Diamanda Dramm

Avant-garde met attitude, viool en vocals

Diamanda La Berge Dramm staat voor avant-garde met attitude. Als dochter van de Amerikaanse componist David Dramm en de Nederlandse componiste Anne La Berge kreeg ze klassieke en improvisatiemuziek met de paplepel binnen. Ze studeerde in Boston, Amsterdam en Den Haag en ontving o.a. de John Cage Award voor haar bijdrage aan de nieuwe muziek.

Diamanda Dramm werkte met Alvin Lucier, John Cale en vele anderen, en ligt mee aan de basis van Splendor: een collectief van muzikanten en componisten die een oud badhuis in Amsterdam ombouwden tot een cultureel walhalla. Dit lunchconcert is de try-out voor haar deelname als allereerste soloviolist aan Dutch Classical Talent, dé wedstrijd voor de grootste talenten, markantste persoonlijkheden en opvallendste avonturiers van de jongste generatie musici in Nederland. Haar spel kenmerkt zich door de ongewone hulpmiddelen die ze inzet, zoals een orgelpedaal, basdrums, haar eigen lichaam en uiteraard haar stem.  

 

Space is the Place

 

Toen ze vier was was Diamanda's eerste viool haar liefste speelgoed. In Violin Spaces onderzoekt ze opnieuw de mogelijkheden van het instrument, waarbij ze de klank met zorg openvouwt en terug in elkaar zet. Garth Knox, voormalig altviolist van het legendarische Arditti Quartet, schreef een reeks fascinerende composities speciaal voor haar. Alle facetten van de viool zijn erin te horen. Een aantal van die Spaces, waar ze samen zes jaar aan werkten, brengt ze in intieme setting bij ons. Het concert gaat een grotere tournee komend najaar vooraf. De Spaces verleiden speler én luisteraar om met nieuwe oren te luisteren!

 

De Spaces verleiden speler én luisteraar om met nieuwe oren te luisteren!

Speels en fris
 

Daarnaast brengt ze werk van andere artiesten uit dezelfde traditie (o.a. Heinrich Ignaz Franz Bibier en Eugène Ysaÿe), en tot slot een aantal stukken uit Onur Türkmen'Songs from a Circle voor viool en stem. Deze Turkse componist staat bekend om zijn innovatieve gebruik van de maqam, de traditionele Turkse toonladder. Ook deze Songs werden speciaal voor Dramm geschreven. Ze zijn gebaseerd op zes gedichten, drie duo's die telkens de pen van een oosterse en een westerse dichter combineren. Diamanda: "Aan de hand van de teksten ga ik door een soort ritueel. Ik maak iets door, ben aan het einde anders dan toen ik begon, en het publiek is daar getuige van. Dat is een kwetsbaar proces maar ik vertrouw erop dat het stuk en ik elkaar zullen dragen." 

"Ik ga door een soort ritueel en het publiek is getuige."

Ticketprijzen (inclusief soep met brood):

  • €8,-    Basisprijs voorverkoop 
  • €6,-    Reductie voorverkoop (-26/65+/ werkzoekenden)
  • €10,-  Basisprijs aan de deur
  • €8,-    Reductie aan de deur (-26/65+/ werkzoekenden)
Organisatie: deBuren. Catering: Choosy.
deBuren hebben Oren
Muziek & live podcast

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder:
Koop je ticket! vrijdag 20 april 2018 12:30 - 13:30