Worstelen met God: Het boeddhisme

Gelovigen in gesprek over hun worstelingen

Wat biedt religie gelovigen, waar worstelen zij mee en waar vinden ze elkaar?

Een inleidende lezing over boeddhisme door hoogleraar Paul van der Velde (Radboud Universiteit Nijmegen). Reflecties door Marieke Reijalt (Goede Bijstand, Begijnhofkerkparochie Brussel en vzw Welzijnszorg), Khalid Benhaddou (El Fath moskee Gent) en Anya Topolski (Radboud Universiteit Nijmegen). Jonas Slaats (Kif Kif) modereert.

 

Live muziek door Dolma Renqingi en Kelsang Hula (Refugees for Refugees).


€5. Tickets: www.deroma.be.

Ik vind het zonde dat mensen die niet in een God geloven vaak meewarig doen over religie. Religie verdwijnt heus niet en lijkt hier zelfs opnieuw opgang te maken. Kunnen we dan niet beter open en nieuwsgierig met elkaar in gesprek gaan om te kijken wat ons bindt?

 

Ann Overbergh, programmator

 

 

Over de sprekers

Paul van der Velde

Paul van der Velde is hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij studeerde Sanskrit en promoveerde op de esthetica rond de god Krishna. Hij doceert o.a. hindoeïsme, boeddhisme en de religie en filosofie van Azië. Zijn meest recente boek is De Oude Boeddha in een Nieuwe Wereld (2015), waarin hij aantoont hoe het boeddhisme onze Westerse cultuur doordrenkt. Hij gelooft niet in een 'authentiek, oorspronkelijk' boeddhisme; zowel in het Westen als in Azië heeft het boeddhisme zich steeds aangepast aan de context waarin het gedijde. Ook is het boeddhisme niet vreedzamer dan pakweg het christendom of de islam. Het gaat telkens om universele religieuze systemen die de aanhangers heil en redding beloven, hoezeer de interpretatie van heil en redding ook uit elkaar kan lopen.

Khalid Benhaddou

Khalid Benhaddou is hoofdimam van de El Fath moskee in Gent, voorzitter van het platform Vlaamse imams, coördinator van het netwerk Islamexperten en auteur van het boek Is dit nu de islam? (2016). In dat boek plaatst hij de Koran in zijn historische context en reikt hij handvaten aan om jongeren te begeleiden in hun ontdekking van de Islam. Hij zet zich in tegen polarisering en roept op tot samenwerking over religieuze en sociale grenzen heen. De Islam is voor hem een onderdeel van zijn leven, een bron van fascinatie en een na te streven voorbeeld. In 2017 werd hem de Prijs van de Liga van Mensenrechten toegekend.

Anya Topolski

Anya Topolski is assistent professor in de Politieke Filosofie en Politieke Theorie aan de Radboud universiteit Nijmegen. Zij is geboren in Canada maar heeft haar roots in Polen. Waar haar grootouders en ouders uit schrik voor racisme hun religieuze identiteit stil hielden beleeft zij haar identiteit als progressief-joodse voluit. In haar columns spreekt Anya zich uit tegen verschillende vormen van onderdrukking en behandelt ze onderwerpen als racisme, Judaïsme, islamofobie, Europese identiteit, diversiteit, Israël-Palestina en feminisme. Ze is oprichtster van de Joodse organisatie Een Andere Joodse Stem (www.eajs.be).

Over de muziek

 

Meer info over Refugees for Refugees.

Dolma Renqingi & Kelsang Hula © Dieter Tielemans
Organisatie: deBuren en De Roma.
Worstelen met God
Politiek & samenleving
Filosofie & religie

donderdag 13 september 2018

20:00 - 22:00

De Roma, Turnhoutsebaan 286, Borgerhout

Vertel het verder:
Koop je ticket! donderdag 13 september 2018 20:00 - 22:00