Waarom Belgen gelijk hebben en Nederlanders gelijk krijgen

Boekpresentatie met o.a. een inleiding door Joke van Leeuwen

Als Belg naar Nederland verhuizen, of als Nederlander naar België, is helemaal niet moeilijk...

... of tenminste: daar gaan we vaak vanuit, zonder er echt over na te denken. We zijn zo verwant, zo dichtbij en bekend, we delen zoveel gemeenschappelijks en spreken zelfs dezelfde taal… Maar dat valt tegen! Cultuursocioloog Mick Matthys – Belg in Nederland – interviewde voor zijn boek zestig ervaringsdeskundigen, dertig uit elk land. Hij bespreekt de clichés en vooroordelen die onze blik op elkaar vertroebelen. Wat klopt ervan en wat zit erachter?


We presenteren het boek met een programma vol boeiende Vlaamse en Nederlandse gastsprekers. Moderator van de avond is Selm Wenselaers, afkomstig uit Vlaanderen maar werkzaam als dramaturg en producer in Rotterdam.

 

Programma

  • Verwelkoming door moderator Selm Wenselaers
     
  • Inleiding door de gelauwerde auteur, illustrator en cabaretière Joke van Leeuwen. Van oorsprong Nederlandse, maar inmiddels al aardig ingeburgerd in Antwerpen. Of niet?

  • Korte toelichting op het boek door Mick Matthys.

  • Suzanna Pezo - performer/dansdocent en afkomstig uit voormalig Joegoslavië - vertelt over haar ervaringen als immigrant in achtereenvolgens Nederland en Vlaanderen.

  • Panelgesprek waarin Selm Wenselaers met enkele gasten in gesprek gaat over twee thema's die in het boek behandeld worden. Met Kevin de Coninck (Nederlandse Taalunie) spreekt Selm over taal. Groeien het Vlaams en het Nederlands uit elkaar? Hoe gaan we om met verengelsing? Hoe zit het de ontwikkeling van tussentaal? Vervolgens discussie over man/vrouwverhoudingen in Vlaanderen en Nederland met Marijke de Vries, Belgiëcorrespondent voor de Nederlandse krant Trouw, en Evelien Chiau, freelance schrijver/redacteur bij o.a. Charlie Magazine en projectmedewerker bij het Brusselse kenniscentrum voor gender en feminisme RoSa vzw. Zijn Vlaamse vrouwen geëmancipeerder omdat ze vaker voltijds werken? Of zijn Nederlandse vrouwen juist meer vrijgevochten omdat ze assertiever en mondiger zijn?

Aansluitend boekverkoop en ruim gelegenheid na te praten bij een door deBuren aangeboden drankje.


Gratis! Reserveren wordt aanbevolen | De Amsterdamse presentatie van dit boek vindt plaats op 25.09 in de Brakke Grond.

Over het boek

Zonder erover na te denken nemen we als vanzelfsprekend aan dat emigratie van Belgen en Nederlanders naar het buurland helemaal niet moeilijk is. We zijn zo verwant, zo dichtbij en bekend, we delen zoveel gemeenschappelijks en spreken zelfs dezelfde taal. Maar dat valt tegen!

 

Belg in Nederland Mick Matthys interviewt zestig ervaringsdeskundigen, dertig uit elk land, en bespreekt de clichés en vooroordelen die onze blik op elkaar vertroebelen. Wat klopt ervan en wat zit erachter? Zijn Belgen bijvoorbeeld echt heel bescheiden en Nederlanders heel zuinig? Verder betekent emigreren verwarring en aanpassing, maar ook trouw blijven aan jezelf en aan waar je vandaan komt. Kortom, het gaat over identiteit en alle bijbehorende persoonlijke dilemma's.

Organisatie: deBuren & Uitgeverij Amsterdam University Press.
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op donderdag 20 september 2018

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Volzet! donderdag 20 september 2018 20:00 - 21:30