Schrijvende ambassadeurs | getuigen van een kantelpunt

Diplomaten Johan Swinnen en Jan Edward Craanen in gesprek met Friedl' Lesage

Hoe wordt een samenleving een broedplaats van geweld? En hoe gaat een land om met zijn belast verleden? Oud-ambassadeurs Jan Edward Craanen en Johan Swinnen gaan met elkaar hierover in gesprek met Friedl' Lesage (VRT).

Jan Edward Craanen was Nederlands ambassadeur in Argentinië, toen in Nederland de discussie losbarstte over het verleden van Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima. Johan Swinnen was Belgisch ambassadeur in Rwanda, toen daar de burgeroorlog uitbrak. Beiden schreven een boek over hun ervaringen: Ooit hadden we een vaderland (2017) en Rwanda, mijn verhaal (2016). Zowel de romans als de persoonlijke ervaringen van de oud-ambassadeurs komen tijdens het gesprek aan bod. 


Dit evenement is gratis, maar reserveren wordt aanbevolen.

Meer over boeken en sprekers

De dag waarop Jorge Zorreguieta in Nederland voor grote beroering zorgde, nam het ambassadeurschap van Jan Edward Craanen in Buenos Aires een radicale wending. De periode van de Argentijnse Vuile Oorlog raakte ineens weer volop in Nederlandse belangstelling. Craanen volgde die discussie met gemengde gevoelens. Klopte het beeld wel dat in Nederland werd geschetst? Zijn twijfel gold niet voor de misdaden van de militairen. Maar wat ging er aan de staatsterreur vooraf? Craanens verhaal over de opkomst van populisme en terrorisme corrigeert niet alleen het in ons land wijdverbreide beeld over Argentinië, maar raakt ook aan de grote thema's in de wereld.

In het voorjaar van 1994 loopt het gruwelijk mis in Rwanda. Belgisch ambassadeur Johan Swinnen is een van de laatste blanken die Kigali in allerijl verlaat. Tweeëntwintig jaar later probeert Johan Swinnen te begrijpen hoe de genocide heeft kunnen gebeuren. Met detail en nuance beschrijft hij de hoofdrolspelers, de omstandigheden en de manier waarop de geschiedenis voor zijn ogen ontspoorde. Zo groeit Rwanda, mijn verhaal uit tot een boek over de rol die wij, Europeanen, willen en kunnen spelen in Afrika.

Over de sprekers

(c) Koen Broos

Johan Swinnen

Johan Swinnen (1946) bekleedde diverse diplomatieke posten over de hele wereld, onder andere in Spanje, Nederland en Congo. Van augustus 1990 tot april 1994 was hij Belgisch ambassadeur in Kigali, Rwanda. Sinds 2011 is hij met pensioen.

(c) Ruud Pos

Jan Edward Craanen

Jan Edward Craanen was Nederlands ambassadeur in Buenos Aires van 1998 tot 2002. In die tijd had hij regelmatig contact met Wim Kok en de familie Zorreguieta over de op handen zijnde verloving van kroonprins Willem-Alexander en Máxima. Eerder publiceerde hij stukken over Argentinië in De Gids. Ooit hadden we een vaderland (2017) is zijn eerste boek.

(c) VRT

Friedl' Lesage

Friedl' Lesage is journaliste bij Radio 1 en bekend van haar diepgravende interviews voor o.a. de programma's Touché (elke zondag te beluisteren van 11 tot 13u) en Het beste moet nog komen (2005-2007). Van 2008 tot 2012 presenteerde ze het boekenprogramma Friedl', een leven in boeken.

Organisatie: deBuren en de Nederlandse ambassade
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op woensdag 3 oktober 2018

De Nederlandse ambassade, Kortenberglaan 4-10, Brussel

Vertel het verder:
Reserveer je gratis ticket! woensdag 3 oktober 2018 20:00 - 21:30