MO*talks: Méér mensen, méér stedelingen, minder boeren

Wie voedt ons in 2050?
Andrea Moroni (CC BY-NC-ND 2.0)

De gemiddelde leeftijd van de boer wereldwijd - ze zijn nog met 500 miljoen - is 60 jaar. Door de lage prijzen worstelen veel boeren met de wanhoop en de uitzichtloosheid. Boeren zijn wereldwijd werkende armen. Vaak hebben zij honger.

 

Is er nog een manier om voedselproductie voor straks 10 miljard mensen uit de greep van de tien grote voedselbedrijven te houden? Wie investeert in welke landbouw, en wat is er nodig om van kleine boeren opnieuw echte en welvarende voedselproducenten te maken? Of is de groene revolutie met haar grootschaligheid, chemische input en technologische ingrepen de toekomst? 

 

Wat is er nodig om lokale voedselstrategieën voor steden uit te werken en leefbaar te maken voor boer én burger?

 

Marjolein Visser: Wetenschappelijke landbouw is niet tegengesteld aan familiale landbouw 
Marjolein Visser studeerde af als landbouwingenieur aan de Universiteit van Gent in 1991. Na lange woon- en werkperioden in Zuid-Tunesië en Ierland doceert ze sinds 2006 aan de ULB in Brussel landbouwsystemen, agroecologie en plantenveredeling.

 

Tom Troonbeeckx: Voedsel is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van boer, burger en bedrijf
Tom Troonbeeckx runt een CSA-boerderij (Community Supported Agriculture) in Leuven: het Open Veld. Hij teelt kleinfruit, groenten, graan en aardappelen die via zelfoogst bij de klanten terecht komen. Zo voorziet hij zijn klanten het hele jaar rond van verse, lokaal geteelde groenten. Daarnaast houdt hij koeien.

 

Tessa Avermaete: Een duurzaam voedselsysteem begint met een gezonde dialoog
Tessa Avermaete studeerde bio-ingenieur aan de KU Leuven en doctoreerde aan de UGent. Ze werkt als projectmanager aan de divisie bio-economie van de KU Leuven. Ze is coauteur van het boek ‘Wat met ons Voedsel?’, uitgegeven bij Lannoo Campus (2017) en schrijft mee aan de voedselstrategie voor de Stad Leuven. Ze hecht veel belang aan de dialoog met het brede publiek, inclusief de jongsten in onze samenleving.

 

De drie inleiders gaan daarna in gesprek met elkaar over hun inleidingen, maar ook over inhoudelijke kernpunten van het lentenummer van MO*magazine dat een week eerder verschijnt. 

 

Moderator is MO*journaliste Tine Hens.

Mo*talks is een organisatie van MO* in samenwerking met deBuren
MO*talks
Politiek & samenleving
Economie

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder:
Tickets reserveren via MO* woensdag 14 maart 2018 19:30 - 21:15