Het Rode Oor 2018

Met Katrijn Van Bouwel, Isil Vos, Benny Ceuppens, José Kuijpers, Tijs Huys en Cast Glass
© Simon Noh

In tijden van preutsheid en porno gaan we op zoek naar een helende middenweg. deBuren en Stichting Nieuwe Helden (Lucas De Man) zoeken de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren.

Kom luisteren naar de mooiste inzendingen

 

In januari verstuurden we een oproep in Nederland en Vlaanderen om mee te doen aan de schrijfwedstrijd Het Rode Oor. Uit de 246 inzendingen selecteert een jury de 8 beste erotische verhalen die op 28 maart in De Nieuwe Liefde in Amsterdam en Beursschouwburg in Brussel worden voorgedragen door de mooiste stemmen uit de Lage Landen. Aan het einde van de avond kiest het publiek in beide steden samen de winnaar van Het Rode Oor 2018.

 

In de Beursschouwburg in Brussel zullen acteurs Isil Vos, Benny Ceuppens, José Kuijpers en Tijs Huys de mooiste verhalen op het podium brengen. Componist en muzikant Marc Alberto nodigt zijn ensemble Cast Glass uit om te zorgen voor muzikale intermezzo´s. Tijs Huys (Stichting Nieuwe Helden) geeft een presentatie waarin hij het publiek meeneemt in het ontluikende onderzoek van Stichting Nieuwe Helden naar erotische fantasie.

 

De avond wordt gepresenteerd door auteur en acteur Katrijn Van Bouwel.

 

De winnaar krijgt Het Rode Oor (een ontwerp van cartoonist en kunstenaar Steve Michiels), een prijs van €250 en feedback van de jury. Het verhaal wordt na de wedstrijd door Charlie Magazine, deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde gepubliceerd als tekst en als podcast.

 

De jury
 

  • Mia Timiaan (auteur en winnaar van het Rode Oor 2017)
  • Nina Polak (auteur en redacteur bij de De Correspondent)
  • Sven Vitse (Vlaams auteur en docent Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht)
  • Selma Franssen (redacteur bij Charlie Magazine)

 

Meer informatie over de wedstrijd vind je hier

 

Yes, please!

 

De tweede editie van de schrijfwedstrijd Het Rode Oor is meteen ook de eerste halte in een gezamenlijk erotisch project Yes, please!, waar ook de Verkadefabriek als partner in betrokken is. De mooiste verhalen zullen na de wedstrijd terug te luisteren zijn in een erotische geluidsinstallatie die Stichting Nieuwe Helden bouwt op festivals en andere plekken in Nederland en Vlaanderen in de 2018 en 2019.

© Carmen De Vos

Katrijn Van Bouwel (moderator)

Katrijn Van Bouwel is auteur en improvisatieactrice. Ze leest, presenteert en grapt al tien jaar op het podium en is regelmatig te zien op de Vlaamse televisie. In een even vergeefse als verbeten poging zowel het leven als de dood te ontleden, studeerde ze communicatiewetenschappen, wijsbegeerte en taxidermie. Naast haar columns in Knack Weekend is er haar debuut De muze en het meisje. Haar erotische kortverhalen werden in verschillende bundels en magazines gepubliceerd.

© Jonas Loellmann

Cast Glass

De filmische Crossover-Pop van Cast Glass is het geesteskind van Duits-Nederlands componistenduo Marco Mlynek & Marc Alberto (o.a. Jett Rebel). Met een mini-orkest van orchestrale instrumenten en live-gespeelde electronica, bouwt Cast Glass muzikale werelden waarin je oneindig veel ontdekkingen kunt vinden. De unieke taal van CG is niet te vangen in een simpele “crossover”; Minimal, folk, neo-klassiek en Electronica, Jazz, Impro en zelfs een vleugje Hip hop zijn in een vanzelfsprekend geheel samengesmolten in de arrangementen van Mlynek & Alberto. Klinkt moeilijk, is het niet – alle nummers zijn aanstekelijke popliedjes.

Isil Vos (voordracht)

Isil Vos studeerde in 2008 af aan ArtEZ toneelschool in Arnhem. Sindsdien werkt zij als acteur, theatermaker, regisseur, regie-assistent en co-producent aan verschillende theatervoorstellingen in samenwerking met Mighty Society, Theatergroep 42, Toneelgroep Oostpool, de Veenfabriek, het Zuidelijk Toneel en Stichting Nieuwe Helden. Voor Stichting Nieuwe Helden speelt zij op dit moment de solo performance SAM en is zij projectleider van een project rond armoede.

Benny Ceuppens (voordracht)

Benny Ceuppens studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht. Na zijn afsturen in 2011 speelde hij samen met theatergezelschappen als Laika, de Queeste, De Tijd en If Human. Zijn bijdrage als stemacteur voor het Rode Oor is bovendien zijn eerste samenwerking met met Stichting Nieuwe Helden.

José Kuijpers (voordracht)

José Kuijpers is acteur en schrijver. Ze studeerde in 1987 af aan de Toneelacademie in Maastricht. Ze speelde en speelt onder anderen bij Toneelgroep Baal, Caroussel, Toneelgroep Amsterdam en de Paardenkathedraal. Samen met Mirjam Koen, Bert Luppes, Marlies Heuer en Joke Tjalsma maakte José tussen 1990 en 2012 vele voorstellingen bij het Onafhankelijk Toneel. Daarnaast schreef ze in 2013 Haar Genot, een boek over de vrouwelijke lust.

Tijs Huys (voordracht)

Na zijn opleiding aan de Theaterschool in Amsterdam volgde Tijs Huys de Mime-opleiding in Amsterdam en de master muziektheater T.I.M.E. aan het Conservatorium van Den Haag. Hij is oprichter en vaste speler bij het Stadsgezelschap PSǀtheater in Leiden. Daarnaast is hij werkzaam bij Stichting Nieuwe Helden, Toneelmakerij, Bonte Hond, Zuidelijk Toneel, Tryater en Milieubende. Ook geeft hij les aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en de Amsterdamse Theaterschool.

Mia Timiaan (jurylid)

Mia Timiaan is schrijver en creatieve huurling met haar tekstbedrijf elizee tekst & idee. Ze was bijna drie jaar culinair recensent voor dagblad PZC en publiceerde proza en poëzie in onder meer NRC, Wonderwaan en de verhalenbundel Zondig in Zeeland. Haar korte verhaal Hey Joe werd uitgekozen voor de jubileumeditie van Nederland Leest. Op dit moment werkt ze aan een debuutroman. Timiaan won in 2017 Het Rode Oor.

© Bob Bronshoff

Nina Polak (jurylid)

Nina Polak is schrijver van fictie en non-fictie. In 2013 ging ze met deBuren naar Parijs om er twee weken lang te schrijven. Over boeken, films en televisie schreef Polak aanvankelijk voor De Gids en De Groene Amsterdammer. Vanaf 2013 is ze ook correspondent cultuur voor De Correspondent. Ze debuteerde in 2014 met haar hedendaagse familieroman Wij zullen niet te pletter slaan.

© Stefanie Beyens

Sven Vitse (jurylid)

Sven Vitse publiceert  sinds 2003 geregeld essays en kritieken over hedendaags Nederlandstalig proza in Vlaamse en Nederlandse literaire tijdschriften als DWB, Yang, Nieuwzuid en Parmentier. Hij promoveerde in 2008 en sinds 2007 werkt hij als docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Van Vitse verschenen bij het balanseer de essaybundel Tekstbestanden (2010) en de kortverhalenbundel Ondier (2016).

© Sarah Van Looy

Selma Franssen (jurylid)

Selma Franssen is chef redactie bij Charlie Magazine en freelance journalist. Ze denkt graag na over hoe we invulling zijn gaan geven aan onze relaties ten opzichte van vorige generaties. In de Charlie-reeks Relaties Anno Nu brengt ze de meest interessante veranderingen in kaart. In 2019 verschijnt haar eerste boek bij uitgeverij Houtekiet.

Organisatie: deBuren en Stichting Nieuwe Helden in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Beursschouwburg, Verkadefabriek, Charlie Magazine en Broadly (het vrouwenplatform van Vice)
Het Rode Oor
Literatuur

Dit evenement vond plaats op woensdag 28 maart 2018

Beurskafee, Auguste Ortsstraat 20-28, Brussel

Vertel het verder:
€ 5, koop hier je ticket woensdag 28 maart 2018 20:00 - 21:30