Worstelen met God: De islam

Gelovigen in gesprek over hun worstelingen

deBuren onderzoekt religie in zijn vele vormen in de 21e eeuw. Gelovigen uit verschillende religies gaan in gesprek over hun worstelingen met God.

Voor wie nog geloofde dat secularisering religie stukje bij beetje zou verdringen zijn het boeiende tijden. Steeds meer mensen gaan op zoek naar verdieping en stellen scherp op hun culturele en spirituele identiteit. Niet makkelijk, in een tijd waarin een seculiere meerderheid religie met argwaan bekijkt. Wat biedt religie gelovigen, wat kan het maatschappelijk betekenen? Waarmee worstelen gelovigen, waar vinden mensen uit verschillende geloofsovertuigingen elkaar rond gedeelde vraagstukken? Gelovigen, vertegenwoordigers en experten uit het christendom, de islam, het jodendom en het boeddhisme gaan in gesprek.

 

Op deze tweede editie rond de islam opent imam Khalid Benhaddou de avond. Wat is zijn worsteling en hoe gaat hij ermee om? Hij deelt het met ons en gaat in gesprek met bevrijdingstheologe Janneke Stegeman, politiek filosofe Anya Topolski en Paul van der Velde (auteur van het boek De oude Boeddha in een Nieuwe Wereld). Nadia Dala leidt het gesprek en Yousra Benfquih brengt slam poetry over haar geloof.

 

Ramadan moubarak!

 

Aansluitend op het gesprek voorzien we een gratis iftar voor alle aanwezigen.

Meer weten over deze sprekers?

 

Khalid Benhaddou in Touché (Radio 1) over wat hem raakt. 

 

"Alles moet anders": Janneke Stegeman in Trouw over theologie en wit privilege.

 

"All I want for Christmas zijn meer echte christenen": Anya Topolski in Mo* over identiteit en uitsluiting.

 

Portret van Paul van der Velde (Radboud Universiteit, Nijmegen).

 

Yousra Benfquih schrijft columns voor o.a. Knack, De Morgen, De Standaard en Charliemag. Regelmatig - maar niet uitsluitend - schrijft ze over persoonlijke ervaringen met islamofobie, zoals hier en hier

Khalid Benhaddou

Khalid Benhaddou is hoofdimam van de El Fath moskee in Gent, voorzitter van het platform Vlaamse imams, coördinator van het netwerk Islamexperten en auteur van het boek ‘Is dit nu de islam?’ (2016). In dat boek plaatst hij de Koran in zijn historische context en reikt hij handvaten aan om jongeren te begeleiden in hun ontdekking van de Islam. Hij zet zich in tegen polarisering en roept op tot samenwerking over religieuze en sociale grenzen heen. De Islam is voor hem een onderdeel van zijn leven, een bron van fascinatie en een na te streven voorbeeld. In 2017 werd hem de Prijs van de Liga van Mensenrechten toegekend.

Janneke Stegeman

Janneke Stegeman (Woudenberg, 1980) is publiek theologe. Van juni 2016 tot september 2017 was ze Nederlands Theoloog des Vaderlands. Ze promoveerde over de rol van conflict in de ontwikkeling van religieuze traditie (VU). Ze interesseert zich voor bevrijdingstheologie, postkoloniale theologie en Indecent Theology, dat machtsmisbruik en uitsluiting o.b.v. lichamelijke en seksuele eigenschappen onderzoekt. In 2017 verscheen ‘Heb Je Hem Weer, 24 preken voor sceptici en andere gelovigen’, over de verrassende hoeken en gaten in de Bijbel. In 2017 verscheen ‘Alles Moet Anders. Bevrijdingstheologie voor Witte Nederlanders.’

Anya Topolski

Anya Topolski is assistent professor in de Politieke Filosofie en Politieke Theorie aan de Radboud universiteit Nijmegen. Zij is geboren in Canada maar heeft haar roots in Polen. Waar haar grootouders en ouders uit schrik voor racisme hun religieuze identiteit stil hielden beleeft zij haar identiteit als progressief-joodse voluit. In haar columns spreekt Anya zich uit tegen verschillende vormen van onderdrukking en behandelt ze onderwerpen als racisme, Judaïsme, islamofobie, Europese identiteit, diversiteit, Israël-Palestina en feminisme. Ze is oprichtster van de Joodse organisatie Een Andere Joodse Stem (www.eajs.be).

Paul van der Velde

Paul van der Velde is hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij studeerde Sanskrit en promoveerde op de esthetica rond de god Krishna. Hij doceert o.a. Hindoeïsme, Boeddhisme en de religie en filosofie van Azië. Zijn meest recente boek is "De Oude Boeddha in een Nieuwe Wereld" (2015), waarin hij aantoont hoe het boeddhisme onze Westerse cultuur doordrenkt. Hij gelooft niet in een “authentiek, oorspronkelijk” Boeddhisme; zowel in het Westen als in Azië heeft het Boeddhisme zich steeds aangepast aan de context waarin het gedijde. Ook is het Boeddhisme niet vreedzamer dan pakweg het Christendom of de Islam. Het gaat telkens om universele religieuze systemen die de aanhangers heil en redding beloven, hoezeer de interpretatie van "heil en redding" ook uit elkaar kan lopen.

Yousra Benfquih

 

Yousra Benfquih (1988) is mensenrechtenjuriste en werkt bij de vakgroep Recht & Ontwikkeling van de UA aan een doctoraat over diversiteit in het onderwijs. Ze volgt Literair Schrijven aan de Academie van Borgerhout en ging in 2017 met deBuren mee op schrijfresidentie naar Parijs. Ze won de txt-on-stage wedstrijd Naft voor Woord 2017 en schrijft columns voor o.a. De Standaard, De Morgen, Knack en Charliemag. Dansend tussen zwaarte en lichtheid raakt ze aan thema’s van racisme tot worteltaart. Ze schuwt, de woorden van Chimamanda Adichie indachtig, slechts één ding: ‘the single story’.

Nadia Dala

Nadia Dala is licentiate in de Oosterse Filologie en Geschiedenis. Ze studeerde onder meer in Tunesië en Egypte. In België werkte ze als journaliste voor De Morgen en De Standaard. Vervolgens ging ze aan de slag bij de VRT, waar ze ook programma’s presenteerde en het diversiteitbeleid opstartte. Ze was o.m. gastdocente International Reporting aan Georgetown University SCS en in Washington DC. Nu doceert ze journalistiek aan Thomas More en werkt ze als freelance journaliste en auteur. Nadia Dala modereert Worstelen met God in De Roma op 18 april en 28 mei.

Organisatie: deBuren en De Roma.
Worstelen met God
Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op maandag 28 mei 2018

De Roma, Turnhoutsebaan 286, Borgerhout

Dit event maakt deel uit van het thema:

Worstelen met God

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Tickets €5,- inclusief iftar! Reserveren op www.deroma.be maandag 28 mei 2018 20:00 - 22:00