Battle of Ideas: Goed populisme, slecht populisme?

Debat met Jan Cornillie (sp.a), Frank Furedi, Heather Grabbe (Open Society) & Hans Wansink (Volkskrant)

In het Engels | In English (read the text in English).

Van Trump tot Corbyn, van Brexit tot Le Pen en Macron:


het Westen beleeft een periode van politieke aardverschuivingen. Vaak komt daarbij het woord populisme om de hoek kijken, en daarmee de associatie met racisme, islamofobie en verzet tegen immigratie. 

 

Maar er lijkt er iets te veranderen: de traditionele politieke partijen moeten het steeds vaker afleggen tegen nieuwkomers die niet in dat hokje passen. De Franse president Macron is het daarvan het duidelijkste voorbeeld: met zijn pro-Europese standpunten presenteert hij zich als een progressief alternatief voor rechts populisme, een ’derde weg’ in de Europese politiek. Tegen het populisme van Marine Le Pen, maar óók tegen de traditionele partijen op links en rechts. 

 

Wat is populisme en wat niet? Heeft de Nederlandse premier Mark Rutte een punt als hij een onderscheid maakt tussen 'goed' en 'verkeerd' populisme, of zijn dat twee kanten van dezelfde medaille?

 

Zijn populisten een gevaar voor onze democratie, of is onze democratie juist in gevaar omdat 'de elites' hun macht willen vasthouden ten koste van 'het gewone volk'? Zullen de traditionele partijen er weer bovenop komen, of staan we aan het begin van een politieke herindeling in Europa?  

 

Voertaal debat: Engels. Dit debat wordt georganiseerd door deBuren i.s.m. The Institute of Ideas en is een 'satellietdebat' van The Battle of Ideas, een groot jaarlijks debatfestival in Londen.

 

Sprekers:

Frank Furedi

Frank Furedi is een internationaal bekende Brits-Hongaarse socioloog die het in zijn nieuwe boek 'Populism and the European Culture Wars' opneemt voor het verketterde populisme. Hij is hoogleraar sociologie aan de universiteit van Kent. In de jaren negentig werd Furedi internationaal bekend met zijn studie 'Culture of Fear', over de gevolgen van angst en onzekerheid in de Westerse samenleving. Veel van zijn recente werk gaat over de relatie tussen vrijheid en autoriteit. Furedi ment zich graag in het publieke debat en schrijft regelmatig voor het internettijdschrift www.spiked-online.com en The Guardian. Meer info: www.frankfuredi.com

Jan Cornillie

Jan Cornillie is econoom van opleiding en sinds maart 2017 aan de slag als politiek directeur van de sp.a, de Vlaamse sociaaldemocraten. Sinds 2014 was hij Hoofd van de studiedienst van diezelfde partij. Voordien, vanaf 2003, was Cornillie (adjunct-)kabinetschef van diverse ministers. Cornillie publiceert regelmatig opiniestukken over Europese onderwerpen in de Knack, en waarschuwde meermaals voor de gevaren van het rechtspopulisme.

Heather Grabbe

Bij Open Society is Heather Grabbe directeur van het European Policy Institute en directeur EU-zaken. Van 2004 tot 2009 was ze senior adviseur van toenmalig Europees commissaris voor uitbreiding Olli Rehn. Voordien was Grabbe adjunct-directeur van de Londense denktank Centre for European Reform. Ze publiceerde in o.a. The Financial Times, New York Times, Wall Street Journal en The Guardian. Ze doceerde aan de London School of Economics en deed onderzoek aan de universiteiten van Oxford en Birmingham, het Royal Institute for International Affairs (Chatham House, Londen) en het European University Institute (Florence).

Hans Wansink

Hans Wansink is redacteur en commentator van de Volkskrant. Begin 2017 verscheen zijn nieuwe boek 'De populistische revolutie', waarin hij stelt dat onder de oppervlakte van vluchtige populistische bewegingen een historische ontwikkeling afspeelt van veel langere adem. Volgens Wansink zijn de hoogtijdagen van de klassieke volkspartijen definitief voorbij. Wansink promoveerde in 2004 op 'De erfenis van Fortuyn', een analyse van de populistische revolte die het zelfbeeld van een open, progressieve samenleving zonder spanningen tussen de bevolkingsgroepen aan scherven sloeg. In 2006 won hij Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek.

Politiek & samenleving

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder:
Uitverkocht! woensdag 15 november 2017 19:30 - 21:00