Ademruimte in Amsterdam | Debat VoxPop II

Amsterdams en Brussel gelijktijdig in debat over luchtvervuiling
© Thomas Hawk

deBuren en Pakhuis de Zwijger organiseren een tweede editie van VoxPop tijdens het festival WeMakeThe.City. Deze keer staat het thema luchtkwaliteit centraal, een hoogst actueel en fel bediscussieerd onderwerp in zowel Brussel als Amsterdam. Hoe gaan beide steden hiermee om en wat kunnen we van elkaar opsteken? 

 

Pakhuis de Zwijger en Vlaams-Nederlands huis deBuren presenteren: een avond over luchtkwaliteit. Fijnstof is in zowel Nederlandse als Belgische steden een probleem. De negatieve invloed op onze gezondheid wordt steeds meer erkend, maar de vervuiling terugdringen lukt nog niet goed genoeg. In dit programma gaan Amsterdam en Brussel met elkaar in gesprek over de luchtzaken die in beide steden spelen. Hoe zorgen we ervoor dat onze steden gezond en leefbaar blijven? Wat kunnen burgerinitiatieven, beleidsmakers en wetenschappers in beide steden van elkaar opsteken? We gaan op zoek naar ademruimte voor onze burgers.

Luchtverontreiniging is één van de meest onderschatte oorzaken voor vervroegd overlijden. Vooral fietsers in de stad lopen een verhoogd risico – en dat is nu net wat we allemaal massaal doen. Wist je trouwens dat 25 procent van de luchtverontreiniging op fietspaden afkomstig is van scooters? Hoe houden we de groeiende stad Amsterdam schoon, gezond en leefbaar? Zijn de plannen van de gemeenteraad ambitieus genoeg om luchtverontreiniging tegen te gaan? Hoe moeten we het verkeer en vervoer in de stad aanpakken?

  • We openen het gesprek met Joost Wesseling (onderzoeker Luchtkwaliteit RIVM) en Alex Burdorf (hoogleraar Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus Universiteit) een stand van zaken: wat is de huidige luchtkwaliteit van Amsterdam en wat is het effect van luchtverontreiniging op onze gezondheid?

  • Vervolgens bekijken we het beleid van de gemeente Amsterdam met Harry van Bergen (senior beleidsadviseur Luchtkwaliteit Amsterdam) Wat is er al gebeurd en welke uitdagingen liggen nog open voor de nieuwe gemeenteraad?

  • Daarna praten we met Anne Knol (Milieudefensie) en Zeeger Ernsting (Gemeenteraad Amsterdam, GroenLinks) over wat er nog moet gebeuren in Amsterdam. Zijn de plannen van het nieuwe coalitieakkoord ingrijpend genoeg?

  • Afsluitend een live gesprek met de stad Brussel, waar ook het gesprek over luchtkwaliteit is geagendeerd. We maken de vergelijking tussen beide steden en wisselen ervaring en kennis uit.
Organisatie: deBuren en Pakhuis de Zwijger.
VoxPop
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op donderdag 21 juni 2018

Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam

Vertel het verder:
Reserveer hier voor VoxPop Amsterdam donderdag 21 juni 2018 20:00 - 22:00