem van haatzaaiers op internet, wat doen we eraan en waar liggen de grenzen van vrijheid van meningsuiting?

Online hate speech: iedereen heeft er een mening over, maar wat is nu strafbaar en wat niet? Is het politieke en publieke debat veranderd onder invloed van dreigementen en harde taal op internet? Treden overheden en techbedrijven afdoende op tegen hate speech en zo nee: hoe kan het beter? En waar liggen de grenzen tussen betutteling, censuur en vrijheid van meningsuiting? 

 

Over deze en andere vragen debatteren Yasmien Naciri (o.a. ondernemer en columnist van de Morgen), Marloes van Noorloos (hoofddocent strafrecht, Tilburg University), Thomas Smolders (techjournalist en auteur)  en Naomi Firsht (freelance journalist, columniste Spiked Magazine). Moderator: Jacob Reynolds (Academy of Ideas, Londen).  Meer over de sprekers onderaan deze pagina.

 

Dit debat wordt georganiseerd door deBuren en The Academy of Ideas als satellietdebat van het festival The Battle of Ideas, dat jaarlijks plaatsvindt in The Barbican in Londen. deBuren is partner sinds 2013.


Voertaal: Engels.

Dit evenement is gratis, maar reserveren wordt aanbevolen. 

Over de sprekers:

Naomi Firsht

Naomi Firsht is freelance journalist en columnist voor Spiked Magazine. Ze schrijft voor o.a. The Telegraph, The International Business Times en City AM. Ze is regelmatig te gast als commentator op Sky News en was tre zien op o.a. Good Morning Britain van ITV en BBC's Sunday Morning Live. Ze schrijft onder andere over feminisme, Frankrijk en vrijheid van meningsuiting. Naomi heeft ook enige tijd in Parijs gewoond en gewerkt en is co-auteur van The Parisians’Guide to Cafés, Bars and Restaurants.

(c) Sarah Mari

Yasmien Naciri

Yasmien Naciri (1991) is Belgische van Marokkaanse afkomst. Ze studeerde bedrijfsmanagement en meertalige professionele communicatie, en is ondernemer en marketeer. Yasmien heeft sinds 2016 een tweewekelijkse column in de Morgen. In 2018 werd na een klacht van Yasmien voor het eerst in België een anonieme twittertrol veroordeelt. Onlangs publiceerde ze Wij nemen het heft in handen (Uitgeverij Polis, 2018), een boek over de diverse samenleving en een kreet van een jonge generatie die zelf op zoek gaat naar oplossingen. Ze richtte de hulporganisatie Amana vzw op, die in België en in Marokko actief is, en de Antwerpse jeugdwerking Fleks, die jongeren stimuleert om te ondernemen.

Marloes van Noorloos

Marloes van Noorloos is universitair hoofddocent straf(proces)recht aan de Tilburg Law School, Tilburg University. In 2011 promoveerde ze aan de Universiteit Utrecht met het proefschrift Hate speech revisited. A comparative and historical perspective on hate speech law in the Netherlands and England & Wales (Intersentia). Haar huidige onderzoek richt zich veelal op de sociaal-politieke context achter de wet en de ideeën die daaraan ten grondslag liggen. Van januari tot maart 2016 was ze gastonderzoeker aan het Centre for Criminology, University of Oxford. Van Noorloos is ook actief op het gebied van mensenrechten; ze was voorzitter van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM).

Thomas Smolders

Toen Thomas Smolders (1992) studeerde communicatiewetenschappen in Gent. Hij is gepassioneerd door technologie, campagnes en journalistiek en schrijft hierover als techjournalist voor De Tijd en op Charlie Magazine. Daarnaast werkt hij voor 'digital product studio' In the Pocket. In 2016 trok hij naar Amerika om er een blik te werpen achter de schermen bij de presidentsverkiezingen, een jaar later deed hij hetzelfde in Frankrijk. In 2017 verscheen zijn eerste boek Achter onze schermen, dat dieper ingaat op de impact van technologie op onze samenleving.

Jacob Reynolds

Jacob Reynolds is partnerhips manager bij The Academy of Ideas. Eerder was Jacob consultant bij SHM, een strategiebureau. Hij studeerde filosofie aan St Cross College in Oxford en aan de Universiteit van Sheffield, en ontwikkelde daar een voorliefde voor politieke filosofie en in het bijzonder voor het oeuvre van Hannah Arendt. In Sheffield was hij samen met enkele vrienden initiator van The Sheffield Salon, gemodelleerd naar de Salons of Enlightenment Europe. Hij besteedt zijn vrije tijd aan het drinken van koffie en het bekvechten over filosofie.

Organisatie: deBuren en The Institute of Ideas.
Politiek & samenleving
Media

Dit evenement vond plaats op dinsdag 23 oktober 2018

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Reserveer je gratis ticket! dinsdag 23 oktober 2018 19:30 - 21:00