Het constitutionele recht anno 2018: Verenigde Staten

Amerika, het land van de Europese Pilgrim Fathers. Hoe zit het met de Amerikaanse constitutie?
Sven ’t Jolle, Global Empowerment 2002. Coll BPS22 Provincie Henegouwen. Tentoonstelling Superdemocratie, de Senaat, 1-31/10/2017. © Jan Kempenaers.

Amerika is het land van de Europese Pilgrim Fathers.

 

De Nederlandse strijd tegen de Spanjaarden heeft de Amerikaanse constitutie beïnvloed. Tegelijkertijd diende de Amerikaanse constitutie, die ontsproten is aan de discussie tussen federalisten en antifederalisten, tot lichtend voorbeeld voor Franse revolutionairen.

 

Nu vertroebelt de houding van Trump en de druk op de NAVO de relatie tussen Europa en Amerika.

 

Sprekers: Andreas Kinneging, Markha Valenta en Toon Moonen. Moderator: Marco in 't Veld. Inleiding: Noortje De Corte.

Lees alvast de introtekst van Marco in ´t Veld!

 

De wortels van Europa is een debatreeks over het constitutionele recht anno 2018.

 

De Belgische grondwet van 1831 werkte inspirerend voor tal van landen. In 2018 is het 170 jaar geleden dat de gewijzigde Nederlandse grondwet van 1848 van kracht werd. In het revolutionaire Europa van die tijd betekende dit een fluwelen omwenteling: Koning Willem II leverde op advies van Thorbecke vrijwillig een deel van zijn macht in. Van de achttien nieuwe artikelen waren er overigens tien letterlijk bij de zuiderburen geleend. Als het over grondwetten gaat, hebben we vanuit de Lage Landen historisch gezien dus recht van spreken in Europa.

 

Met een Europese grondwet loopt het evenwel lastig. In Frankrijk en Nederland wezen referenda in 2005 zulk een constitutie af. En inmiddels zijn we op weg naar een Brexit.

 

Hebben we nog een helder overzicht over de staat van ons continent? Moeten we een verlangende blik over de Oceaan heen werpen? In deze reeks bekijken we vier keer hoe het met het constitutionele recht anno 2018 is gesteld.

 

DO 15 maart – Het constitutionele recht anno 2018: Nederland

DO 29 maart – Het constitutionele recht anno 2018: Frankrijk

DO 26 april – Het constitutionele recht anno 2018: Verenigd Koninkrijk

DO 17 mei – Het constitutionele recht anno 2018: Verenigde Staten

Andreas Kinneging

Andreas Kinneging is hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden.  Hij is auteur van Geografie van goed en kwaad (2005) en laat zich graag inspireren door klassieke auteurs. Ook hun invloed op achttiende-eeuwse denkers als Tocqueville, Constant, Montesquieu en Burke is onderdeel van zijn onderzoek. Momenteel werkt hij aan een boek over de Amerikaanse Federalist Papers. Wat kunnen we tegenwoordig leren van de oude discussies over de Amerikaanse constitutie?

Markha Valenta

Markha Valenta is universitair docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daar houdt ze zich bezig met de relatie tussen politiek, democratie en vragen over religie, ras en burgerschap. Hoe worden waardigheid, veiligheid, rechten en welzijn verdeeld? In dat onderzoek spelen de Verenigde Staten, India en Nederland een hoofdrol. Verder doceert ze diverse vakken in de opleiding Amerikanistiek.

Toon Moonen

Toon Moonen is professor constitutioneel recht aan de Universiteit Gent. Hij promoveerde op Het Grondwettelijk Hof en de interpretatie van de grondwet: een perspectief op argumenten en legitimiteit. Ook na die dissertatie heeft hij zich intensief bezig gehouden met het Belgische constitutionele recht en de verhouding daarvan tot het Europese recht. Daarnaast heeft hij in Amerika gestudeerd en is hij goed op de hoogte van het Amerikaanse federale systeem.

Marco in 't Veld

Marco in ’t Veld studeerde rechten en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveert aan de Vrije Universiteit Brussel. Zijn onderzoek richt zich op het handelsrecht in het Amsterdam en Lyon van de achttiende eeuw. Daarnaast denkt hij graag na over politiek-filosofische thema’s en de invloed daarvan op het recht en politiek.

Noortje De Corte

Noortje De Corte zit in haar eerste jaar rechten aan de VUB. Wanneer ze niet aan het studeren is houdt ze zich het allerliefst bezig met muziek. Ze speelt klarinet en piano en doceert ook beide instrumenten aan verschillende muziekateliers. Haar resterende vrije tijd steekt ze in het organiseren van een klein festival in Brussel, reizen en vrijwilligerswerk. Zo weet ze haar liefde voor anderen, muziek en Brussel te combineren. Noortje zal de avond kort inleiden.

Organisatie: deBuren en VUB (De Debatten)

 

Ticketprijzen (inclusief drankje nadien):

  • €5,-    Basisprijs voorverkoop 
  • €3,-    Reductie voorverkoop (-26/65+/ werkzoekenden)
  • €7,-    Basisprijs aan de deur
  • €5,-    Reductie aan de deur (-26/65+/ werkzoekenden)
  • Studenten gratis (mail hiervoor naar roos@deburen.eu)
De wortels van Europa
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op donderdag 17 mei 2018

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Uitverkocht! donderdag 17 mei 2018 19:30 - 21:00