Rekenen met God

Over de vragen die religie én wetenschap zich stellen

Exacte wetenschappers laten hun licht schijnen over de diepste spirituele vragen die de mens zich stelt.

 

Is er een maker, is er zin, is er een plan, is er leven na(ast) het ondermaanse? Vallen er in de natuurwetenschappen antwoorden te vinden? Of getuigt de ingenieuze werking der dingen op het kleinste atomair niveau tot en met het onbevattelijke idee van multiversa van een Grote Klokkenmaker?

Met sterrenkundige Katrien Kolenberg (KU Leuven en UAntwerpen), theoretisch fysicus Juan Diaz Dorronsoro (KU Leuven) en Gerrit Glas (hoogleraar filosofie van de neurowetenschappen, VU Amsterdam). Gemodereerd door Lisbeth Imbo.

Sterren en trillingen 
 

Prof. Dr. Katrien Kolenberg sprak vorig jaar nog op het MAfestival in Brugge over haar fascinerend onderzoek naar de muziek - of de klank, vertaald als de inwendige trillingen - van sterren, en wat die ons leert over hun eigenschappen. Kolenberg ziet vele verbanden tussen kunst en wetenschap, waaronder onder meer het belang van verbeeldingskracht. Of dat verband voor haar uitbreidbaar is naar geloof en religie horen we op 24 mei.

Een scheppende kracht

 

Juan Diaz Dorronsoro doctoreert als theoretisch fysicus aan de KU Leuven. Als gelovige wetenschapper geeft hij regelmatig lezingen waarin hij speculeert over God als achterliggende oorzaak die de indrukwekkende wetten van de fysica doet gelden. Hij bevraagt vanuit een kritisch, wetenschappelijk-filosofisch perspectief de wijdverspreide aanname dat de wetenschap God heeft vervangen. 

Filosofie op celniveau

 

Filosoof en psychiater Gerrit Glas (VU) onderwijst filosofie van de neurowetenschappen. Hij wil onderzoekers die zich op celniveau met wetenschap bezig houden op filosofische wijze naar hun vak leren kijken. Zelf is hij gespecialiseerd in angststoornissen. Hij waarschuwt voor de opmars van een psychiatrie die enkel symptomen behandelt, zonder aandacht voor wat ons met onze fundamentele kwetsbaarheid confronteert.

Organisatie: deBuren, Dienst Cultuur KU Leuven en STUK.

Juan Diaz Dorronsoro

Juan Diaz Dorronsoro is doctorandus in de theoretische fysica aan de KU Leuven. Voor zijn doctoraat bestudeert hij de wiskundige consistentie en observationele verifieerbaarheid van het multiversum op basis van de snaartheorie. Als gelovige wetenschapper geeft hij regelmatig voordrachten over de relatie tussen geloof en wetenschap.

 

Katrien Kolenberg

 

Prof. Dr. Katrien Kolenberg is coördinator van STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) aan de KU Leuven. Zij is gespecialiseerd in de geluiden – eigenlijk vibraties – van sterren en wat die vertellen over hun innerlijke structuur. Ze is ook 20% hoofddocent Astrofysica aan de UA en Associate Research Fellow bij de KU Leuven en Harvard University.

 

Gerrit Glas (c) Corbino

Gerrit Glas

Filosoof en psychiater Gerrit Glas is Nederlands eerste hoogleraar filosofie van de neurowetenschappen. Hij pleit voor een geneeskunde die zich niet beperkt tot het brein maar oog heeft voor existentiële vragen, voor religie en voor de ziel.

Lisbeth Imbo

Lisbeth Imbo werkte ruim tien jaar bij de VRT en daarna bij De Persgroep, o.a. als hoofdredacteur van De Morgen. Zij werkt momenteel als zelfstandig auteur, interviewer en moderator. Religie is één van de belangrijke thema's waarrond zij werkt. Onlangs publiceerde ze Mag God nog? (Borgerhoff & Lamberigts), waarin ze over religie praat met Paul Cliteur, Khalid Benhaddou en Rik Torfs.

Worstelen met God
Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op donderdag 24 mei 2018

STUK Auditorium, Naamsestraat 96, Leuven

Dit event maakt deel uit van het thema:

Worstelen met God

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Gratis, reserveren op stuk.be donderdag 24 mei 2018 20:00 - 22:00