35 jaar Het verdriet van België in Kortrijk

Wandel door het decor van deze iconische roman met Hugo Claus en Cees Nooteboom
(c) Eddy Posthuma de Boer

In april 1983 gingen Cees Nooteboom en Hugo Claus twee dagen lang in gesprek met elkaar. Het duo wandelde langs plekken in Kortrijk die een rol spelen in Claus' Het verdriet van België om er de werkelijkheid te toetsen aan die van de roman. De gesprekken werden opgenomen en nu omgezet in een geluidswandeling.

 

Gesprekken tussen Nooteboom en Claus worden audiowandeling

 

BRT-radioman Bob de Groof nam in 1983 de gesprekken tussen Cees Nooteboom en Hugo Claus op. Het resultaat? Een radioreeks die destijds werd uitgezonden in het Radio 2-programma Het Vertoon. Een podcast avant la lettre.

 

Samen met de stad Kortrijk, VRT, De Bezige Bij en Hugo Clauscentrum (Universiteit Antwerpen) snorden we deze opnames op. Wat we hoorden was verrassend: de tijd heeft schijnbaar geen invloed gehad op de gesprekken tussen Claus en Nooteboom, integendeel. Ze kregen een soort van tijdloosheid over zich, waardoor het ook vandaag nog enorm relevante opnames zijn.

 

Zo relevant dat deBuren, samen met radiomaakster Eva Moeraert, de opnames omzet in een geluidswandeling. De originele opnames worden afgewisseld met passages uit Het verdriet van België, voorgelezen door Wim OpbrouckJessie De Caluwé, destijds ook presentatrice van 'Het Vertoon', gidst je door het decor van de roman en begeleidt de wandeling locatie per locatie.

 

De wandeling is van 18 maart 2018 gratis te downloaden via de websites van de stad Kortrijk en VRT.

(c) Eddy Posthuma de Boer
(c) Eddy Posthuma de Boer
Organisatie: deBuren, VRT, Stad Kortrijk, De Bezige Bij en Hugo Clauscentrum (Universiteit Antwerpen)
Hugo Claus
Literatuur

Dit evenement is
nu bezig!

Vertel het verder:
Te downloaden vanaf 18.03 zondag 18 maart 2018 13:00 - 23:00