Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Debat | Tien jaar na de crisis

Met: minister Johan Van Overtveldt, Coen Teulings, Hans Bevers & Frank Vanaerschot
(c) Pingnews

Tien jaar geleden bezweek Lehman Brothers onder een gigantische schuldenlast. Daarmee begon een financiële crisis die onze hele economie op haar grondvesten deed trillen.

 

  • Hebben politici, toezichthouders en banken genoeg gedaan om een nieuwe crisis te voorkomen?
  • Welke middelen staan ons ter beschikking om in opstand te komen tegen excessen in de financiële sector?
  • Wat zijn anno 2018 de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van een nieuwe crisis?

 

Over deze en andere vragen gaan Hans Bevers (hoofdeconoom bank Degroof Petercam), Coen Teulings (Universiteit Utrecht, Cambridge University), Johan Van Overtveldt (Belgisch federaal minister van Financiën) en Frank Vanaerschot (inhoudelijk coördinator van FairFin) in debat onder leiding van Piet Depuydt (De Tijd). Meer over de sprekers onderaan deze pagina.


Hans Bevers, Coen Teulings en Johan Van Overtveldt publiceerden allen onlangs een boek over de crisis en haar gevolgen. In Achteraf is het makkelijk (uitgeverij Polis) kijkt Hans Bevers terug op de crisis en beschrijft hij hoe we ons kunnen wapenen tegen een 'onvermijdelijke nieuwe schok'. Coen Teulings maakt in zijn nieuwe boek Over de dijken (uitgeverij Prometheus) een kritische analyse van ontstaan en aanpak van de crisis. Hij fileert het gevoerde bezuinigingsbeleid en pleit ervoor dat Nederland in deze nieuwe, risicovolle wereld wat meer over de eigen dijken kijkt. In zijn boek Sisyphus achterna: hoe het failliet van Lehman onze wereld blijft veranderen (Uitgeverij Polis) pleit Johan Van Overtveldt ervoor om niet te dromen van een wereld zonder financiële markten, banken of risico’s. Hij beschrijft hoe we door een moedig financieel beleid voor de storm uit kunnen varen. Frank Vanaerschot keek kritisch naar de crisis van 10 jaar terug en vertaalde deze diepgaande blik in een reeks webisodes onder de titel 10 jaar bankencrisis - alles komt terug.

 

In samenwerking met FairFin.


Dit evenement is gratis, maar reserveren wordt aangeraden. 

Over de sprekers

Hans Bevers

Hans Bevers (1982) studeerde Economie aan de Universiteit van Antwerpen, specialisatie Statistiek. Sinds januari 2016 is hij Chief economist bij Bank Degroof Petercam. In deze functie is hij verantwoordelijk voor de uitwerking van het algemeen macro-economische scenario alsook voor de analyse van de economische thema’s. Voordien was hij bij Petercam sinds 2011 verantwoordelijk voor de economische analyse van de groeimarkten. Eerder werkte hij als econoom bij het Vlaams Economisch Verbond en bij KBC.

Coen Teulings

Coen Teulings (1958) is sinds januari 2018 Universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht, leerstoel Economics, Institutions and Society. Eerder was hij hoogleraar Economie aan de Universiteiten van Cambridge en Amsterdam, directeur van het Centraal Planbureau, directeur van het Tinbergen Instituut en kroonlid van de SER. Teulings is columnist voor het Financieele Dagblad (FD). In september 2018 verscheen zijn nieuwe boek Over de dijken. Tien jaar na het uitbreken van de financiële crisis. In dat boek maakt hij een kritische analyse van ontstaan en aanpak van de crisis en pleit hij ervoor dat Nederland in deze nieuwe, risicovolle wereld wat meer over de eigen dijken moet kijken.

Johan Van Overtveldt

Johan Van Overtveldt (1955) is sinds 2014 Belgisch federaal minister van Financiën. Hij is doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen. Voordat Van Overtveldt de politiek in ging was hij onder meer hoofdredacteur van de weekbladen Trends en Knack en directeur van werkgeversvereniging VKW. Sinds 2012 doceert hij deeltijds macro-economie aan de Universiteit Hasselt. In september 2018 verscheen zijn nieuwe boek Sisyphus achterna – hoe het failliet van Lehman de wereld blijft veranderen (Uitgeverij Polis). Daarin pleit hij ervoor om niet te dromen van een wereld zonder financiële markten, banken of risico’s. Hij beschrijft hoe we door een moedig financieel beleid voor de storm uit kunnen varen.

Frank Vanaerschot

Frank Vanaerschot is politiek wetenschapper en werkt sinds 2010 bij FairFin. Hij doet onderzoek en campagnes rond de maatschappelijke impact van banken en stond mee aan de wieg van het platform « Belfius is van ons ». FairFin is een socio-culturele organisatie die sinds 35 jaar mensen aanzet om geld in te zetten als middel voor maatschappelijke verandering. FairFin is een kritische stem in het debat over ons economisch stelsel en een incubator voor een alternatief en fair financieel systeem. 

Piet Depuydt (moderator)

Piet Depuydt is een gereputeerd financieel-economisch journalist. Hij was hoofdredacteur van Trends, richtte het magazine Bizz op en schreef enkele spraakmakende boeken. Na een tussenstop bij de Nederlandse kwaliteitskrant NRC Handelsblad is hij vandaag redacteur bij De Tijd. Piet Depuydt studeerde politieke wetenschappen in Gent en bedrijfseconomie in Leuven. Hij is bestuurslid bij het Fonds Pascal Decroos voor onderzoeksjournalistiek.

Organisatie: deBuren en FairFin.
It's the economy stupid!
Economie

Dit evenement vond plaats op donderdag 4 oktober 2018

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Reserveer je gratis ticket! donderdag 4 oktober 2018 19:30 - 21:00