Voor Claus met liefde

Literaire avond bij de hoogstpersoonlijke tentoonstelling van curator Marc Didden

Exact tien jaar na zijn sterfdag vieren Bozar en deBuren het eeuwige leven van Hugo Claus in een literair-muzikaal programma. Een avond in het teken van zijn leven en werk, belicht vanuit nieuwe, onbekende hoeken.

 

Met schrijvers Caroline Lamarche, Jean-Luc Outers, Jacques De Decker, Paul Bogaert, Dean Bowen, Dominique De Groen, Marieke Lucas Rijneveld, muzikant Renée, interviewers Béatrice Delvaux (Le Soir) en Willem Bongers-Dek (deBuren) en als hoofdgast de onvolprezen curator, tevens vertegenwoordiger van Claus op aarde: Marc Didden.

 

Expo 'Hugo Claus, Con Amore'

 

Op 28.02.2018 opent in Bozar een multidisciplinaire expo die Claus toont in al zijn facetten: als schrijver, schilder, theatermaker, filmregisseur.

 

Marc Didden, curator van de expo, maakt met liefde een hoogst persoonlijke tentoonstelling, niet óver Claus, maar vóór Claus. Een eigenzinnig portret, samengesteld uit nauwkeurig geselecteerde archiefbeelden, foto’s, tekstfragmenten en kunstwerken van Appel tot Raveel over Ensor, gecompleteerd door hedendaagse kunstenaars als Borremans, De Cordier, Dillemans en Vanriet. Meer weten over de expo

 

 

Literaire nocturne

 

  • Curator Marc Didden praat met Béatrice Delvaux (Le Soir) over zijn liefde voor Claus.
  • De Franstalige schrijvers Caroline LamarcheJacques De Decker en Jean-Luc Outersbuigen buigen zich in een gesprek met Béatrice Delvaux over Claus’ erfenis.
  • Aan de andere kant van de taalgrens laten dichters Paul BogaertDean BowenDominique De Groen en Marieke Lucas Rijneveld zich inspireren door zijn tekeningen en beantwoorden ze enkele vragen uit de hoed van Willem Bongers-Dek (deBuren).
  • Muziek is er van de Gentse singer-songwriter Renée.

 

 

Schrijfopdracht 

 

Nadat Hugo Claus op woensdag 12 februari 2003 in Leuven tijdens een publieksavond van Behoud de Begeerte verward van het podium stapte, verbleef hij enkele weken in het ziekenhuis. Tekenaar en vriend Jan Vanriet gaf hem een boekje en een pen. Claus vulde het boekje met 109 wonderbaarlijke tekeningen maar voegde er geen tekst aan toe.

deBuren en Bozar vroegen vier hedendaagse dichters om met een gedicht te reageren op een van de tekeningen. De dichters kregen daarbij de vrije hand en benutten deze vrijheid om verschillende aspecten van Claus te belichten.

 

Je vindt deze unieke combinaties van woord en beeld in de bezoekersgids bij de tentoonstelling 'Hugo Claus. Con amore'.  Uitgeverij de Bezige Bij brengt de originele tekeningen, aangevuld met gedichten van Claus, dit voorjaar bovendien uit onder de adequate titel Nieuwe tekeningen en gedichten, samengesteld door Suzanne Holtzer.

 

 

Deze dichters treden aanAls tegendraadse erfgenaam van Claus, die uit diens boedel het spelvermogen nam en in zijn bundels indringend de valse retoriek ontmaskert die ons omringt, troont Paul Bogaert ons mee naar een ziekenhuiskamer. Hij heeft ons liggen maar zijn we in deze hygiënische omgeving welkom? Of kunnen we er juist niet weg? Betekent ‘Van het bezoek afzien’ hier dat er geen bezoek plaatsvindt of dat de zieke lijdt onder het bezoek?

Waar Dean Bowen in zijn kloeke en experimentele debuutbundel Bokman de woorden en regels breed over de pagina’s laat waaieren, toont hij zich meesterlijk in zijn zelfbeperking. De korte regels van zijn gedicht imiteren vormelijk de uitgestrekte, lomp-gracieus getekende figuur terwijl in de tekst het bekende en opzwepende ‘Nu nog’ is vervangen door de verleden tijd van ‘toen ik’.

Dominique De Groen verplaatst haar blik van de winkelvloer uit haar debuut naar de magie van het tarotkaarten leggen. Het vreemde figuurtje dat je op de tekening aanstaart, is hier de ziener, de dwaas of zelfs La Papesse (de hogepriesteres) geworden. In de slotregels sluiten bijgeloof en destructie een dodelijk verbond en landen we middenin de ecologische nachtmerrie die ze in Shop girl schetst.

In het gedicht van Marieke Lucas Rijneveld treft de liefhebber van Claus enkele oude getrouwen aan. De moeder, de zusters en de zee gaan hier een vervreemdend verbond aan dat de lezer niet in de koude kleren gaat zitten. Onder dreiging van de jager (de dood?) is iedereen een prooi, behalve misschien als je ook schrijver bent en de jager met een streek van je pen kan doen verdwijnen.

Organisatie: BOZAR LITERATURE en deBuren.
Hugo Claus
Literatuur

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder:
Tickets: bozar.be. €8 | €6 maandag 19 maart 2018 20:00 - 22:00