Prèmiere ´Het Mechels Dakterras´

Een ode aan Fatima Mernissi met introducties door Iman Lechkar, Nouha Rannoun en Anja Meulenbelt

Tijdens de vrouwendag gaat het toneelstuk Het Mechels Dakterras in première, geïnspireerd op de jeugdherinneringen van Fatima Mernissi

 

Met bijdragen van Iman Lechkar (bekleedster leerstoel Fatima Mernissi aan de VUB), slam-poet Nouha Rannoun en activist en feminist Anja Meulenbelt, gevolgd door de vertoning van een fragment uit het filmportret van Saddie Choua over Fatima Mernissi.

Een ontwapenende voorstelling over jong én meisje zijn in een complexe tijd.

Theaterstuk Het Mechels dakterras

 

De Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi (1940 – 2015) was van groot belang voor de ontwikkeling van vrouwenrechten in de moslimwereld. Haar boek uit 1975 Achter de sluier leverde haar de bijnaam Simone de Beauvoir van de Maghreb op. Als vernieuwende, feministische stem binnen het moderne islamdebat blijft het gedachtengoed van Mernissi actueel.

 

Fatima Mernissi werd geboren in een harem in Fès en groeide op in een prachtig huis. De wereld buiten was ontoegankelijk en daarom een obsessie voor alle vrouwen. Met dromen, toneelspel, poëzie en zang schiepen zij een eigen buitenwereld. Verhalen uit deze periode van haar jeugd bundelde Fatima Mernissi in het boek Het verboden dakterras.

 

Haar boek Het verboden dakterras diende als inspiratiebron voor het toneelstuk Het Mechels dakterras dat tijdens de vrouwendag in première gaat. Het is ook een portret van de mondige Mechelse meisjes Imane, Safia, Dina, Anna en Maha. Ze leven van de vriendschap, de verbeelding en vooral van hun geheime ontmoetingen op een plek in de stad. Ze willen de wereld veroveren maar beginnen te begrijpen hoe die in elkaar zit.

 

Een ontwapenende voorstelling over jong én meisje zijn in een complexe tijd. Over de zoektocht naar vrijheid en identiteit. En over vriendschap voor altijd.

 

 

Première op Belgische vrouwendag

 

Als introductie op het toneelstuk nodigen Furia en deBuren drie Nederlandse en Vlaamse sprekers uit om ieder op hun eigen manier antwoord te geven op de vraag wat het gedachtengoed van Mernissi voor hen betekent.

 

We geven daarvoor het woord aan Iman Lechkar (bekleedster leerstoel Fatima Mernissi aan de VUB), slam-poet Nouha Rannoun, activist, feminist en auteur Anja Meulenbelt

 

Na de statements volgt een fragment uit het filmportret over Fatima Mernissi van Saddie Choua.

 

 

Credits

 

Actrices: Imane Bentla, Safia, Dina Ahouchi, Anna Kestens en Maha El Bazi.

Regie: Tom Kestens

Regie - Assistentie: Alexander Van Leuven

Dramaturgie: Zineb El Boussaadani 

In samenwerking met H30 en J@M 

 

“Ik heb genoeg van al die onzichtbare regels, altijd, overal. De wereld lijkt wel een harem.”

Programma vrouwendag (13:00 - 19:30)

 

De Nationale Vrouwendag is een vaste afspraak om te debatteren over gelijkheid, feminisme, emancipatie en gelijke kansen. 

 

13u: Workshops
• Wat als te dicht te ver gaat? Praktische workshop over intimidatie
• Weerbaarheidstraining
• Vrouwen, levensbeschouwing en samenleving: vele verhalen
• Jongens blijven jongens, meisjes blijven meisjes? Of toch lekker niet? Stereotypen in opvoeding.
• Discriminatie op het werk : hoe is dat precies en wat doen we ermee?
• Voel je goed in je vel: gooi de benen los in een dansinitiatie.
• Warm je op met een boksinitiatie

 

15u: panelgesprek
Hoe gaan we voor een feminisme voor álle vrouwen? Hoe creëren we solidariteit tussen vrouwen met en zonder migratieachtergrond, vrouwen aan de top en vrouwen in onzekere banen, tweeverdienersgezinnen en alleenstaande moeders, hetero-, lesbische, bi- of transvrouwen, … ?
Met: Nadia Fadil (sociologe KULeuven), Anousha Nzume (auteur van “Hallo witte mensen”), Merel Terlien (co-voorzitster Furia)

 

18u45: Theater: Het Mechels dakterras
Het verboden dakterras, een boek van de internationaal bekende Marokkaanse feministe Fatima Mernissi, inspireerde een aantal Mechelse meisjes tot een toneelstuk. U ziet de première op de Vrouwendag.

 

Doorlopend:
Standenmarkt met feministische en vrouwenorganisaties. Boekhandel De Zondvloed verkoopt feministische literatuur.
Ontmoeting en netwerking
Hapjes en drank
Kinderopvang (3j-12j)

 

Praktisch:

Inkom vrouwendag (13:00 - 19:30) is € 5 (€ 3 voor werkzoekenden, studenten en kleine inkomens), kinderen gratis. Vooraf inschrijven niet nodig. Er is opvang voor kinderen van 3 tot 12 jaar.


Wil je Furia steunen in de strijd voor een feministische, solidaire en meer gelijke samenleving? Dat kan via furiavzw.be.

Organisatie: Furia en Scheppersinstituut met steun van Gelijke Kansen Vlaanderen en in samenwerking met deBuren
Who´s afraid of the F-word?
Politiek & samenleving
Muziek & live podcast

Dit evenement is
afgelopen!

Dit event maakt deel uit van het thema:

Inclusieve samenleving

Bekijk het thema
Vertel het verder: