Hallo witte mensen

Boekpresentatie & gesprek met Anousha Nzume, Dalilla Hermans, Sunny Bergman, Pieter-Paul Verhaeghe en Jozefien Daelemans

Tijdens het Festival van de Gelijkheid organiseert deBuren samen met Curieus een presentatie van het boek Hallo witte mensen van Anousha Nzume. Na de boekpresentatie gaat Jozefien Daelemans (hoofdredacteur Charlie Magazine) in gesprek met onder anderen Anousha Nzume, regisseur Sunny Bergman, Dalilla Hermans (Brief aan Cooper) en socioloog Pieter-Paul Verhaeghe (Liever Sandra dan Samira) over het boek, discriminatie en wit privilege.

Hallo witte mensen is een handleiding voor het leven in een witte wereld. Aan de hand van persoonlijke anekdotes, wetenschappelijke publicaties en gesprekken met ervaringsdeskundigen, helpt Anousha Nzume witte mensen om te gaan met hun witte fragiliteit tussen de steeds mondiger wordende niet-witte mensen. En niet-witte mensen hoe ze om kunnen gaan met de defensieve houding van witte mensen zodra hun privilege ter discussie wordt gesteld. Dit alles brengt zij met liefde, compassie en geduld.

 

Meer over de sprekers

 

Anousha Nzume is half-Russisch, half-Kameroens en woont met haar gezin in Amsterdam. Ze acteert, zingt, schrijft, produceert en presenteert al ruim 20 jaar en treedt op in diverse media. Nzume schreef artikelen voor onder andere de Volkskrant, NRC Next en Esta. Al een aantal jaren roert Nzume zich in de discussie rondom Zwarte Piet. Ze was één van de mensen achter de eenmalige glossy Piet. Na De mama match (met Tanja Jess) verscheen begin dit jaar haar tweede boek Hallo witte mensen bij Amsterdam University Press.

 

Dalilla Hermans is geboren in Rwanda en geadopteerd. In 2014 schreef ze een tekst over haar ervaringen met racisme in Vlaanderen, en sindsdien verdiept ze zich steeds verder in het thema. Ze werkte jarenlang in de jeugdsector als vormings- en communicatiemedewerker. Ze is redactrice bij Charlie Magazine. In het voorjaar verscheen haar boek Brief aan Cooper en de wereld, een zoektocht naar lessen die ze haar opgroeiende zoon wil meegeven, als persoon met een kleurtje in dit deel van de wereld. Een autobiografisch verhaal met een scherp maatschappijkritisch randje.

 

In het begin van de zomer schreef Dalilla een artikel naar aanleiding van de de stereotype afbeelding van een zwarte man in het nieuwste album van Suske en Wiske. Haar oproep aan creatievelingen via facebook om een betere afbeelding te maken van een Afrikaanse man leverde heel wat inzendingen op. Bekijk hier het resultaat.

 

Sunny Bergman is documentairemaker, activist en schrijver. In haar werk houdt ze zich bezig met onderwerpen als stereotypering, emancipatie, vooroordelen en seks en cultuur. Een recent voorbeeld van Bergmans activistische werk is Zwart als roet (2014), de spraakmakende documentaire over Zwarte Piet. Die film maakte veelal onuitgesproken racisme hoorbaar, en onzichtbaar racisme zichtbaar. In de film stelt ze de vraag of Zwarte Piet een beledigend stereotype is waar we van af moeten of een onschuldige traditie waar we aan mogen vasthouden. In haar meest recente documentaire Wit is ook een kleur onderzoekt ze haar eigen etniciteit. Ze wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme gaat.

 

Pieter-Paul Verhaeghe is professor sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en postdoctoraal onderzoeker aan de Vakgroep Sociologie van de Universiteit Gent. Zijn onderzoek gaat over discriminatie, armoede, gelijke kansen, diversiteit, sociale cohesie en stadsplanning. In 2012 schreef hij het boek Migrant zkt toekomst. In november 2017 verschijnt bij uitgeverij EPO zijn boek Liever Sandra dan Samira, over de over de rol van praktijktesten en mystery shopping in de strijd tegen discriminatie.

 

Tijdens het festival kunt u Hallo witte mensen en Brief aan Cooper kopen en na afloop van het gesprek krijgt u de mogelijkheid om de boeken te laten signeren.

 

Op dezelfde dag organiseren we met Curieus ook een vertoning en nagsprek van de documentaire Wit is ook een kleur van Sunny Bergman. De vertoning start om 17:00 in Cinema Sphinx. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Al meer dan 22.000 mensen verzamelden zich de afgelopen jaren in Gent voor het Festival van de Gelijkheid. Het is een viering van onze verschillen in een programma bomvol debatten, Festivalbabbels, expo's, documentaires, performances, geef- en ruilinitiatieven, voorleessessies en boekenclubs.


´Real equality isn’t possible, if we don’t celebrate our differences´

 

Hokjes overboord gooien en gelijkheid in het licht zetten, dat is de motor voor het Festival van de Gelijkheid sinds 2013. Op 14,15 en 16 december 2017, wanneer de eerste winterprik zich laat voelen, palmt Curieus Gent in voor het vijfde Festival van de Gelijkheid.

 

deBuren organiseert dit jaar samen met Curieus een boekpresentatie & gesprek rond Hallo witte mensen van en met Anousha Nzume en een vertoning van Wit is ook een kleur van Sunny Bergman.

 

Ontdek het programma op www.festivalgelijkheid.be of via facebook: @festivalgelijkheid

Organisatie: Curieus en deBuren in het kader van het Festival van de Gelijkheid
Politiek & samenleving

donderdag 14 december 2017

13:00 - 14:30

Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent

Dit event maakt deel uit van het thema:

Inclusieve samenleving

Bekijk het thema
Vertel het verder:
Gratis, reserveren aanbevolen via Festival van de Gelijkheid donderdag 14 december 2017 13:00 - 14:30